Hardcore toen versus nu: terugblikken op 2005-2011

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Deze zaterdag is het alweer tijd voor een nieuwe editie van Resonate: het grootste hardcore classics event in de wereld, waar er een ode wordt gebracht aan de periode 2005-2011. Hierom blikken wij dan ook terug naar deze goede oude hardcore tijd, toen het er nog héél anders aan toe ging!

LEES OOK: 8 dingen waar je een hardcore classics liefhebber aan herkent

Toen… draaiden DJ’s nog met vinyl

Vroeger draaiden alle DJ’s nog met vinyl, wat betekende dat ze voor iedere set een héle flinke bagage aan platen met zich mee moesten nemen. Alleen de allerbeste en meest populaire platen werden dan ook uitgekozen, want als de artiesten hun complete collectie mee moesten nemen zouden ze een lading aan verhuiswagens in kunnen huren!

Nu… is de gemiddelde DJ bagage een flink stuk afgenomen. Tegenwoordig hoeven DJ’s geen grote tassen meer mee te zuilen, maar een paar grammetjes aan USB sticks – waar óók nog eens veel meer tracks op passen. Hoera voor digitale tijd! 

Toen… had je een dikke platenverzameling

Of je nou een DJ of een fan was: een bezoekje aan de platenzaak was vroeger voor iedereen een mooi hoogtepunt van de dag. Dit zorgde er dan ook voor dat menig hardcore liefhebber thuis een méga collectie aan platen en albums had, zoals niemand minder dan Partyraiser hieronder maar eens bewijst.

Nu… heb je eigenlijk alleen nog maar een abonnement op Spotify nodig. En een paar oortjes. Ét voila: je bezit het complete spectrum aan hardcore albums. Hoe makkelijk wil je het hebben? 

Toen… nam je jouw telefoon niet eens mee

Wanneer je 10 jaar geleden naar een feestje ging, gooide je jouw telefoon meteen in een kluisje. Áls je hem überhaupt al meenam, natuurlijk, want dat was totaal niet nodig. Of je nou een Nokia, Motorola of iPhone 1 had – deze onverwoestbare vrienden liet je gewoon thuis achter om de hele nacht los te gaan met je cluppie.

Nu… weet je zelf ook wel hoe veel telefoons er in de lucht gaan wanneer er weer een lekkere plaat opkomt. Of als er vuurwerk wordt afgestoken. Wanneer er een nieuwe artiest aangekondigd wordt. Of als de show begint. Of als die eindigt.  

Toen… had je geen 20 meter hoge stages

10 jaar geleden ging het niet om de grootte van de stages, of het kaliber aan licht en lasers. De aankleding was vroeger lekker minimalistisch en dat was natuurlijk helemaal top: zo lag de volledige focus op het optimaal genieten van het beste dat hardcore te bieden heeft!

Nu… heb je lichtshows waar je spontaan in verdwaald en stages die net zo groot zijn als menig kantoorgebouw. Een showspektakel is een waar vakgebied geworden, waar tientallen druk kunnen zijn met het in elkaar zetten van één hardcore event. 

Toen… draaide het om de iconische millennium sound

Hoewel we het in die tijd natuurlijk niet zo benoemde, kijken wij terug op de periode 2005-2011 als onderdeel van de millennium hardcore sound. Van de Weapon X Remix voor ‘Lost in Dreams’ en de iconische collab van Nosferatu & Evil Activities ‘Sick of it All’, tot het legendarische album Walking The Line van Tha Playah: deze jaren waren compleet gevuld met muzikale hoogstandjes.

Nu… is de scene ongekend hard gegroeid en zijn er meer en meer subgenres zijn ontstaan. Van uptempo tot industrial en van terror tot mainstream, de hardcore scene leeft meer dan ooit en er is werkelijk voor ieder wat wils! Gelukkig staat ook de classics sound nog hoog in het vaandel, wat het succes van Resonate maar weer eens bewijst. 

Toen… had je nog geen Resonate!

Heb je nu ook weer zo’n zin om de oude tijden te herbeleven? Koop dan nu één van de allerlaatste 250 kaarten voor Resonate 2019 – Hardcore Classics via de officiële website, en sluit je aan bij de hardcore gathering die deze zaterdag 16 november plaats zal vinden in de Autotron in Rosmalen. 

Beeldmateriaal via Resonate

Reageren