Interview met Darkraver & Panic over back2school: “Knallend de kerst in”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het is inmiddels een traditie geworden om kerstavond te vieren binnen de muren van de Maassilo. En dit jaar wordt daar een schepje bovenop gedaan, want zo is het langstlopende concept van b2s deze keer omgedoopt tot een back2back editie. Dit betekent dat de nacht bol staat van hardcore legendes die gezamenlijk achter de draaitafels plaats zullen nemen. Twee van deze DJ’s zijn Darkraver en Panic, die wij spraken over hun aankomende versus-set. “Het klinkt gek, maar back2school was eigenlijk de voorloper van de freestyle van nu.”

In 1996 ontstond back2school toen Paul Elstak (DJ Paul) en Rob Janssen (DJ Rob) iets vernieuwends in de scene wilden creëren. Panic was hier toen al bij. “Paul en Rob wilden een feest organiseren om de goede oude tijd weer te doen herleven”, herinnert Panic zich nog goed. “De locatie was in Imperium in Rotterdam. Om dus terug in de tijd te gaan werd dit dus back2school. Het was niet alleen terug in de tijd, maar ook kijkend naar de toekomst. Een mix van vroeger en nu dus.” Volgens Panic was back2school vrij  uniek in die tijd. “Het klinkt gek, maar dit was uiteindelijk ook een beetje de voorloper van de freestyle van nu. Het was echt heel vet om te doen. Het werd een succesvol feest en meerdere edities zouden volgen.”

Al 22 jaar lang back2school

Dat er meerdere edities zouden volgen is misschien wel het understatement van het jaar… Zo stond Panic al 32 keer eerder op back2school en Darkraver 29 keer. “29 keer!?”, roept Darkraver verbaasd als we de cijfers aan hem voorleggen. “Wow! Dus krijg ik volgend jaar bij 30e dan een Uber Platinum Old School Award ofzo of heeft Paul die al in zijn bezit?” De eerste keer dat Steve op back2school draaide, stamt af uit de tijd dat je gewoon nog met de gulden kon betalen en dus kan hij zich hier nog maar weinig van herinneren. “Ik ben even in het archief van Partyflock gedoken om wat oude pica’s te bekijken en OMG! Toen nog in de Ministry of Soud in Rotjeknor en ik zie dat ik in die tijd géén pet droeg. Best gek vind ik zelf, haha. Maar het was sowieso altijd een gekkenhuis en sindsdien is het voor velen een must om hier naartoe te komen. Want laten we eerlijk zijn, er zijn helaas weinig goede kwaliteits old school feesten en met kerst wil iedereen er even tussenuit na thuis te hebben gegeten met de familie. Dat geldt ook voor mij, whoop whoop!”

Darkraver interview back2school panicMet zoveel edities achter hun naam, blijkt het een lastige opgave voor de heren te zijn om er eentje op te noemen die hen het meest zijn bijgebleven. “Dat zijn er genoeg bij mij”, lacht Panic. “Zoals de eerste keer in Imperium, de keer met Forze DJ Team in Ministry of Dance (2000) of in 2001 met Jeroen Verhey waar ik zelf ook helemaal los ben gegaan op de dansvloer.” Dat helemaal losgaan is bij Darkraver ook iets te vaak gebeurd tijdens back2school. “Ik weet nog wel van vorig jaar dat ik zwaar beschonken de deur uit ben gegaan voor een boeking in Den Haag. Ik was bijna niet meer in staat om te draaien, maar uiteraard was dit de schuld van b2s. Het was veel te gezellig met al die drankjes.”

“Als DJ’s het tegen elkaar opnemen, hoor je de vetste sets voorbij komen”

Deze zondag staan er in totaal 12 verschillende versus-sets gepland en dat brengt volgens Panic iets speciaals met zich mee. “Ik vind het leuk om samen met iemand te draaien, omdat je elkaar een beetje uitdaagt met het draaien van ‘aparte’ plaatjes. Zelf draai je voor 75% vaak dezelfde platen, maar met een andere collega zet je een totaal andere set neer. Al moet je wel chemie hebben met de artiest hoor. Het is meer een samenwerking dan een versus.”

En zo draaien Panic & Darkraver samen op kerstavond in de Maassilo en dat moet knallen worden. “We hebben allebei lol in wat we doen en houden ook van een beetje gek doen on stage. Al heeft Steve dat wat meer dan ik”, lacht Panic. Darkraver is het hier mee eens en kan hun set in slechts een paar woorden omschrijven: “VUURWERK JONGUH BAM!” Panic is verder van plan om er op deze avond een latertje van te maken. Ik ben wel benieuwd naar de battle tussen The Prophet & Ruthless. Die hebben volgens mij nog nooit samen gedraaid. Daarnaast is de battle tussen Paul Elstak en Rob & MC Joe interessant, als de grondleggers van back2school. Die wil ik zeker niet missen.”

Panic interview back2school DarkraverTenslotte kijken we alvast vooruit naar het volgende jaar, nu 2017 bijna afgelopen is. “Het blijft knallen met Panic de aankomende jaren”, blikt Panic vooruit. “Er staan ondertussen weer 4 edities van mijn concepten Paniek! en Start The Panic in de planning en een eigen hosting op een groot outdoor event – maar hier kan ik nog niks over zeggen.” Voor Darkraver zijn er nog wel puntjes die beter moeten in 2018. “Er mag wel iets meer Bacardi worden geschonken!”

back2school vindt op zondag 24 december plaats in de Maassilo in Rotterdam. Voor tickets en meer informatie, ga je naar de officiële website van het evenement.

back2school line-up & timetable

Area 1 | Early Rave
22:00 – 23:30 Stanton vs Lars
23:30 – 00:30 Bountyhunter vs Yves
00:30 – 01:45 The Prophet vs Ruthless
01:45 – 03:15 Panic vs Darkraver
03:15 – 03:45 Shadowlands Terrorists live
03:45 – 05:15 Paul Elstak vs Rob & Mc Joe
05:15 – 06:00 Neophyte live
06:00 – 07:00 Promo vs Catscan
Hosted by Alee

Area 2 | Millennium
22:00 – 23:30 Dazzler vs D-Spirit
23:30 – 01:00 Headbanger vs Distortion
01:00 – 02:30 The Viper vs Tommyknocker
02:30 – 04:00 Mad Dog vs Nosferatu
04:00 – 05:00 E-Noid vs Negative A
05:00 – 06:00 Unexist vs Tieum
Hosted by Ruffian

Reageren