Gemeente laat Hardshock Festival niet doorgaan vanwege drugstest

Tim Bekkering
Door Tim Bekkering

Nadat eerder deze week bekend werd gemaakt dat de gemeente  geen toekomst zag in een nieuwe editie van Hardshock Festival inde bossen tussen Haarle en Hellendoorn, is nu ook naar buiten gebracht waarom: de burgemeester vindt dat drugsgebruik op het festival een gevaar vormt voor de openbare veiligheid.

LEES OOK: Hardshock Festival gaat niet door in 2020: “De gemeente ziet geen toekomst op deze locatie”

Op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Anneke Raven besloten geen vergunning te geven voor een nieuwe editie van Hardshock Festival. Zo deelde ze mee dat de politie na afloop van de laatste editie een speekseltest afnam bij twintig festivalgangers en daaruit bleek dat ze allemaal onder invloed van drugs achter het stuur zijn gestapt. Daarnaast duidde ze op een dodelijk ongeval die nacht ergens in Gelderland, waarvan de bestuurder van de auto volgens haar een bezoeker van Hardshock was en onder invloed van drugs zou zijn geweest.

“Daarbij komt dat de overheid veel tijd en energie steekt in de bestrijding van drugscriminaliteit en wij daarom het drugsgebruik op festivals niet moeten faciliteren. Als je aan de ene kant iets doet, moet je dat ook aan de andere kant doen. We moeten een voorbeeld stellen”, aldus Raven. Ze hoopt hier dan ook ook afspraken over te kunnen maken met andere Twentse gemeenten.

Op de locatie in Hellendoorn kon Hardshock twee dagen na het evenement Dauwpop, gebruik maken van alle voorzieningen op deze locatie. Rob Telgenkamp, organisator van Dauwpop, baalt dat de samenwerking met collega John Althoff van High Energy Events geen vervolg krijgt. Hij vindt het besluit van de burgemeester getuigen van “pure willekeur”, omdat volgens hem op elk dancefeest in ons land wordt gesnoven en geslikt: “Het verbieden van een festival is een makkelijke manier om de ogen te sluiten voor een sociaal probleem. Hiermee verdwijnt het drugsgebruik niet.”

De organisatie van Hardshock Festival reageert dan ook teleurgesteld op het nieuws. Het komt voor hen als een donderslag binnen: “Bij de evaluatie hoorden we dat de sfeer op het festival uitstekend was. Er werd vastgesteld dat zich geen grote problemen hadden voorgedaan. Daar hoorden we voor het eerst over de speekseltesten. Later werd ons verteld dat ze daarom Hardshock niet meer in Hellendoorn willen, zonder dat wij als organisatie de kans krijgen om samen met de gemeente actie te ondernemen.” Via hun eigen Facebook-pagina laten ze ook weten te hopen hun fans in de toekomst weer ergens te mogen verwelkomen.

“Het verbieden van een festival is een makkelijke manier om de ogen te sluiten voor een sociaal probleem”

Omdat de evaluatie dermate lang op zich liet wachten ziet de eigenaar van High Energy Events geen mogelijkheden om een alternatieve locatie voor Hardshock te vinden. Houd voor meer informatie over het evenement de socials in de gaten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

????????? ???????? ??? ?????????? ?? ???? The 8th edition of the Hardshock Festival is scheduled for 23 May 2020. After a one-year absence, in 2019 the festival returned to this massive location in the middle of the woods of Hellendoorn. The organisation looked back to a very successful edition and full of optimism started organising the 8th edition of the Hardshock Festival. To our enormous regret and completely against expectations, the Municipality of Hellendoorn has definitively stipulated that it sees no future for the Hardshock Festival at this location. This means that we as an organisation are not being given authorisation to organise the Hardshock Festival in Hellendoorn on 23 May 2020. The organisation regrets this very much. We were convinced that we had found a location where we could continue to indulge our passion: organising the Hardshock Festival. For now we wish to thank all visitors, crew and artists and we hope to be able to welcome you to somewhere again in the future.

Een bericht gedeeld door Hardshock Festival (@hardshockofficial) op

Omslagfoto van Facebook-pagina Hardshock

 

Reageren