Angerfist over Creed of Chaos: “Zolang het maar om chaos gaat vind ik het goed”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Zeg je hardcore, dan zeg je al gauw Angerfist. Met boekingen over de hele wereld, een respectabele notering in de DJ Mag Top 100 en carrière van bijna twintig jaar opent de gemaskerde DJ vele deuren voor de hele hardcore scene. Aanstaande zaterdag komt hij met een gloednieuw album, bestaande uit 2 CD’s met 32 tracks op het gelijknamige event: Creed of Chaos. Wij spraken met Angerfist over dit feest en zijn nieuwste productie. “Ik vind het belangrijk dat je niet vastzit in een hokje.”

Na Raise & Revolt, The Deadfaced Dimension, Retaliate, Mutilate en Pissin’ Razorbladez, wordt Creed of Chaos alweer het zesde (!) album van de DJ uit Denekamp. “De grootste uitdaging bij het maken van een album is dat het op gebied van productie en originaliteit écht als een nieuw album klinkt”, vertelt Angerfist. Hij is op dat gebied ook erg tevreden met Creed of Chaos. “Soms kan je je blind staren op details in tracks die uiteindelijk de vibe helemaal niet ten goede komen. Wat echt een dikke hardcore track maakt, is een flinke dosis energie en als belangrijkste een vette sfeer. Dat heb ik bij het maken van deze release centraal gehouden. De hardcore wereld kent veel verschillende stijlen/hokjes, maar uiteindelijk zijn we wel één grote scene. Het album vertegenwoordigt veel van deze stromingen, maar met een eigen Angerfist flow.”

“Ik ben vooral mijn eigen ding blijven doen”

Vaak staat er bij een album één ding centraal en volgens Angerfist is Creed of Chaos een geloofsovertuiging van chaos. “Nu ben ik wel de laatste die iets met geloof heeft, maar als het om chaos gaat vind ik het prima, haha. De sfeer van het album is over het algemeen vrij grimmig. Dat is iets wat naarmate het wat meer vorm kreeg is ontstaan. Het was niet zo dat ik aan het begin al precies wist hoe het er allemaal uit zou gaan zien of hoe het zou gaan klinken. Nogmaals, ik ben erg tevreden met het resultaat. Het is een heel ander project geworden dan mijn vorige albums.”

LEES OOK: Angerfist onthult tracklist van het Creed of Chaos album

Hoewel het album pas zaterdag uitkomt, gaf de Masters of Hardcore DJ vorige week totaal onverwacht al een sneak preview weg tijdens een exclusieve album showcase in Amsterdam. “Ik wilde iets speciaals te doen voor een selecte groep echte Angerfist fans. Het was echt cool om te zien hoe enthousiast mensen waren en de eerste reacties online en tijdens de première avond waren zeer goed. De dansvloer werd afgebroken en de feedback van collega’s en fans waren oprecht positief. Erg cool om te horen.” De dansvloer werd inderdaad afgebroken, en dat op een doodgewone dinsdagavond…

Met zoveel albums achter zijn naam, vraag je je af of Angerfist deze keer anders heeft gedaan in vergelijking met de vorige albums. “De insteek is dit keer niet echt anders geweest. Je zit vaak in een bepaalde vibe tijdens het maken van een nieuwe release. Een soort momentopname die een maand of 3 duurt zeg maar, haha. Je vindt een bepaalde sfeer of sound vet, waardoor je weer nieuwe inspiratie krijgt voor een andere track in dezelfde hoek. En zo begint het te rollen en krijgt het album een bepaalde vorm en geluid die de sfeer van de hele release bepalen.”

‘Angerfist opent over de hele wereld deuren voor de hardcore scene’

“Hardcore hoort hard te zijn natuurlijk”, antwoordt hij als we hem vragen om de muziekstijl te omschrijven. Tijdens de première werd er zelf verteld dat Angerfist met Creed of Chaos maar weer eens laat zien hoe hardcore moet zijn. “Hard en duister maar ook zeker dansvloer gericht zijn. Een opzwepende kick en pakkende melodie hebben. Die elementen gaan prima hand in hand en ik denk dat dat ook de kracht is van hardcore. Alles kan en mag, of het nou 160 of 250 BPM is. Zolang de kern maar hardcore is, en laten we die openheid en creativiteit vooral zo houden”, vertelt hij wijs.

Niet alleen staan er een hoop solo’s op het album, ook zien we een aantal verrassende collabs op de tracklist staan. “Ik wilde voor deze release graag met mensen werken waarmee ik nog niet eerder heb samengewerkt”, legt The Man Behind The Mask uit. Of de artiesten nou uit de hardcore komen of een andere stijl, Angerfist weet er samen met hen wel iets hards van te brouwen. “Elke collab is zo anders en ik ben tevreden met elke track die we gedaan hebben. De mooie, droevige sfeer die in de collab met Ophidian zit is weer heel anders dan de lading testosteron die in de collabs met Tripped, Radical Redemption of de 250 BPM lawaaimaker met Bodyshock zitten. De track met Akira is meer gericht op ruwe amen breaks en vette edits/tricks. Met Radium is altijd die funky elektronische rock ’n roll sound. En ook de collab met Mad Dog is divers met de typische millennium sound. Maar als ik dan toch moet kiezen, vind ik ‘Gangsterizm’ met I:Gor wel het meest baas denk ik. Ik ben erg blij met de samenwerking en de vibe van de track.”

Angerfist staat er om bekend dat hij zo’n beetje alles voorbij laat komen wat hardcore te bieden heeft. “Ik vind het belangrijk dat je niet vastzit in een hokje. Dat haalt de creativiteit en rebelsheid eruit. Zo nu en dan een gewaagde of merkwaardige track vind ik zeker vet om te doen.” Hij merkt het dan ook goed wanneer zo’n experimentele track aanslaat op de dansvloer. “Als je het publiek ineens hoort juichen als de kick dropt en er ontstaat die opgewekte sfeer in de zaal. Je ziet een dansende massa op de vloer bij een track die amper iemand kent. Dan weet je dat je een klapper in handen hebt.” Wie het nieuwe talent van de scene wordt, vindt hij echter moeilijk te voorspellen. “Maar ik denk dat hardcore in het algemeen wat gaat veranderen. Je ziet de laatste tijd veel tracks met cleanere, originele kicks en ideeën voorbij komen die het op de dansvloer ook erg goed doen. Ook verwacht ik dat de typische millennium riffs en sounds een wederopstanding krijgen.”

“Eigen events hebben altijd een bijzonder goede sfeer”

Creed of Chaos gaat dus om diversiteit en dit onderstreept het eigen evenement maar weer eens. Op zaterdag 2 december zal Angerfist namelijk zijn album officieel releasen in de AFAS Live. Zo staat hij zelf zes uur lang achter de draaitafels met verschillende artiesten, zoals I:Gor, Le Bask en Drokz & Akira. Een hoop unieke versus-sets dus. “Alle deze namen zijn heavyweights in hun genres (industrial, frenchcore en terror) dus mochten zij niet ontbreken in de line-up. Afgezien van Drokz heb ik nog nooit eerder met deze bazen op het podium gestaan.” En hiervoor zijn ze op dit moment druk aan het voorbereiden: “Het gaat zwaar vet worden.”

angerfist interview creed of chaos album event afas live amsterdam

Samen met organisatie Art of Dance trekt de Twentenaar alles uit de kast bij de lancering van zijn album. “De bezoekers kunnen een massive productie verwachten met show en geluid on point. Een zaal vol met echte Angerfist aanhangers en fans die maar voor 1 ding komen en dat is feesten tot op het bot.”

“Dit wordt er één voor in de boeken”

Na bijna zes albums, twintig jaar in de hardcore-scene, boekingen in India tot Amerika en een veertigste positie in de DJ Mag Top 100 kan je wel stellen dat Angerfist al het nodige heeft meegemaakt. Maar zou er nog enigszins sprake zijn van zenuwen bij de nummer één hardcore DJ voor zijn Creed of Chaos event? “Zo’n event heeft zeker extra lading”, bekent Angerfist. “Veel bezoekers komen speciaal voor de Angerfist sound dus alles moet uit de kast gehaald worden en dat gaan we ook zeker doen! Ik zie het als een showcase van alle jaren Angerfist gevierd met aanhangers, fans, collega’s en vrienden. Ik kan in ieder geval niet meer wachten, let’s do this!”

Het nieuwe Creed of Chaos album ligt vanaf zaterdag in de (digitale) schappen en verkrijgbaar via de Masters of Hardcore store. Haal je tickets voor het event in de AFAS Live hier om het album als eerste in levende lijve te horen.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Angerfist

Reageren