Angerfist over de groeiende scene en zijn live-act: ”Hardcore heeft zich terecht verspreid over de wereld”

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Deze week staan ze in 013 in Tilburg als headliner voor Legends XL: Angerfist LIVE. Als echte legenden zijn Danny en Minne dan ook al jarenlang nummer 1 binnen de hardcore scene. Wij spraken met Angerfist en MC Prozac over het aankomende optreden, hardcore in het buitenland en toekomstige plannen. 

Op Legends XL zullen ze als Angerfist een live-act neerzetten, wat natuurlijk altijd veel goeds belooft. Deze live-act zit heel anders in elkaar dan een normale Angerfist set. ”Een live-act bestaat uitsluitend uit eigen producties en collabs. De tracks knippen we vaak kort, en we doen de snelle overgangen in een megamix-achtige stijl. Met Ableton kunnen we sample loops toevoegen, onverwachte build ups, drops en effects waardoor de set veel energie krijgt.” 

De grootste onderscheiding van de live-act is natuurlijk Minne, ook wel bekend als MC Prozac. Hij staat al sinds dag één met de live-act op het podium. ”Minne staat er om het publiek op te zwepen, chaos op de stage te creëren, moshpits, stagedives, drankmisbruik en ander sloopwerk, haha! Na zoveel jaren on stage is de wisselwerking gepolijst en treden we op als een geoliede machine. De opbouw en spanningsboog is natuurlijk ook erg belangrijk in een live-act: het doel is in relatief korte tijd de vibe strak te houden en de zaal maximaal los te krijgen.”

”De reactie van het publiek op je set kan een echte trigger zijn”

Aangezien het een Legends feest betreft, kan je als bezoeker we ook zeker de oudere Angerfist platen verwachten. ”We kijken vaak terug naar de oude klappers in de live-acts en dit zal ook deze editie niet ontbreken. Sommige tracks lijken nooit oud te worden en blijven lekker om te draaien. Waarschijnlijk zullen we hier, gezien het concept, net wat meer oudere dingen in de mix gooien.” 

De line-up van Legends XL bestaat uit de grootste DJ’s in de scene, waaronder DJ Mag-genoot Miss K8, Tha Playah, Mad Dog & Noize Suppressor. Ook Danny krijgt inspiratie van deze artiesten. ”Je kan inspiratie van zoveel dingen krijgen. Dat kan een track zijn, maar ook de sfeer van een event kan je inspiratie geven. Als je een vette show hebt gedaan waar de feedback van het publiek helemaal top was, heb ik de week erop zin om de studio in te duiken. De reactie van het publiek op je set kan een echte trigger zijn. Ook van muziek van andere artiesten krijg je inderdaad ideeën. Een voorbeeld is dat ik vorige week wat oude muziek aan het checken was en dat ik bij het luisteren van ‘Nosferatu – The Underground Stream’ een vet idee kreeg om iets soortgelijks te doen en meteen de studio in gegaan ben om daar wat mee te doen.”

Dit jaar schreef Angerfist geschiedenis voor de hardcore scene: met nummer 29 kwam hij als hoogste hardcore DJ ooit binnen in de DJ Mag Top 100. Daarnaast heeft Danny allesbehalve stilgezeten en maakt hij er bijna een trend van om ieder jaar een album af te leveren. Dit jaar is hij óók nog eens de nodige continenten afgegaan: onder andere Australië, Amerika en Azië mochten genieten van Angerfist-sets, waardoor Danny ook goed de ontwikkeling van hardcore internationaal kon beleven.

”In echte hardcore landen zoals Duitsland, Spanje en vooral Frankrijk zie je dat de scene booming is, zalen uitverkopen en het dak eraf gaat. Je merkt dat het echt leeft in deze landen. Ook in andere landen waar de scene soms nog wat kleiner is, is de sfeer op events subliem en vooral dedicated. Je ziet ook overal een aanhoudende groei in bezoekersaantallen. Elk land heeft zijn eigen beweging, events en vooral zijn eigen vibes. Het is een gezonde, en in mijn ogen terechte ontwikkeling dat hardcore zich in de afgelopen jaren heeft verspreid over de wereld en nog steeds voet aan de grond krijgt in nieuwe landen. In Azië is een grote, nieuwe ontwikkeling op dance gebied en de hardere stijlen gaande. Landen als China, Taiwan, Myanmar en Thailand bijvoorbeeld programmeren steeds meer hardere namen en de toekomst ziet er goed uit.”

”Een album kan je een ‘drained’ gevoel geven in de periode erna”

In 2018 zijn er veel releases uitgekomen: zo creëerde je onder andere het Masters of Hardcore anthem ‘Tournament of Tyrants’, de collab met System Overload ‘Hustlers’, en konden we een paar weken geleden nog van ‘Creatures’ genieten. ”Na het Creed of Chaos album is dit een relatief ‘rustig’ jaar geweest wat betreft releases. Een album kan je wel een soort ‘drained’ gevoel geven in de periode erna en dan is het wel even lekker om meer de focus op de shows en tourdates te leggen in plaats van op de studio. Ondanks dat zijn er inderdaad naast de solo-tracks wel wat dikke collabs en remixes uitgekomen met Radical Redemption, Nosferatu, Miss K8, System Overload, Warface, N- Vitral, Stereotype, Angernoizer The Satan en de remix van Lil Jon x Skellism x Terror Bass ‘In The Pit’.” 

Ook voor 2019 staan er dan ook weer collabs op de planning. ”De collabs met Miss K8, Stereotype en ‘Bare Knuckle Fist’ met N-Vitral zullen begin 2019 uitkomen. De afgelopen 2 maanden ben ik ook weer meer actief geweest en heb ik ook weer meer inspiratie. Er staan nog een paar andere collabs en remixes in de planning maar in 2019 zal verder de focus voornamelijk op solo-tracks liggen.”

De afgelopen jaren zijn er ook de enige albums uitgebracht: in 2014 kwam Angerfist nog met The Deadfaced Dimension uit, in 2015 met Raise & Revolt en in 2017 met Creed of Chaos. Of dit betekent dat we in 2019 weer een nieuw album kunnen verwachten, kan Danny ons nog niet vertellen. ”Er staan wat grote dingen op de planning in 2019, maar daar moet ik het helaas voorlopig even bij laten.” Een tipje van de sluier over deze plannen kan er wel van af. ”We zitten te denken om een cursus ‘frikandellen bakken’ voor gevorderden te gaan volgen in 2019. Het lijkt op dit moment nog wat te hoog gegrepen, maar waar een wil is is een weg.”

Legends XL zal deze zaterdag, 15 december, plaatsvinden in de 013 in Tilburg. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van 013. 

Reageren