Burgemeester van Breda pleit voor legalisatie van XTC

Mark de Rond
Door Mark de Rond

Zowel GroenLinks als de Bredase burgemeester Paul Depla pleiten voor de legalisatie van XTC. Het is niet de eerste keer dat er een discussie ontstaat over het legaliseren van deze drug.

LEES OOK: Arjen Lubach pleit voor legalisatie XTC: “Het is gezonder dan een biertje!”

Depla stelt zichzelf en de publieke opinie een duidelijke vraag: “Waarom zou ik het (volgens deskundige) minder schadelijke XTC moeten verbieden terwijl de alcohol rijkelijk vloeit maar slechter en meer verslavend is? Ik vind dat we ons meer moeten richten op het beschermen van de gebruiker en daarmee de criminaliteit achter de producenten van de drugs aan moeten pakken”, zo sprak hij tijdens een interview op de radio bij Evers Staat Op.

“We weten dat gokken verslavend is en dat het hele gezinnen kan ontwrichten, maar toch staan we dit toe met nota bene een staatsbedrijf, Holland Casino”, zo gaat Depla verder in het interview met de Volkskrant. Met alleen controle op de kwaliteit van pillen ben je er niet, zo vertelt de burgemeester. “Als de overheid de productie van xtc uit het criminele circuit de pas wil afsnijden, in elk geval voor de binnenlandse markt, is meer nodig. De overheid zal de xtc-productie gaan vergunnen aan bedrijven die onder toezicht staan. Dat lijkt me een logische stap.”

“Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn?”

De laatste tijd ontstaan er meer discussies over het legaliseren van de party drug. Eerder pleitte ook Arjen Lubach al voor de legalisatie van XTC. Dit deed hij op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afbeelding via CNN

Reageren