Megarave organisatie over vroeger: “We zullen onze roots nooit vergeten”

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Megarave is een welbekende naam binnen de scene. Na jarenlang legendarische feesten te geven in iconische locaties als de Energiehal, werd het echter een tijdje stil rondom het evenement. In 2018 keerden ze terug met The Reunion, en gelukkig is het binnenkort alweer tijd voor een vervolg! Wij zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar meer over de organisatie, de feesten en de scene vanuit hun perspectief.

Laten we bij het begin beginnen: Megarave is natuurlijk al een begrip sinds de jaren 90, toen het muziekgenre hardcore nog maar net geboren was. In 1990 organiseerde Rige een houseparty in Rotterdam, waar het allemaal begon. “Toen stonden er DJ’s als Ruffneck, Paul Elstak, Ronald Molendijk en vele anderen. Na 2 Euroraves te hebben georganiseerd op de Maasvlakte leek het ons een super slim idee om alle DJ’s uit de gabber en mellow scene op een ‘Mega’ Rave hun kunsten te laten vertonen.” Het feest was zo’n succes, dat de organisatie in 1993 een file richting de Maasvlakte had veroorzaakt.

“Wij waren al snel ervan bewust dat juist die drugs een probleem zouden kunnen vormen”

En hiermee was Megarave geboren: iedereen die een bekende DJ wilde zien, wist waar ze heen moesten. En dit is ook wat Megarave zo uniek maakte: “De strikte scheiding tussen de softe kant van de house en de harde gabber kant werd niet door veel organisaties uitgevoerd. Meestal was het of hard, of mellow. Beginnende artiesten kregen een groot podium om hun visie op muziek te verspreiden. We haalden de ‘house’ uit de clubs naar buiten toe.”

Veel lezers zullen de periode dat hardcore als muziekgenre ontstond niet bewust meegemaakt hebben. Megarave neemt ons mee naar hoe het er ‘vroeger’ aan toe ging. “Bij het eerste grote feest konden wij met weinig uitleg van alles bij de gemeenten voor elkaar krijgen. De house scene werd zeker in het begin als een grote, vrolijke boel gezien. Drugsgebruik werd ook niet echt als een groot probleem gezien. Wij waren al snel ervan bewust dat juist die drugs een probleem zouden kunnen vormen om vergunningen te kunnen krijgen dus hadden wij al snel pillenteststations op feesten en informatiestands voor alle vragen.” Ook vertelt George dat er zelfs condooms uitgedeeld werden, die ze kregen via gemeentelijke instanties.

“Toen Gerard Cox hakkend in een trainingspak Duyvis borrelnootjes aanprees werd de scene duisterder en grimmiger”

Door vervolgens de happy hardcore opkomst vanaf 1995 ging alles in stroomversnelling. “Gabber werd als commercieel interessant product gezien, en toen Gerard Cox hakkend in een trainingspak Duyvis borrelnootjes aanprees werd de scene duisterder en grimmiger. Toen doken ook de eerste ‘Lonsdale’ gabbers op die zich ook vaak rechts extremistisch uitten. Nederlandse vlaggen op bomber jassen werden verboden en ook mocht je geen kisten aan naar feesten. Dat kan je je nu absoluut niet meer voorstellen.”

En wat Megarave voorspelde werd werkelijkheid: hoe groter de evenementen werden, hoe moeilijker het werd om vergunningen te krijgen. Dit kwam volgens George omdat alle gabbers over één kam werden geschoren. “Nu is alles gereguleerd door de gemeente, dat is fijn als organisator maar vette feesten op geheime locaties en afgekeurde loodsen zijn er helaas niet meer.”

“In de jaren 90 waren DJ’s als Paul Elstak, Ruffneck, The Dream Team en Lenny Dee een driving force”

We nemen ook even een muzikale terugblik op vroeger, en welke artiesten volgens George in deze periode hardcore echt op de – Nederlandse – kaart hebben gezet. “In de jaren 90 waren DJ’s als Paul Elstak, Ruffneck, The Dream Team en Lenny Dee zeker een driving force. Live-acts waren er niet veel, dus Neophyte en Rotterdam Terror Corps hadden een unieke positie waardoor zij letterlijk en figuurlijk hun stempel op de scene konden drukken.” 

En als de organisatie één track zou moeten kiezen, die de beginnende periode van hardcore representeert… Welke zou dat dan zijn? “‘Mescalinum United – We Have Arrived’. Deze track uit 1989 (!) is volgens ons de basis van de hardcore muziek. Mark Trauner aka Marc Acardipane heeft onze scene echt verschaft van de muzikale basis.”

“In de Energiehal konden wij door de unieke ligging en de vergunning gekke dingen doen, die nu onvoorstelbaar zijn”

Naast dat Megarave erbij was vanaf het begin, is de organisatie verantwoordelijk geweest voor de meest iconische hardcore evenementen, onder andere in de welbekende Energiehal. “We probeerden altijd de line-up anders dan anders te maken. Ook moeten er minimaal 2 live-acts staan om de avond te breken en moet het geluid gewoon hard zijn. In de Energiehal konden wij door de unieke ligging en de vergunning gekke dingen doen, die nu onvoorstelbaar zijn. Maar in deze tijd proberen we gewoon een leuk, gezellig, niet te duur feest neer te zetten.”

Met al deze legendarische evenementen op haar naam, weet de organisatie toch nog goed wat de favoriet is geweest: Megarave ‘99, oud en nieuw in de Energiehal in Rotterdam. “Bij dit evenement hadden we 2 grote tenten langs de korte en lange zijde van de hal gebouwd, waar classics in de kleine zaal werd gedraaid en techno tot terror in de grote zaal. Drokz stond daar enorm te knallen voor de freaks, Darkraver zette de classics helemaal op zijn kop na zijn set in de main en in de grote zaal waren er ook legendarische optredens van Neophyte en Rotterdam Terror Corps. Er werd keihard gefeest zonder enige wanklank.”

Hoewel de hardcore scene natuurlijk het grootst was in Nederland, beperkte Megarave zich niet tot ons kikkerlandje: onder andere Parijs, Oberhausen & Los Angeles hebben van de Megarave sfeer kunnen proeven. “De scene in het buitenland is altijd anders. Het heeft zijn charme want je kan een stukje van je concept ter plekke ‘showcasen’, maar geen enkel land heeft de infrastructuur en de ‘hardcore’ als Nederland. Waar je in andere landen moet uitleggen wat je doet, kan je in Nederland gewoon een gesprek met de betreffende autoriteiten aanvragen.”

“Door de jaren heen hebben we van alles en iedereen de kans gegeven en dat idee willen we blijven houden”

Het is zeker even stil geweest rondom de organisatie, wat alles te maken had met het (niet) vinden van een geschikte locatie voor Megarave. “Wij willen buiten feesten met minimaal 2 podia. Bij de Music Dome kent men ons goed van onze Megaraves op de parking van de Peppermill, en hebben we samen het plan gemaakt om langzaam de draad weer op te pakken. In Rotterdam zijn er sinds kort ook weer wat mogelijkheden ontstaan waar we ons wellicht in 2020 over laten horen.”

Tegen de tijd dat Megarave in 2018 terugkeerde met ‘The Reunion’, was de scene inmiddels natuurlijk wat bekende namen én verschillende stijlen binnen de hardcore rijker. Megarave zal voor ‘The Reunion’ dan ook niet enkel vast houden aan de roots. “Wij willen anders zijn, geen standaard line-up. Door de jaren heen hebben we van alles en iedereen de kans gegeven en dat idee willen we blijven houden.”

“Wij hebben een unieke mengeling van muziekstijlen waarbij het oude met het nieuwe verenigd worden”

In de hedendaagse scene zeggen velen ‘vroeger was alles beter’, maar hier is Megarave het niet mee eens. “Vroeger was alles anders, zeggen wij liever. De toegang tot muziek, video en artiesten via het internet hebben de scene volledig veranderd voor het grootste deel positief: door streamingdiensten is de muziek veel toegankelijker, en komen mensen vaker naar een festival om wat van de muziek en de sfeer op te snuiven.” De toekomst van hardcore ziet Megarave dan ook positief: “Hardcore heeft genoeg vertakkingen en stromingen om de komende 20 jaar door te stomen.”

De volgende editie van ‘The Reunion’ komt alweer heel snel onze kant op: op 27 juli kunnen hardcore en Megarave liefhebbers weer samenkomen in de Music Dome in Kerkrade. En dat belooft uniek te worden! “Wij hebben een unieke mengeling van muziekstijlen waarbij het oude met het nieuwe verenigd worden. Een terror battle van 2 uur tussen Drokz en SRB is ook erg uniek. En, een feest waar RTC en Neophyte live op hetzelfde podium staan komt tegenwoordig ook niet vaak meer voor. Dit alles tegen een zeer schappelijke prijs, zowel outdoor als indoor!”

Na de eerder genoemde pauze is dit nu het 2e jaar op rij dat we een ‘The Reunion’ editie zien. De toekomst van Megarave ziet er dan ook goed uit. “Wij zullen onze roots nooit vergeten en proberen de jongere bezoekers wat ‘opvoeding’ mee te geven door altijd een knallende early/millennium area neer te zetten. De bedoeling is dat er ieder jaar minimaal één Megarave plaats gaat vinden!”

Megarave 2019 – The Reunion zal morgen op 27 juli plaatsvinden in de Music Dome in Kerkrade. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website!

Reacties

  • Tumult 27 juli 2019 - 03:00

    Leuk artikel!

    (1)
    Quote

Reageren