N-Vitral presents BOMBSQUAD over Snakepit: “De hele tent gaat naar de k#$%^e”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het gaat de laatste jaren ontzettend lekker met N-Vitral. De maindustrial DJ (een zelfbedachte term door hem) staat op de grootste podia in de scene en ook zijn live-act BOMBSQUAD heeft in korte tijd een behoorlijke indruk achtergelaten. Aanstaande zaterdag is deze act op Snakepit te vinden, waarvoor hij zelfs het anthem heeft mogen maken. We spraken met N-Vitral over zijn set in Ahoy Rotterdam en zijn gloednieuwe album, die dit jaar nog zal verschijnen. N-Vitral: “Het voelt als een eer om zo prominent deel te mogen uitmaken van zo’n snelgroeiend en moddervet concept.”

N-Vitral presents BOMBSQUAD heeft het hart van veel hardcoreliefhebbers sneller laten pompen. Precies een jaar geleden lanceerde Stefan Busker deze live-act, omdat hij het net iets anders wilde aanpakken. “De focus moest hierbij veel meer liggen op snellere en spijkerharde hardcore en uptempo”, legt N-Vitral uit. De sets zijn volgens hem een stuk harder (ja, nog harder) dan een gemiddelde N-Vitral set. “Dus zeker niet voor mensen met gevoelige oortjes, zwakke hartjes en een hoge bloeddruk.”

‘Uptempo hardcore geeft ontzettend veel energie’

Wat veel mensen niet weten, is dat de carrière van N-Vitral al in 2002 begon. Een aantal jaar geleden bereikte zijn muziek het grote publiek, door tracks zoals ‘Crispy Bassdrum’ en de introductie van BOMBSQUAD. “Het is een live-act waar het zwaartepunt ligt bij de snelle en lompere hardcore”, antwoordt N-Vitral als we hem vragen naar het verschil met andere acts. “Zoals ik ook met mijn N-Vitral project doe, mix ik met BOMBSQUAD verschillende stijlen met de hardste en lompste kicks die de scene te bieden heeft tot een geheel. Uptempo, hardcore, terror, rawstyle en af en toe een beetje speedcore. Natuurlijk met de kenmerkende ultra lompe N-Vitral kickdrums. En dat allemaal op een BPM van 200 tot 300 (en soms 99999).”

Het valt op dat hij met deze optredens niet alleen achter de draaitafels staat. Gekleed in bivakmuts, is ook de squad van N-Vitral aanwezig tijdens de liveset. “Met een groep maak je toch meer indruk op het podium”, verklaart de DJ. “Mijn mede-BOMBSQUADDER houdt ook goed de touwtjes in handen op het moment dat ik even helemaal uit mijn plaat wil gaan. Daarnaast hou ik wat meer tijd over om contact met het publiek te maken. Als ik in mijn eentje sta, is dat wat moeilijker.” Waar andere artiesten vaak moeten wennen aan een nieuwe muziekstijl, geeft N-Vitral aan dat het ‘uitstapje’ naar het populaire uptempo hardcore genre niet zo’n probleem was. “Nee, helemaal niet. Omdat ik ook in N-Vitral sets al vaak uptempo tracks gebruikte, begreep ik welke energie erin moet liggen. Eigenlijk kan je beter vragen waarom ik niet eerder ben begonnen met N-Vitral presents BOMBSQUAD.”

“Waarom ben ik niet eerder begonnen met N-Vitral presents BOMBSQUAD?”

Als je ooit bij een set van N-Vitral bent geweest, zal het je niet ontgaan zijn dat hij op een andere manier draait dan zijn collega’s door gebruik te maken van een laptop. Hiermee haalt N-Vitral meer uit zijn sets: “Ik gebruik Ableton Live voor mijn sets. Hiermee kan ik ongelooflijk snel wisselen van tracks, skippen binnen een track, bloedsnel mixen, constant loops erdoorheen gooien, risers en impacts en andere FX geluiden triggeren, van 20BPM naar 999999BPM pitchen, meer dan 30 verschillende tracks tegelijk laten lopen en ga zo maar door. Ik heb zo veel meer mogelijkheden met een laptop dan met enkel CDJ’s. Dat is het voordeel. Het grote gevaar is alleen dat je sneller te maken hebt met technische mankementen. Daarnaast is zo’n koffer van 15kg verschrikkelijk zwaar aan het einde van een weekend heen en weer vliegen en zonder slaap.”

N-Vitral presents BOMBSQUAD interview Snakepit 2018

Deze zaterdag staat N-Vitral samen met zijn BOMBSQUAD voor het eerst op Snakepit. “Ik heb er ontzettend veel zin in!”, begint N-Vitral te vertellen. “Het voelt als een eer om zo prominent deel te mogen uitmaken van zo’n snelgroeiend en moddervet concept.“ Voor het debuut in Ahoy Rotterdam heeft hij zelfs het anthem mogen verzorgen. “Dat is uiteraard een hele eer en nogal een uitdaging. Ik vind dat een goed anthem de identiteit en het concept van het feest goed moeten weerspiegelen. Als ik dan kijk naar Snakepit, dan denk ik uiteraard aan snelle hardcore met een “evil” inslag. Slangen zijn door de eeuwen heen altijd een symbool van het kwaad geweest. Deze kwaadaardigheid wil ik dus in de track naar voren laten komen. Daarom kies ik voor bepaalde sounds die naar mijn idee een gevoel van slechtheid aanduiden.”

“Zo’n iconisch Ahoy gevuld met knetterhard geluid en veel BPM voor Snakepit”

Ik ben al een tijd druk bezig met mijn set: ik probeer elke nieuwe set weer mijn vorige te overtreffen”, geeft N-Vitral aan. “Het moet iedere keer strakker, harder, beter, pakkender en in het geval van Snakepit: vooral sneller! Dus ik ben hard aan het werk om met behulp van een arsenaal nieuwe edits en nieuwe tracks Ahoy finaal af te breken.” Langzaamaan begint de DJ al weg te dromen bij het denken aan aankomende zaterdag. “Ik verwacht dat het een bijzondere avond wordt, gevuld met de beste snelle hardcore en uptempo. En dat de tent naar de k#$%^e gaat natuurlijk!”

Voor de feestgangers die nog geen kaartje hebben gehaald, heeft de populaire DJ dan ook een duidelijke boodschap. “De grote iconische Ahoy arena, knetterhard geluid, razende BPM’s die vrijwel niet onder de 200BPM komen en alleen de beste Uptempo en Hardcore artiesten op één avond. Dit wordt met grote zekerheid het dikste uptempo feest van het jaar!” Krijgen we hier dan ook een voorproefje van het nieuwe N-Vitral album te horen? “Ik kan hier nog niet veel over vertellen, maar je mag zeker gloednieuw beukmateriaal op een heerlijk tempo verwachten.”

Snakepit 2018 – Kingdom of Cobra vindt aanstaande zaterdag voor het eerst plaats in het grote Ahoy Rotterdam. Scoor de laatste tickets voor dit evenement via de officiële website.

Interview met N-Vitral presents BOMBSQUAD over Snakepit 2018

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Art of Dance en website b2s

Reageren