Interview met Destructive Tendencies: “Het vorige album leverde teveel stress op”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

De eerste buitenlandse boeking van Destructive Tendencies, het hardcore duo uit het Verenigd Koninkrijk, was alweer vijf jaar geleden op Decibel outdoor 2013. Tegenwoordig zijn deze jongens ongekend populair en hoeven we ze eigenlijk niet te introduceren. Tijdens de komende editie van Decibel presenteren Mick en Joey, ofwel Destructive Tendencies, hun gloednieuwe album Beyond The Lights met een exclusieve showcase. “Decibel heeft een speciaal plekje in ons hart.”

In 2016 kwamen de heren van Destructive Tendencies met hun eerste album: Slaves To The Darkness. Hierbij is er volgens Mick Ormeod en Joey Riot altijd al een duidelijk rolverdeling geweest. “Eigenlijk is er niet zoveel veranderd bij het maken van Beyond The Lights”, begint Joey. “Ik heb altijd al de muziek geproduceerd. Mick verzint altijd de beste ideeën en regelt de rest rondom het Destructive Tendencies merk. Het enige wat echt anders is, is dat mijn productie vaardigheden in een stroomversnelling zijn gekomen sinds Slaves To The Darkness.” Ook Mick zegt veel blijer te zijn met het resultaat: “We zijn ook verhuisd naar een professionele studio. Dus zowel de enorme verbetering in vaardigheden van Joey als de omgeving waarin we produceren is stukken beter geworden.” Maar toch liepen de Britten tegen een aantal dingen aan.

“Het vorige album leverde erg veel stress op”

Het duurde dan ook even voor ze besloten om opnieuw zo’n grote productie uit te brengen. “Om eerlijk te zijn, wilde ik helemaal geen ander album doen na het laatste album”, bekent Joey. “Het was echt te stressvol. Nadat we de deadline hadden bepaald en alle samenwerkingen en track namen hadden bedacht, besloot onze studio computer er mee te kappen. We moesten niet alleen een nieuwe Mac kopen, maar ook nog eens leren hoe we ermee om moesten gaan: alle plug-ins installeren, twaalf tracks schrijven en produceren in twee weken tijd! Het was een nachtmerrie en ik was uiteindelijk niet zo tevreden. Ik was super gestrest en het was niet leuk om bij mij in de buurt te zijn. Ik vond het schrijfproces ook helemaal niet zo leuk als normaal. Ik zei dat ik in de toekomst alleen nog maar singles wilden maken.” Toch kwam Joey hierop terug, toen ze tegen het einde van 2017 veel samenwerkingen hadden geregeld. “Ik besloot uiteindelijk zelf aan Mick voorstelde toch een nieuw album te doen. Maar niet op de manier zoals we bij het laatste album hadden gedaan.”

Mick kwam toen met een plan om het anders te doen dan de vorige keer. “Het was mijn idee om eerst het album te maken en pas aan te kondigen zodra de tracks af waren. Het was echt een geheim en een enorme verrassing voor onze fans. Ze komen erachter dat het album eraan komt en kunnen het direct pre-orderen. Zo hebben ze het in hun handen na slechts een paar weken! Het is heel anders dan hoe andere artiesten het doen, maar wij zijn een miljoen keer blijer met het eindresultaat. Er stond gewoon minder druk op het maken van onze muziek en daaruit is het nieuwe album ontstaan.”

“Ik bedacht de naam ‘Beyond The Lights’, vertelde Joey erover en hij vond het meteen te gek”

Om het nieuwe album te presenteren aan het publiek, zal Destructive Tendencies een speciale album showcase doen op de Abadoned Church-stage van Decibel outdoor. In 2013 was dit ook de eerste boeking voor de Britten in het buitenland. “Ja, dat was gekkenhuis!”, gaat Mick verder. “Het was zó warm en vol in de tent. De labels smolten werkelijk van de CD’s en hierdoor kwamen de decks vast te zitten. Dat was de laatste keer dat we vanaf CD’s hebben gedraaid: met een SD kaart draaien, is dé manier, haha! Maar afgezien daarvan draaiden we dus na Angerfist en vóór Partyraiser. We zaten dus tussen die twee legendes gepropt. Buiten de technische problemen om ging de show geweldig en we kregen geweldige feedback. Dat is waarom Decibel altijd een speciaal plekje in mijn hart heeft.”

Destructive Tendencies interview Decibel Outdoor 2018 Abandoned Church Beyond The Lights

“Ik kan me het nog zo goed herinneren!”, begint ook Joey enthousiast te vertellen. “Het was best een ding voor ons: onze eerste grote boeking buiten het Verenigd Koninkrijk en dan op zo’n vooraanstaand festival als Decibel. We draaiden na Angerfist en hadden veel problemen met de CDJ’s. Ik was niet van plan de microfoon te moeten pakken, maar gewoon alleen te DJ’en. Toen dat gebeurde, greep ik de mic en hield de bezoekers bezig.” Sindsdien stond Joey min of meer bekend als de MC van Destructive Tendencies. “Toen de muziek uiteindelijk startte ben ik gewoon voor de DJ booth gebleven en dat bleef de periode erna ook zo, haha! Maar tegenwoordig sta ik veel meer achter de draaitafels en wisselen Mick en ik de microfoon diensten af, zoals we dat ook gaan doen op Decibel.”

“Decibel overtreft altijd onze verwachtingen”

Sinds afgelopen jaar is de Hardcore stage onderdeel van district The Forest. Dit jaar wordt jullie stage zelfs omgetoverd tot Abandoned Church. Joey: “Wanneer Decibel iets doet, is het altijd mega! Ik verwacht dus dat ik weer omver word geblazen door de stage van dit jaar.” Mick: “Toen ik het zag, dacht ik eerst dat het gewoon de naam van de tent was. Maar nu dit ons wordt gevraagd, ben ik echt onwijs benieuwd! Zoals Joey al zei, overtreft Decibel altijd weer mijn verwachten met het stage design. Dus ja, ik kan echt niet wachten op in deze kerk te prediken!” Want wat kunnen we van de DT album showcase verwachten? “Onze set is gevuld met tonnen aan nieuwe muziek, snelle edits en een enorme hoeveelheid energie. Expect the unexpected!”

“Cross the path of enlightenment and join us in the Abandoned Church”

Naast hun set op Decibel, zal het duo tijdens het festival ook een opdracht met een camera uitvoeren: volledig gekleed als monnik bezoekers bekeren om naar The Forest te gaan. Ze weten namelijk waar ze het voor doen: “If you have never been to The Forest area of Decibel, or never been to Decibel, then make 2018 the time that you do. Vergeet alles om je heen en geniet van de fantastische sfeer van het hele Forest-district.” Net als hardcore, volgt ook dit duo nooit de regels van de kerk. “Bow down before the cult and witness the brutal sounds of Hardcore!”

Decibel outdoor vindt plaats op 18 augustus in de Beekse Bergen. Voor meer informatie en de laatste tickets, ga je naar de officiële website van het evenement.

Beeldmateriaal via website b2s / Decibel outdoor

Reageren