14 hardcore documentaires die iedere gabber wil zien

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Hardcore is al jaren onderdeel van de Nederlandse cultuur, waardoor het een méér dan rijke geschiedenis te vertellen heeft. Het is dan ook geen verrassing dat er aardig wat documentaires over het genre te vinden zijn, en wij zetten er welgeteld 14 voor je op een rijtje. 

1. Thunderdome Never Dies – The Full Story

De eerste documentaire in het rijtje zal alles behalve een verrassing zijn. Thunderdome Never Dies – The Full Story zorgde afgelopen november voor de grootste filmpremière ooit in Utrecht, waar welgeteld 1800 liefhebbers het verhaal van ‘de legendarische comeback’ kwamen bewonderen.

Thunderdome bracht in 1992 een totale revolutie in het uitgaansleven op gang en werd de grondlegger van ons grootste culturele exportproduct: dancemuziek. In 2017 kwam Thunderdome na 5 jaar stilte terug. Lukt het Thunderdome om zichzelf opnieuw uit te vinden voor een nieuwe generatie ravers? Ga op een trip down memory lane en kijk uit naar de toekomst met de pioniers van toen en de nieuwe gezichten van nu.”

De ‘Thunderdome Never Dies’ DVD kun je bestellen via bol.com voor €14,99, of kijken op onder andere Pathé Thuis, Ziggo, KPN, iTunes en Google Play!

2. De Eerste Gabber

Eind 2018 kwam VICE met een nieuwe gabber documentaire. In deze film wordt Ilja Reiman, de eerste gabber van Nederland, gevolgd naar Ground Zero en komen de welbekende Multigroove-feesten uitgebreid aan bod.

“Precies 25 jaar nadat gabber explodeerde van underground naar mainstream neemt Ilja Reiman, de eerste gabber van Nederland, ons via uniek archiefmateriaal mee naar de tijd dat het allemaal begon, en laat hij zien waarom hardcore tot op de dag van vandaag zijn grote passie is gebleven. Ook toen de hype overwaaide en het wereldje waarin hij verkeerde bijna zijn dood betekende.”

3. Wognum

Matthijs Wognum is een 42-jarige gabber, die net even wat anders is dan de rest in de gabberwereld. Waarom? Zijn grootste droom is om pianist te worden. Filmmaker Tim Bary besloot een documentaire over Matthijs en zijn twee conflicterende werelden te maken: Wognum.

“Sinds tien jaar is de 42-­jarige Matthijs gabber. Na een jeugd vol pesterijen en eenzaamheid vond hij tussen het raven, slikken en stampen door echte vriendschappen en warmte in deze toch ruig ogende dansscene. Maar ondanks alles blijft Matthijs in deze documentaire vastzitten in een moeras van teleurstellingen.”

4. Hard voor de Hal

Hard voor de Hal is een documentaire over de Rotterdamse Energiehal, waar de hardcore zijn oorsprong vond. Vier persoonlijkheden vertellen vanuit hun eigen achtergrond en expertise wat de invloed is geweest van de gabberfeesten in deze legendarische Hal.

“Een documentaire over de Rotterdamse Energiehal, de plek waar het zaadje is geplant voor de hedendaagse Gabberscene. De feesten in de Energiehal waren rauw, puur en omstreden. Ze lagen aan de basis van een scene die tot op de dag van vandaag wereldwijd actief is.”

5. Drokz Doorgehakt

Ook hebben we er nog ééntje van eigen bodem: de serie Drokz Doorgehakt. Deze videoreeks van je favoriete Opa Drokz is een uitgebreid gesprek waarin de terror legende zijn mening geeft over ontwikkelingen in de scene.

“In vier afleveringen zullen in een gesprek met Drokz verschillende onderwerpen aangesneden worden: zo geeft de DJ zijn mening over het gebruik van social media, ghost producers en discussies in de terror scene. Alles komt aan bod en niemand neemt een blad voor zijn mond.”

6. Hemkade 48 – Waar jongens mannen werden..

De Hemkade staat bekend als een ware tempel voor hardcore. Gelegen aan het Noordzeekanaal was dit de plek voor evenementen zoals Masters of Hardcore, Thunderdome on tour, Hellbound en Q-Base en voor velen tot op de dag van vandaag een plek van mooie herinneringen.

“Wat betekenen hardcore en de Hemkade voor elkaar? In deze korte documentaire ontmoeten wij verschillende partijen en horen we hun verhalen over deze prachtige hal.”

7. Gabbers – NPRO

De documentaire van NPRO laat de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke gabbercultuur van de jaren negentig zien, maar vertelt ook wat gabber nu nog altijd betekent. In deze film laat NPRO in gabbers aan het woord, ondersteund door oude beelden en interviews tijdens hardcore feesten.

“In de media werden we afgeschilderd als aan drugs verslaafde, kaalgeschoren mafkezen, met idiote danspasjes in gekke trainingspakken. Naja, misschien was dat ook wel zo. Maar daar dachten wij anders over.“

8. ID&T Docu Celebrate Life

ID&T staat bekend als absolute pionier in de Nederlandse dance-industrie. In de documentaire Celebrate Life wordt het volledige verhaal van de succesvolle organisatie verteld, ondersteund door interviews met onder andere Duncan Stutterheim (mede-oprichter ID&T) en Wouter Tavecchio (oprichter Q-dance).

“More than twenty years of ID&T has left its mark on the electronic dance music industry. This documentary shows ID&T’s development from its very beginning, telling the story of ID&T’s transformation and presents its founders’ true intention; to Celebrate Life and enable as many people as possible to experience the atmosphere of love, friendship, openness and unity at every single festival.”

9. Hoe I wanna be a hippy een wereldhit werd

Dano, Tellurian en Flamman & Abraxas praten in deze documentaire over de welbekende ‘I wanna be a hippy’“Die Flamman & Abraxas-remix van I wanna be a hippy van Technohead werd in 1995 een wereldwijde hit. Maar het zou uiteindelijk ook de boeken ingaan als één van de beroerdste ruildeals in de geschiedenis van de muziekindustrie (en daarmee de geboorte van de Party Animals) en het begin van het einde van het gabbertijdperk.“

10. Uniform – The Dress Code Of Dutch Hardcore Culture

Deze documentaire staat volledig in het teken van de gabber kledingstijl: aussies en air maxjes. Onder andere Francois Maas van Thunderdome vertelt hoe hij Nike zover probeerde te krijgen om een speciale ’25 jaar Hardcore’ editie uit te brengen. “Where did the love for Australian come from? Why Air Max? What happened to this outfit at the end of the 20th century?.. Together we look for the answers to these questions.”

11. This Is Hardcore | The Documentary

Italiaanse hardcore DJ’s Tommyknocker, AniMe, Mad Dog en véle anderen praten in deze documentaire uitgebreid over het welbekende This Is Hardcore. “This is Hardcore is a devoted collective of world class artists. We bring you hardcore music in its purest form, so that you can experience it the way it is intended. Our music speaks for itself and for all of you.”

12. Endymion – On the Road to Make Some Noise

In deze documentaire wordt je meegenomen in het leven van de mannen van Endymion: “For the past few months Endymion has been working day and night on a documentary containing exclusive footage that was shot during an insane summer with some of the most memorable performances they have ever done.”

13. Gabber Documentary 2016 – Spuiten en Slikken

In deze documentaire gaat BNN’s Gwen van Poorten met een vriendengroep mee naar het grote Dominator, waar ze onder andere bezoekers en DJ’s interviewt. “Ik ga naar het allergrootste hardcore festival van de wereld. Want ik wil weten: zijn ze er nog wel? Leeft gabber nog?“

14. De hardcore gabber van het Rotterdam Terror Corps

Deze documentaire geeft je een kijkje in het leven van het Rotterdam Terror Corps: beukharde hardcore uit Rotterdam met liveoptredens die bol staan van vuur, explosies en totaal naakte vrouwen.

“Het RTC was er al toen gabber in Rotterdam net was uitgevonden, en bleef bestaan toen de hype voorbij was en de grote organisatoren zich op trance stortten. En ze zijn er nog steeds – sterker nog, de laatste jaren zijn ze nog harder, rauwer en goorder geworden en geven ze meer gas dan ooit tevoren.”

Natuurlijk zijn er nog veel meer documentaires en kleine films te vinden over het hardcore genre en de gabbercultuur, want dit verhaal is simpelweg te mooi om niet verteld te worden. Heb jij nog een goede suggestie? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

 • michalina 19 maart 2021 - 10:54

  Hi Everybody
  Thanks for checking out my writing website . My name is Michalina Roach.
  I have worked several years in this niche. My interest in writing started at a young age. I wrote short stories as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into journalism eventually led me to academic writing. There is plenty of work for professional writers. I specialize in research papers , but have the skills to do all types of academic writing.
  Reach out for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Michalina – arkansasgeographicalliance.com Company

  Quote
 • penelope 22 maart 2021 - 10:24

  Hi guys, it’s Penelope Sims here!
  I work as an academic writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing talent in college. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since college, I have continued to work as a professional writer. I was hired by a writing company based in the United Kingdom. Since then, the dissertations that I have created have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become familiar with hearing, “Penelope Sims, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can save their time.

  Academic Writer – Penelope Sims – http://www.vashoncollege.org Corp

  Quote
 • Sebas 02 mei 2021 - 19:34
 • judah 16 juni 2021 - 08:23

  Hello everyone , I’m Judah.
  Welcome to my about page. I started writing in my early school years after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for several months before I thought about doing something else.
  I had always loved doing non-fiction writing because I’m passionate about learning. When you combine writing skill with a love of learning, dissertation writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about helping the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

  Judah Haynes – Professional Academic Writer – minnesotaonlineschools.com Team

  Quote
 • enrique 14 juli 2021 - 10:11

  Hi everyone , I’m Enrique.
  Welcome to my about page. I started writing in my early school years after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for almost a year before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research papers because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, research paper writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about aiding the students of the future in their school career. When they get too busy, I am there to help.

  Enrique Lester – Academic Writing Help – aussieassignmentschool.com Corp

  Quote
 • preston 31 augustus 2021 - 09:56

  Hi guys, it’s Preston here!
  I work as an academic writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing abilities in high school. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since college, I have continued to work as an academic writer. I was hired by a writing company based in the United Kingdom. Since then, the essays that I have created have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become accustomed to hearing, “Preston Singh, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can provide this service.

  Professional Writer – Preston Singh – hungryresearchers.comBand

  Quote

Reageren