Evil Activities: “Ieder mens bewandelt zijn eigen pad en lang liep ons pad parallel aan die van Neophyte Records”

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

“Evil is here. We ain’t going nowhere!” Na enkele jaren zonder releases is Evil Activities weer helemaal terug met de nieuwe track ‘Mental’. Wij spraken Kelly en Elvis over de breuk met Neophyte Records, waarom ze zich nu aansluiten bij Q-dance label QORE en wat we allemaal in de toekomst mogen verwachten.

Evil Activities is al sinds ’99 een begrip binnen de hardcore scene. Deze ruim 20 jaar worden gekenmerkt door iconische releases als ‘Sick Of My Life’, ‘Nobody Said It Was Easy’, ‘Broken’, ‘Evil Inside’ en ‘Never Fall Asleep’, drie succesvolle albums waaronder Extreme Audio en natuurlijk talloze grote optredens. Waar eerst alleen Kelly de act representeerde, staat inmiddels ook Elvis (E-Life) al jaren bekend als onderdeel van Evil Activities.

“Doordat ik een stap terugdeed, veranderde ook de dynamiek in het bedrijf”

Van deze 20 jaar bracht vooral Kelly er velen door als onderdeel van het Neophyte Records label. Hoewel deze tijd natuurlijk kenmerkend is geweest voor hoe je Evil Activities kent, hebben de mannen nu bekendgemaakt wegen te scheiden met het label. “Ieder mens bewandelt zijn pad en heel lang liepen onze paden parallel aan die van Neophyte Records. Maar door de groei van de scene en carrières, veranderen ook visies, overtuigingen en persoonlijke behoeftes”, zo legt Kelly uit.

Daarnaast merkte Kelly dat de muziek ging lijden onder de hoeveelheid tijd die hij in het bedrijf stopte, waardoor bepaalde zaken niet meer werkten zoals hij dat zou willen. “Doordat ik een stap terugdeed, veranderde ook de dynamiek in het bedrijf, onderlinge communicatie werd slechter en werd op den duur de situatie onhoudbaar. Dan moet je keuzes maken en die zijn dan ook gemaakt.”

“Als je kijkt naar de legacy waaraan in het verleden gebouwd is, doet dat pijn. Maar ik ben blij dat er een bladzijde is omgeslagen”

Met de persoonlijke en werkrelaties van Kelly binnen Neophyte Records, heeft Elvis zich niet per sé beziggehouden. “Dat zou ook niet op zijn plaats zijn, die relaties waren er al lang voordat ik in beeld kwam.” Wel merkte Elvis natuurlijk wat voor effect het één en ander op Kelly had, en “hoe heavy en drukkend een gifitige situatie kan zijn. Als je kijkt naar de legacy waaraan in het verleden gebouwd is, doet dat pijn. Maar ik ben blij dat er een bladzijde is omgeslagen en wij weer vooruit kunnen kijken.”

Evil Activities Hardcore News interview 4

Door deze situatie was er sinds 2018 al geen Evil Activities meer uitgebracht. Toch duurde het even voordat de heren deze definitieve beslissing naar buiten konden brengen. “De zaken moesten eerst op de juiste manier afgesloten worden om verder te kunnen. Je kunt nu eenmaal niet dansen met een duivel op je rug”, leggen ze uit.

“Wij kunnen meer dan alleen een leuk plaatje maken of een goede set neerzetten, wij zijn beide ondernemers”

De vervolgstappen van Evil Activities hoeven we niet af te wachten, want inmiddels heeft het duo zich al aangesloten bij het gloednieuwe Q-dance label QORE. De mannen hebben al zo lang een goede relatie met Q-dance, dat het voor hun de meest logische vervolgstap was. “Wederzijds respect, open vizier en lange termijnvisie is wat voor ons het beste werkt”, zo vertelt Kelly.

Ook op het zakelijke vlak was de samenwerking met QORE volgens Elvis een logische keuze. “Wij kunnen meer dan alleen een leuk plaatje maken of een goede set neerzetten. Wij zijn beide ondernemers en daarom altijd bezig met de volgende stap en hoe we die willen maken. Als Q-dance daarin samen met je wil optrekken en deel wil zijn van die reis, dan kunnen daar mooie dingen uit ontstaan.”

“Hardcore is de basis, dus QORE is een voorbestemd pad voor Q-dance”

Hardcore speelt natuurlijk een belangrijke rol binnen Q-dance, “maar dit kwam eigenlijk alleen tot uiting in de evenementen. De groei zat hem in de muziektak en daar zien wij een uitgelezen rol voor onszelf in weggelegd”, legt Kelly uit. Elvis vult aan: “Hardcore is de basis, dus QORE is een voorbestemd pad voor Q-dance. QORE is een nieuw avontuur waaraan zowel Q-dance als Evil Activities meebouwen, en waarin wij met kwaliteit, lef en vakmanschap onze rol pakken om een bijdrage te leveren aan onze scene.”

Het is dan ook geen verrassing dat er meer dan genoeg Evil Activities releases op de planning staan voor het QORE label. De eerste is inmiddels zelfs al uit: ‘Mental’, “die staat voor de constante evolutie van onze sound. Productie op niveau, great vocals en blijven zoeken naar dat spanningsveld wat ontstaat wanneer je het toegankelijke met hardcore wil verenigen. Niet voor de ‘easy win’ gaan, maar juist dat randje opzoeken waar je jezelf misschien net wat oncomfortabeler voelt, maar wel uitgedaagd wordt.”

“Time is money… We’re all millionaires now!”

Op dit moment zitten we natuurlijk allemaal in een gekke situatie door de uitbraak van het coronavirus. Kelly probeert hier zo positief mogelijk mee om te gaan: “Ik kan meer rust pakken dan voorheen en zie m’n kids en vrouw meer dan dat ze eigenlijk willen! De studio staat tegenwoordig in m’n achtertuin dus ik was al redelijk gewend geraakt dat ik doordeweeks minder mensen zag.” Ook Elvis heeft een positief perspectief: “Time is money…We’re all millionaires now! Misschien is het nu wel bij uitstek de tijd om nieuwe dingen te doen of te leren.”

Evil Activities Hardcore News interview 3

De mannen van Evil Activities kunnen niet wachten op het moment dat we allemaal weer bij elkaar kunnen komen om te feesten. “Maar voor nu; blijf thuis, blijf minstens een meter of 2 bij elkaar uit de buurt, step je hygiëne-game up en help degenen die jouw hulp nodig hebben. Zie het als een investering in de toekomst. En als wij zeggen dat de toekomst van ons is, dan is het dus ook aan ons om onze verantwoordelijkheid daarin te nemen…See you soon!” 

De eerste release van Evil Activities op het nieuwe QORE label ‘Mental’ kun je nu op alle platformen beluisteren via deze link. Hou om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws de socials van Evil Activities en Q-dance Records in de gaten: “Er komen leuke dingen aan… Stay tuned!” 

Reageren