Evenement pleit voor telefoonverbod: “Bezoekers dwingen om in het moment te leven”

Tim Bekkering
Door Tim Bekkering

Iedereen kent het wel: dat moment wanneer de eindshow van een feest begint en alle telefoons weer massaal de lucht in gaan. Een organisatie uit Enschede gaat de telefoons van bezoekers dan ook bij binnenkomst afplakken met een sticker. Wie weigert, komt er niet in.

“Bij hippe nachtclubs in Parijs, Berlijn en Amsterdam gebeurt het al langer, nu wordt de maatregel voor het eerst ingevoerd in deze regio. Waarom we dit gaan doen? Omdat het mensen dwingt in het moment van leven”, zo vertelt initiatiefnemer Bas Amro van Basic Grooves in een interview met Tubantia. Tijdens een technofeest in de Metropool werd er proefgedraaid met het nieuwe systeem: zo’n duizend feestgangers ontvingen vooraf een online waarschuwing, bij de ingang waren bordjes te zien met “foto en video verboden” en eenmaal binnen werd de cameralens van de telefoon met een sticker afgeplakt.

Uiteindelijk leverde dit amper negatieve reacties op”, zo vervolgt Amro. Ook Johan de Jong – directeur van Metropool Enschede – waar onder andere evenementen als My Tempo is Uptempo en Unity worden gehouden, spreekt van een “interessante ontwikkeling.” Hij denkt dan ook dat het verbieden van telefoons tijdens evenementen kan bijdragen aan de totaalsfeer.

“Met het telefoonverbod dwingen we bezoekers om in het moment te leven”

Uit een onderzoek van Eventbride van vorig jaar bleek dat 64% van de bezoekers van muziekevenementen openstaat voor maatregelen om telefoongebruik tijdens events te beperken. Of deze maatregelen de hard dance scene ooit zullen gaan bereiken is echter nog de vraag.

Omslagfoto van Facebook-pagina Electric Love Festival

Reageren