“Masters of Hardcore 2018 trok alles uit de kast voor het ultieme gevecht”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Er zijn slechts een paar evenementen die al maanden van te voren dik omcirkeld in onze agenda staan. Met 25.000 bezoekers, meer dan 100 artiesten verdeeld over zes verschillende area’s en een (licht-)show van de bovenste plank, is Masters of Hardcore zo’n event. Geheel in het thema van Tournament of Tyrants, stond het grootste deel van de DJ’s tegen elkaar geprogrammeerd en we kunnen je alvast verklappen dat deze gevechten een hoop (muzikaal) geweld opleverde. Welkom op Masters of Hardcore 2018!

“We stepped into the cage to kill”

Dit jaar was Masters of Hardcore nét even iets anders dan we gewend zijn. Door een verbouwing van de Brabanthallen, waren de reguliere ingang en een aantal stages op andere plekken te vinden dan gebruikelijk. Super vet, want het voelde vanaf het allereerste moment dat we binnenkwamen weer helemaal ‘als nieuw’. Nadat we vlug een kluisje en wat munten hadden gescoord, besloten we dan ook meteen om al eerste bij de mainstage te gaan kijken.

Toen we aanschoven op de dansvloer van het hoofdpodium kregen we meteen een vertrouwd gevoel: de grootsheid van de Masters mainstage. Een gigantische zaal waarvan het leek alsof er geen enkele vierkante centimeter onbenut was door alle lichten en het flitsende podium. Deze stage was dan ook omgetoverd tot een ware boks-arena, aangekleed met ontzettend veel LED-schermen, vlammenwerpers en vooral heel veel details (zoals het bekende Masters-doodshoofd achter de stage en haarscherpe visuals). Organisatie Art of Dance had zelfs de rest van de dansvloer hierin meegenomen, door de lichten helemaal door te trekken via de bovenkant van de barren naar de achterkant van de zaal. Een echte vechtkooi, waar de eerste strijders inmiddels al plaats hadden genomen achter de draaitafels.

We sloten aan bij de rest van de groep vooraan bij het podium. Dogfight Records DJ’s Broken Minds en Tears of Fury waren namelijk al bezig aan de tweede set op de mainstage van Masters of Hardcore en hoewel het feest pas amper een uur oud was, was het goed te merken aan het publiek dat de stemming er al behoorlijk in zat. De handen gingen op dit vroege tijdstip massaal de lucht in, er werd al luidkeels de herkenbare “Oooooh!” geroepen toen ‘Shake It Up’ voorbij kwam en de Air Max’jes werden richting het verlichte plafond gehakt. Een heerlijk begin van de avond.

“Maaaaasters, show your dedication for..!”

Vanaf hier was het ook goed te zien dat de intro’s van de DJ’s in een ander jasje waren gestoken. In stijl van het Tournament of Tyrants-thema, kondigde Tha Watcher als host van de avond de artiesten aan die de vechtkooi van de mainstage zouden betreden. Vol in de spotlights en met behulp van een microfoon die achter de DJ-booth hing, alsof het elke set weer het begin van een echte (Amerikaanse) bokswedstrijd was. Heel vet en vooral heel origineel gedaan! Uit “the left corner” kwam vervolgens Re-Style, gekleed in een MoH-cape en bokshandschoenen met schedels erop, vanaf de zijkant het podium opgelopen. In deze battle nam hij het op tegen ‘The Beast From The East’ Thorax, die na de vocale verwelkoming en de nodige muziek vanaf de andere kant van de stage opliep. Een heerlijke set, waar onder andere een remix van de legendarische track ‘Get It Crackin’ door Re-Style en Sefa voorbij kwam. Zo waren de frenchcore beats nog vóór middernacht door de al vroeg gevulde Brabanthallen te horen.

masters of hardcore 2018 report - mc tha watcher

Er is veel meer dan alleen de mainstage op Masters of Hardcore, dus maakten we aan een rondje door de locate. Te beginnen bij de industrial-stage, waar N-Vitral en Dither het tegen elkaar opnamen. Ze vulden elkaar zichtbaar aan en dit spatte van het podium af, dat er overigens ook tip top in orde uit zag. Het resultaat: een afgeladen Exocutioners-area. Hoewel het afgeladen druk was, zat de sfeer er ontzettend goed in vanaf het moment dat de eerste crunchy industrial dinosaur kicks door de speakers knalden. Industrial leeft en de set van de twee heren onderstreept dat nog maar eens. Het publiek was zichtbaar aan het genieten toen platen zoals ‘Prednison Attack’, ‘Binary’ en het gloednieuwe Snakepit anthem werden gedraaid voor een uitzinnig publiek.

LEES OOK: ‘N-Vitral verantwoordelijk voor Snakepit 2018 anthem’

“Elk rondje door de Brabanthallen is anders”

Geen heden zonder verleden. De hardcore sound van vroeger was deze editie weer ruimschoots vertegenwoordigd met onder andere Neophyte, die zijn platen van vroeger zoals ‘Braincrackin’ en ‘Still Nr. 1’ weer uit de kast had getoverd in een liveset. Een heerlijke setje, waarbij het gezang van het publiek regelmatig boven de muziek uitkwam. Prachtig om te zien. Niet ver hier vandaan was de Rulers Of The Ring-stage, waar we kort bij langsgingen om Warface en Delete aan het werk te zien. In vergelijking met voorgaande jaren was deze area iets kleiner, maar deze intieme setting en de lichtpanelen die tot ver achterin waren doorgetrokken, zorgde voor een keiharde sfeer. Een levensgroot Masters of Hardcore skelet torende boven het podium uit – ook van deze stages was dus net als bij alle andere mooi werk van gemaakt. Later zouden we het rondje verder afmaken, maar nu moesten we snel naar de mainstage voor één van de hoogtepunten van de avond.

masters of hardcore 2018 report - angerfist

Niemand minder dan Angerfist zou namelijk optreden op het hoofdpodium. De zaal veranderde in één groten vlammenzee, compleet rood van de afgestoken fakkels. Tijdens het ‘Tournament of Tyrants’-anthem knalde het nodige vuurwerk door de zaal heen, klommen gabbers bij elkaar op de schouders en werden de bezoekers opgezweept door de muziek van de bomvolle mainstage. Waar je ook keek, overal was er wel iets aan het branden of verlichten. Je kwam oren en ogen tekort. Heel vet om op deze manier te feesten, terwijl de lasers over de hoofden van tienduizend hoofden heen schoten. Nadat dit halfuurtje voor het gevoel in no-time was omgevlogen, met tracks als ‘Still Pissin Razorbladez’ en ‘Creed of Chaos’, werd de set van de gemaskerde hardcore DJ op passende wijze afgesloten met de vuisten omhoog. “When I say ‘Anger’, you say…”

De toegewijde sfeer op Masters

Na een korte stop bij Scarphase (nu stond de industrial-stage vol uptempo-fanaten) en Heavyweights From Hell (Drokz en Akira achter de draaitafels leveren altijd gouden momenten op), keken we eens goed in de nieuwe hal van de Brabanthallen. Niet dat hier muzikaal iets te doen was, maar toch stonden hier meters lange rijen van mensen. De merchandise-hoek was zo groot dat het wel een stage op zich kon zijn en ook toen Angerfist handtekeningen uitdeelde, verzamelde fans zich in grote getalen om hun net gekochte shirtje of CD te laten signeren. Helemaal toegewijd in de kleding van hun favoriete artiest. Dit vertaalde zich ook in de sfeer in alle zalen: het publiek (Nederlands of buitenlands, het maakt niet uit) was feestelijk en kende zo’n beetje alle nummers die voorbij kwamen. Dit soort dingen kom je dan ook alleen tegen op Masters of Hardcore, erg cool om het zo mee te maken.

LEES OOK: Dominator Festival 2018 komt met ‘Wrath of Warlords’

Er bleef nog één area over die we niet hadden bezocht: Souls of Savate. In deze frenchcore-hal stonden rising stars Sefa en Death by Design, waarbij ook hier het bekende Masters of Hardcore-skelet boven het podium sierde. Opvallend was dat deze heren de handjes massaal de lucht inkregen, terwijl we al bijna tegen het einde van de avond aan zaten. Daarom pakten we nog het laatste stukje op de gigantische mainstage mee, waar Deadly Guns en D-Fence zelfs de Amerikaanse president Donald Trump een prominente rol gaven met hun ‘Wall of Bass’ en een eerbetoon aan ‘The Voice Of Mayhem’. De afsluiters en tevens het laatste gevecht van de avond was tussen heavy weights Partyraiser en Dr. Peacock. In een hoog tempo werd ‘Ode To The Godfather’ klassikaal meegezongen door het publiek en draaide ze voor het eerst ‘Trip To Holland’, waarbij de zaal een maand voor Koningsdag al veranderde in de rood-wit-blauwe kleuren. Een hele mooie afsluiter van een nog mooiere avond.

masters of hardcore 2018 report - partyraiser dr.peacock

Conclusie Masters of Hardcore 2018 – Tournament of Tyrants

Masters of Hardcore heeft met deze editie opnieuw benadrukt dat zij de masters in de hardcore-muziek zijn. Met een programmering van bijna twintig (!) artiesten per stage die alle stromingen binnen het genre vertegenwoordigen, een show van heb ik  jou daar en hele vette introducties, wordt je als liefhebber enorm verwend op dit evenement. Niet voor niets bekeken duizenden mensen thuis voor de buis naar de livestream van de mainstage en komen bezoekers van ver naar Den Bosch voor dit feest. Vooral het oog voor detail sprong er ver bovenuit: elke keer dat je opnieuw een area bezocht leek deze alweer helemaal anders te zijn door ringen die uit het plafond schoven of door de visuals en lasers die overuren draaide. Het is even zoeken naar een minpuntje, maar het enige dat we zouden kunnen bedenken is de Breakdance-attractie die achterin de industrial-area stond: dit zorgde voor een nauwe toegang waardoor het op drukke momenten hutje mutje was. Maar verder hebben we een fantastische avond gehad, met uitzonderlijke sets onder genot van een gigantische productie. Masters of Hardcore, tot volgend jaar!

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Masters of Hardcore

Beoordeling

  • Line-up90%
  • Locatie85%
  • Geluid80%
  • Podium90%
  • Show95%
  • Sfeer85%

Overall
waardering

88%

Masters of Hardcore bewijst nog maar eens dat hardcore leeft. Elk jaar is het evenement vooruitstrevend en opnieuw innoverend om gabbers van over de hele wereld de avond van hun leven te geven. Door het thema tot in de puntjes door te trekken, was deze editie anders dan alle andere en daarom kijken we nu al uit naar volgend jaar.

Reageren