Festivalmarkt ontploft: “Nederland is wereldkampioen festivals vieren”

Bob Ligthart
Door Bob Ligthart

Het festivalseizoen is al weer een tijdje aan de gang en elk jaar zijn er weer nieuwe feesten om naartoe te gaan in de zomer. Bijna nergens in de wereld zijn zoveel festivals als in ons land: zeker niet als het om hardcore-events gaat. “Nederland is verfestivalliseerd.”

De Volkskrant schreef een artikel over het feit dat Nederland de wereldkampioen in festivals vieren en organiseren is. In de afgelopen vijf jaar kwamen er volgens de krant bijna 200 ‘tentenkampen’ bij en vooral in het zuiden van het land was de groei te zien. Dit ging over al de festivals in het algemeen, maar in de hardcore-scene zien we natuurlijk ook dat er steeds meer outdoor-events bijkomen. Zo werd vorig jaar Phoenix Festival geïntroduceerd en hebben we twee weken geleden voor het eerst kunnen genieten van het nieuwe TITANIUM Festival.

“Nederland is verfestivalliseerd en moet het meest befestivalde land ter wereld zijn”, aldus de Volkskrant. Vooral op het gebied van hardcore lopen we natuurlijk voor op de rest van de wereld, want nergens dreunt er zoveel hardcore door de speakers als tijdens de Nederlandse festivalzomer. Het is niet voor niets dat in ons land naast festivals als Harmony of Hardcore, Ground Zero en Hardshock, ook nog eens het grootste hardcore evenement ter wereld – Dominator – wordt gehouden.

Dominator is een goed voorbeeld van de toenemende belangstelling voor hardcore festivals, want het bezoekersaantal is door de jaren heen flink gestegen. Tijdens de eerste editie trok het outdoor-event zo’n 11.000 bezoekers en inmiddels heeft het zich ontpopt tot hét hardcore-walhalla, waar 50.000 liefhebbers samenkomen. Er komen dus niet alleen maar meer festivals, maar ze worden ook nog eens veel groter en beter georganiseerd. We kunnen het dus wel eens zijn met de Volkskrant: met zoveel goede outdoor-events mag Nederland zich wereldkampioen in festivals vieren noemen, zeker als het op hardcore aankomt.

Nederland wereldkampioen in festivals vieren en organiseren

We laten in Nederland dus zien waar een klein land groot in kan zijn, namelijk het vieren van festivals. Ga voor het hele artikel van de Volkskrant naar de website van de krant.

Omslagfoto via Facebook-pagina Dominator

Reageren