Intents Festival viert 15e verjaardag op spectaculaire wijze tijdens The Ultimate Celebration

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

In elke vriendengroep zit er altijd wel één iemand tussen, die tijdens zijn of haar verjaardag werkelijk alles uit de kast trekt. Zo’n jarige Job die ieder jaar – als hij weer een kaarsje extra mag uitblazen – all out gaat, om deze vrolijke feestdag samen met al zijn maten en familie te vieren. Je hebt op dit moment vast wel zo’n persoon in je hoofd zitten, toch? Vergeet diegene maar, want als het vieren van een verjaardag een wedstrijd zou zijn, dan steekt Intents Festival door The Ultimate Celebration er sinds afgelopen weekend met kop en schouders bovenuit.

Er is er één jarig…

Verspreid over het hele weekend zou het evenement, dat eerder al werd uitgeroepen tot het beste weekend festival van het jaar, zo’n 65.000 bezoekers ontvangen. Hiervoor werden er meer dan 200 artiesten uit de hardere stijlen (en daarbuiten) uitgenodigd om in het Brabantse Oisterwijk te komen optreden. Tel daarbij de Dynamite Hardcore-hostings van Partyraiser op zaterdag en Destructive Tendencies op zondag, plus een aantal acts verspreid over de andere stages bij op en je hebt al gauw een heel weekend vol hardcore. Wat wil een gabber nou nog meer op zo’n verjaardagsfeest?

Intents Festival 2018 The Ultimate Celebration party report

De voorgaande jaren is het altijd erg warm en zonnig geweest op Intents Festival. Helaas heb je zoiets als het weer nooit zelf in de hand (was het maar zo’n feest) en hadden de kampeerders die op vrijdag aankwamen te maken met een regenachtige eerste dag. Gelukkig konden ze hierbij wel genieten van acts als N-Vitral, D-Fence en Paul Elstak. Na de nodige (sfeervolle) filmpjes op social media gezien te hebben, liepen we op zaterdag dan eindelijk door de immense poorten van het festival.

‘We do it in the ultimate of way’

Na een vlotte fouillering (een snelle planga had het niet vlotter kunnen doen), was het goed te merken dat het terrein volledig was omgedoopt tot één grote birthday bash. Overal hingen slingers, werd je verwelkomd door het verklede verjaardagscomité en stonden verschillende stages in het teken van de thema’s die het festival eerder hanteerde. Te beginnen bij de mainstage: een enorme verjaardagstaart met ziek veel details. Vlammenwerpers die bijvoorbeeld uit de kaarsjes van deze taart, CO2-kanonnen die zo waren neergezet dat het leek alsof er een raket werd afgeschoten en LED-schermen die animaties in allerlei vrolijke kleuren lieten zien. Een erg leuk maar vooral tof gezicht, wat maar weer eens onderstreepte dat Intents altijd uitpakt met de aankleding van het festival. De hardstyle-beats pompte op moment door de speakers en het was al erg gezellig op de dansvloer, maar wij besloten om gauw een kijkje te nemen bij het hardere werk.

Intents Festival 2018 The Ultimate Celebration party report

Toen we vlug een eerste indruk wilde vangen van de Dynamite Hardcore-stage, zagen we een enorme American football-helm die om de DJ-booth heen was gebouwd. Oftewel: “It’s all in the game!”, het thema van twee jaar geleden. De tent leek nog wel groter te zijn dan voorgaande jaren, maar ook nu was het weer volle bak en zat de sfeer er al vroeg in toen Furyan achter de draaitafels stond. Tijdens zijn set zagen we veel vrolijke gezichten van gabbers, die (ondanks een vrij warme temperatuur) zich erg goed leken te vermaken. Al helemaal toen de nieuwe track van de Neophyte Records DJ ‘Money Maker’ werd gedraaid: een heerlijke plaat die een voorbode bleek te zijn voor de rest van het weekend: beuken maar!

‘An Outrageous! amount of hardcore acts’

Zoals gezegd waren er – buiten de Dynamite-area om – nog meer hardcore-acts verspreid over de verschillende stages. Eén daarvan was een unieke versus-set tussen twee Noren en twee Britten: Da Tweekaz vs. Destructive Tendencies. Een vrij aparte samenstelling, die veel wenkbrauwen deed fronsen toen de line-up bekend werd gemaakt, maar dat maakte ons eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger. Op naar de Outrageous!, de knalroze stage uit The Funfair of Madness-tijdperk. Opvallend was dat wij zeker niet de enigen waren die werden getrakteerd op een happy hardcore-setje; de dansvloer stond bomvol met fans uit de verschillende muziekstijlen. Zo zag je opeens gabbers meeschreeuwen met ‘Angels & Demons’ en gingen hardstyle-liefhebbers uit hun dak op de ‘Get It Crackin’-remix van Sefa. Het tempo werd tijdens de set behoorlijk omhoog geschroefd en de heren leken de grootste lol te hebben achter de draaitafels, dat erg aanstekelijk werkte bij het publiek. Onder luid applaus werd de set afgesloten met geknal van vuurwerk in de lucht. Huh, hoe kan dat dan? Het was namelijk pas 18:00 op klaarlichte dag…

Dit kleurrijke geknetter kwam van The Ultimate Celebration op de mainstage, waar het 15-jarig bestaan van Intents Festival werd gevierd met een reis door de tijd. Onder begeleiding van muziek van vroeger, de voorgaande anthems en de nodige hardcore werd de mainstage omgetoverd tot één grote vlaggenzee. Hierbij vloog de confetti je om de oren, kwamen Partyraiser en Destructive Tendencies op het podium tevoorschijn met ‘Sound Becomes One’, sloegen de vuisten van het publiek snel de lucht in tijdens ‘Trip To Ireland’ van Dr. Peacock en werd er een ‘Ode To The Godfather’ gebracht. Een knotsgek uurtje, waarbij geen bierviltje meer tussen het publiek patste, maar we hadden dit voor geen goud willen missen. Intents Festival vierde met The Ultimate Celebration haar 15e verjaardag geheel in (hardere) stijl.

Intents Festival 2018 The Ultimate Celebration party report

‘Blowing up like Dynamite’

Het was inmiddels tijd voor nog meer spektakel, want we hebben het nog niet gehad over de grote man van vandaag binnen de hardcore. Partyraiser hostte namelijk al voor de vierde keer op rij de Dynamite Hardcore-area op zaterdag en we waren nog net op tijd om zijn openingsset mee te pakken. Op het moment dat Mr. Raiser in de DJ-booth verscheen en de eerste kick door de speakers galmde, reageerde een afgeladen volle tent met een luide “Oooooooh!” op de Hard Effects-refix van ‘4 The Haterz’. Het vuurwerk schoot uit de bovenkant van de helm en de vlammen vlogen richting het plafond van de tent, terwijl de voetjes op een hoog tempo over de vloer gingen. Een heerlijk begin van de hosting van Partyraiser, die de komende vijf uur nog véél meer artiesten zou ontvangen.

De rest van de avond stond voor ons dan ook in het teken van deze hardcore-tent. Een heerlijk sfeertje met een hoop grote artiesten die Partyraiser gingen vergezellen, zoals Miss K8, Dr. Peacock en Scarphase. Je zag de gabbers zichtbaar genieten in een op-en-top festivalsfeertje, heel vet om te zien. Het mooiste moment was misschien wel de primeur tijdens Partyraiser vs. Destructive Tendencies vs. Bulletproof. Na enige tijd van teasen, draaide ze namelijk voor het eerst de gloednieuwe ‘Sound Becomes Two’. Een plaat met kippenvel tot aan je kleine teen, al helemaal omdat de hele tent rood gloeide van de vuurpijlen die omhoog werden geschoten. Mede hierdoor kun je je wel voorstellen dat Partyraiser en Intents Festival ontzettend goed samen gaan, net als de voorgaande jaren.

‘We’re gonna celebrate’

Voor het laatste uurtje van de dag, sloten we af bij het hoofdpodium van het festival. Voor het eerst werd de zaterdag namelijk afgesloten met een hardcore-act en ook deze was weer uniek: Angerfist vs. Radical Redemption LIVE. Nu was goed te zien hoeveel toeters en bellen er aan de mainstage hingen: overal waren er lichten, lasers en vlammen te zien. De set begon opbouwend met ‘America’ en ‘This Is Sparta’, maar kwam later goed los met ‘Sacrifice’ en ‘Off The Grid’ en ook MC Prozac maakte een sprong van zo’n anderhalve meter om te landen op de handen van het publiek voor een stagedive. Het laatste kwartiertje was ingeruimd voor de eindshow, waar opnieuw het vuurwerk je om de oren vloog. Een waar spektakel, waarbij ook de gloednieuwe track van Nosferatu ‘Sanctity of Space – Cassini’s Journey’ volledig tot recht kwam. Een heerlijke afsluiter van een heerlijke dag, maar gelukkig waren we pas net over de helft.

The Ultimate Celebration on Sunday

Sinds enkele jaren is de zondag van Intents Festival uitgegroeid tot meer dan een volwaardige festivaldag. Sterker nog, dit jaar werd het record van de kaartverkoop opnieuw verbroken doordat ook deze tickets binnen no-time over de digitale toonbanken waren gevlogen. Dus trokken we na een kort nachtje slapen opnieuw naar Oisterwijk en vandaag waren de weergoden ons beter (of heter) gezind. Onder een stralende zon kwamen we binnen door de ingang en besloten even de rest van het terrein te verkennen van het festival. Want met maar liefst 10 stages was er ook vandaag weer genoeg te doen. Van de gigantische indoor mainstage, waarin acht gigantische ringen met LED-schermen en CO2-kanonnen die op en neer naar beneden kwamen, tot het Karnaval Feestcafé met zangers als John West. Onze aandacht ging uiteraard uit naar de Dynamite, waar ons een nieuwe hosting te wachten stond.

De mannen van Destructive Tendencies zorgden voor de hardcore op deze zondag van Intents en dit enthousiasme was goed bij beide de heren te zien. Een glimlach van oor tot oor, terwijl ze met artiesten zoals Tha Playah, Angerfist en Unexist één voor één op het podium stonden. Ook vandaag zat de sfeer er goed in en tijdens het live-optreden van N-Vitral presents BOMBSQUAD leek de tent wel te exploderen. Gabbers die luidkeels mee aan het schreeuwen zijn op de lyrics, de Airmax’jes die omhoog worden gezweept en ondanks de warmte gewoon door blijven gaan. De heren van DT wisselden elkaar geregeld af met de microfoon en vormden een feestelijke brug tussen het podium en het publiek. Een zondag als deze zouden we graag vaker willen zien.

We do it in the ultimate of way

‘Make it louder’

De laatste uurtjes van Intents waren inmiddels aangebroken en trokken we opnieuw naar de mainstage. Ook vandaag was deze weer goed gevuld geweest, met een iets rauwer line-up dan de dag ervoor. Maar ook hier kwam er weer hardcore voorbij, zo zagen bij toeval (toen ‘Wall of Bass’ werd gedraaid tijdens de set van Warface vs. Delete vs. E-Force) opeens Deadly Guns bij iemand op de nek in het publiek zitten. Grappig om deze DJ na zijn optreden te zien genieten op de dansvloer. Nadat Rebelion nog live optrad (‘Drug$’, wat een heerlijk nummer op zo’n geluidssysteem) was het aan Mental Theo om het festival af te sluiten. Alsof we in het hele weekend nog niet genoeg verrassingen hadden gezien, kwam opeens Partyraiser achter de draaitafels tevoorschijn. De bezoekers verwelkomde de Dynamite-host van gisteren met open armen en draaide tracks zoals ‘Survive The Streets’ en een speciale edit van ‘Ode To The Godfather’. De laatste beetjes energie werd eruit gestampt, nog voordat de koppies weer allemaal omhoog zouden kijken voor het laatste vuurwerk van het weekend. “This was Intents Festival!”

Conclusie Intents Festival 2018 – The Ultimate Celebration

Kleine jongens worden groot, maar hoe immens Intents Festival zich heeft ontwikkeld is werkelijk bizar. Een line-up waar de gemiddelde hardcore-liefhebber zijn vingers bij aflikt, onder genot van de mooiste stages. Werkelijk alles werd tijdens het 15-jarig jubileum van het Oisterwijkse festival uit de kast gehaald en dat trok bekijks. Dat is dan ook het enige minpuntje dat ik kan vinden over het weekend: het was op sommige momenten vrij druk. Maar met zo’n line-up, een recordsnelheid in de ticketverkoop en zo’n staat van dienst, is dat wel iets dat we konden verwachten. De rest van het weekend stond allemaal in het teken van verrassingen en mooie momenten. Intents Festival heeft op memorabele wijze het vijftiende kaarsje uitgeblazen. Wij kijken nu al uit naar de zestiende verjaardag.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Intents Festival

Beoordeling

  • Line-up85%
  • Locatie75%
  • Geluid80%
  • Podium93%
  • Show91%
  • Sfeer85%

Overall
waardering

85%

Naast de sfeervolle Dynamite-stage, waar de hostings een line-up van formaat neerzetten, is er daarnaast op de andere stages nog veel meer aan hardcore te bewonderen. Als je voor een weekend lang hardcore wilt gaan, dan zit je bij Intents Festival meer dan goed.

Reageren