25 jaar Neophyte: “De drive om hardcore te maken, zit in het diepste van mijn ziel”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Eén van de pioniers uit de hardcore scene viert dit jaar zijn 25-jarige jubileum en hiervoor pakt de grondlegger groots uit. In 1993 begon Neophyte al met het opbouwen van zijn merk en nu is hij uitgegroeid tot één van de bekendste hardcore DJ’s. Hoog tijd om met hem in gesprek te gaan over zijn jubileum, carrière en toekomstplannen. “Uptempo is nu bijvoorbeeld heel populair, maar dat ga ik niet maken. Ik blijf lekker mijn ding doen.”

Samen met Danny Greten en Robin van Roon was Jeroen Streunding, beter bekend als Neophyte, helemaal weg van de eerste hardcore tracks die in destijds uitkwamen. De drie besloten 25 jaar geleden om zelf aan de slag te gaan en door te gaan totdat ze een goede track hadden om te laten horen aan Paul Elstak. Hij was toen manager van Rotterdam Records, het beruchte eerste Nederlandse hardcorelabel. “We bleven doorgaan en na een paar tips van Paul, hadden we onze eerste release dan eindelijk te pakken: The Three Amiga’s EP.” Hiermee was de act Neophyte geboren.

25 years of neophyte hardcore vroeger

“Dat ik écht de 25 jaar zou halen, had ik nooit durven dromen. Hoewel ik wel snel wist dat ik dit heel lang wilde blijven doen. De passie voor muziek heb ik al vanaf dat ik kan ademen en die is nooit minder geworden”, vertelt Jeroen over zijn jubileum. In de afgelopen jaren heeft Neophyte onafgebroken muziek gemaakt. “Ik moet je eerlijk zeggen dat ik me niet vaak realiseer hoe populair ik in een bepaalde fase van mijn carrière ben. Voor mij is het een aaneengesloten verhaal, al 25 jaar aan één stuk door. Maar ik kan niet anders. Elke keer wanneer ik die overstuurde kick weer hoor, krijg ik nog steeds kippenvel. Na al die jaren doe ik nog steeds niets liever dan muziek maken.”

“Creëren maakt je op een bepaalde manier onsterfelijk en dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen”

“Hoogtepunten zijn natuurlijk de vele waanzinnige optredens, de talloze interessante mensen die ik heb ontmoet, en de muziek die ik heb gemaakt – dat er voor altijd zal zijn.” somt Neophyte op. “Ik denk dat creëren je op een bepaalde manier onsterfelijk maakt, en dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen. Ik denk dat ik heel veel mensen blij heb gemaakt met mijn muziek, ook dat is me heel veel waard.”

Deze muziek draait hij vandaag de dag nog steeds overal ter wereld en zo verzorgt hij verschillende sets op evenementen ter ere van zijn 25-jarig bestaan. Zoals Dominator waar hij dit jaar de mainstage afsluit. “Ik heb al mijn 400 tracks gemasterd en deze worden in de loop van dit jaar opnieuw geüpload op YouTube. Ook ga ik elke twee maanden een aflevering van de podcast ’25 Years of Controlled Chaos’ uitbrengen”, vertelt de DJ enthousiast. Iedere aflevering van deze uitzending zal een periode van zo’n vijf jaar beslaan en daarin zal Neophyte onder andere anekdotes en behind the scenes footage delen. En dat is nog lang niet alles. “Ook hebben we zojuist een splinternieuwe, interactieve website gelanceerd. Hier kunnen mensen bijvoorbeeld hun content uploaden om te laten zien wat zij met ons hebben meegemaakt de afgelopen jaren. En natuurlijk denk ik ook aan een dedicated event. Hier ben ik flink mee bezig”, voegt hij daar nog aan toe.

Dat klinkt dus als een bomvolle agenda. Maar naast al deze activiteiten, treedt Neophyte ook nog op en managet zijn eigen label Neophyte Records. “Ik was destijds toe aan iets nieuws, de scene lag namelijk op zijn gat”, vertelt hij. In 1999 richtte Jeroen het label op en inmiddels managet hij het label alweer bijna twintig jaar. “Eerlijk gezegd, is het allemaal lastig te combineren. Ik houd weinig tijd voor mezelf over want ik leef voor mijn muziek en carrière”, legt hij uit. Het leven van een DJ is namelijk onregelmatig en je moet veel reizen. “Het reizen begin ik een beetje zat te worden, maar dat is de beste manier om je fans te bereiken. Het label houdt me op het level waar ik wil zijn.”

“Ik wilde met mijn label nieuwe artiesten helpen om zich te ontwikkelen en de scene weer een boost te geven”

“Ik heb een goed oor voor nieuwe ontwikkelingen in de scene en opkomend talent”, gaat Neophyte verder. Hieruit vloeit volgens hem ook zijn succesformule voort om na al die jaren nog steeds bekend te blijven bij het grote publiek. “Ik omring me altijd met jonge mensen die midden in het leven en de scene staan, dat houdt me scherp en hongerig naar succes. Het is een mooie wisselwerking. Deze talenten leren van mij en zij geven mij een nieuwe, verfrissende blik op bepaalde zaken.” Neophyte zegt dat hij een periode heeft overwogen om te stoppen met optreden en zich volledig te focussen op het label. “Ik haalde toen geen plezier meer uit de optredens, alles irriteerde me”, legt hij uit. “Dit was echter een fase. Ik zie nu in dat optreden bij mij hoort, het komt gewoon uit mijn tenen. Deze jongen staat nog heel lang op het podium te beuken!”  

Neophyte 25 Years of Hardcore interview

In 25 jaar van zijn carrière heeft de hardcore DJ een hoop muziek gemaakt. “Ik heb de behoefte om constant te variëren en op zoek te gaan naar iets nieuws. Daarbij ben ik enorm gedreven. Dat samen heeft ertoe geleid dat ik meer dan 400 tracks gereleased heb, één van de mooie dingen die mijn drift heeft gebracht”, legt Neophyte uit. De liefde voor de muziek is een reden voor hem om door te blijven gaan. Zelfs na al die jaren, waarin de scene veel veranderd is, gaat de DJ hier op een duidelijke manier mee om. “Ik blijf lekker mijn eigen ding doen. Ik kijk nooit veel naar anderen en blijf dicht bij mezelf en wat ik goede muziek vind. Uptempo is nu bijvoorbeeld heel populair, maar ik ga dat dan niet ook maken: ik ga niet als een schaap meehobbelen ofzo. Ik maak en draai wat ik leuk vind en waarbij ik mensen zie lachen wanneer ik in het publiek kijk. Verder wil ik het productieniveau halen dat ik de eerste vijf jaar van mijn carrière had. Ik bracht toen zo’n 15 tracks per jaar uit. Dat haal ik nu niet meer, maar ik wil weer veel meer gaan releasen.”

“Ik ga elke seconde geven om er een onvergetelijk jaar van te maken, met onder andere een nieuw Neophyte album”

Het laatste album van de hardcore DJ, Maniak Chapter 2, kwam uit in 2013. Eerder liet Neophyte al weten ongeveer om de vijf jaar met een nieuw album te komen, wat zou betekenen dat er dit jaar een nieuwe verschijnt. Toch? “Het is inderdaad zo dat ik 5 jaar laat verstrijken voor een nieuw album, jullie hebben je huiswerk goed gedaan. Ik doe dit om niet in herhaling te vallen. Als ik ieder jaar een album uit zou brengen, zou ik de automatische piloot aanzetten. Dan maak ik dertien in een dozijn tracks omdat er een album moet komen.” Ondanks dat Neophyte dus wel veel nummers uit wil brengen, denkt hij op een andere manier na over een album. “De sound en stijl van hardcore begint elke vijf jaar ongeveer aan een nieuwe cyclus en dat betekent dus ook nieuwe artiesten. Ik wil elke keer fris klinken, vandaar die lange tussenpauzes”, licht hij toe voordat hij met groot nieuws naar buiten komt.

Neophyte Interview 25 Years of Hardcore Neophyte Records Dominator mainstage

En het goede nieuws is dat er inderdaad een nieuw album zal verschijnen voor de viering van 25 Years of Controlled Chaos. “Er komt een nieuw album aan en het zal waarschijnlijk een dubbelalbum worden. Op het eerste album staan vooral nieuwe tracks van mijzelf en samenwerkingen met verschillende artiesten uit de scene.” Het tweede deel zal bestaan uit remixen van een hoop oude klappers van the man himself. “Op dit moment zijn de eerste remixen in de maak. Eentje is er zelfs al af: N-Vitral heeft een remix gemaakt van mijn track ‘Hardcore To The Bone’.”

“Ik ga nog minimaal 25 jaar door”

“De liefde voor de muziek geeft mij de wil om na al die jaren nog steeds door te gaan”, vertelt Neophyte ons. Toch moeten we hem vragen wat er gebeurt met de leegte die hij achterlaat wanneer hij toch besluit te stoppen. “De jongens op mijn label hebben allemaal een stukje van mij in zich qua stijl en performance, zij gaan de leegte opvullen. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Ik ga nog minimaal 25 jaar door in deze scene.” We kunnen dus nog jaren genieten van de hardcore tracks van deze DJ. Zelf zou hij toch nog een keer een samenwerking willen aangaan met iemand uit een compleet ander wereldje. “Ik zou een track willen maken met een top producer uit de rock, zoals Rick Rubin. Of iets officieel remixen van Nirvana of The Red Hot Chili Peppers. Dat zijn écht mijn helden.” Nu is het eerst volledig focussen op de viering van zijn 25-jarige jubileum. “Er staat nog heel veel te gebeuren!”

Deze zaterdag sluit Neophyte de mainstage van Dominator Festival af met een speciale ’25 Years of Neophyte Hardcore’-set. Meer info over het nieuwe album zal later bekend worden gemaakt.

Foto via High Energy Events, b2s, Rebirth Festival en Supremacy

Reageren