De oude en nieuwe generatie hardcore over de uniekheid van Decibel outdoor – Drokz & Spitnoise aan het woord

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Drokz en Spitnoise representeren de oude én nieuwe generatie binnen hardcore. Deze twee werelden komen dit weekend samen tijdens een splinternieuwe editie van Decibel outdoor, waar beide mannen weer achter de draaitafels te vinden zullen zijn. Wij spraken Drokz en Spitnoise over hun hoogtepunten op Decibel, de uniekheid van het festival en waarom Decibel relevant blijft voor zowel jong als oud! 

LEES OOK: B2S onthult de hele line-up voor Decibel outdoor 2019

DROKZ

Opa Drokz staat bekend om zijn grote liefde voor terror en hoort bij de oude generatie van het hardcore genre. Richard heeft daarnaast óók nog eens een grote liefde voor Decibel: “De diversiteit aan muziek is wat voor mij Decibel zo uniek maakt. Ik heb de Darkness4life line-up van 2007 even opgezocht en daar stond zelfs Outblast op. Ook Terror Suzy, die na Lady Dana één van de weinige chicks was die destijds echt hard kon draaien. Mooie tijden!”

“Jullie weten, ik vertel zoals het is, dus nu ook”

Drokz kan je een doorgewinterde Decibel bezoeker noemen met inmiddels al 7 optredens op zijn naam. In 2009 beleefde hij hier zelfs één van de hoogtepunten uit zijn carrière, waar hij ons in geuren en kleuren over vertelt. “Jullie weten, ik vertel zoals het is, dus nu ook. Luister, iemand draaide voor me en het was gewoon geen match tussen hem en het Decibel publiek. Toen ik bijna moest beginnen was de area zo goed als leeg! Ik vloeken en godveren, want het was lekker weer, ik stond op Decibel en nou dit. Dus, ik kapot chagerijnig en Mr. Courage probeerde me nog wat moed in te praten, maar dat was lastig.”

Uiteindelijk pepte Drokz zichzelf op met het idee dat er toch mensen stonden die een goede set verdienden, en de aantallen er niet toe deden. “‘Niet ouweteringhoeren, je moet dankbaar zijn dat je hier mag draaien’, zei ik tegen mezelf. Ik begon met 50 man en moest me door dit alles goed concentreren, ik keek dus even niet en toen ik bij de 2e overgang opkeek… Stond de tent gewoon HE-LE-MAAL VOL! Het beest in me kwam los en de energie was zo fucking speciaal. Dit vergeet ik echt nooit meer!” 

“Decibel is voor jong en oud, omdat de oudere generaties het stokje nu overgeven”

Als deel van de oude generatie heeft Drokz de ‘evolutie’ van Decibel outdoor meegemaakt. Qua sfeer op het festival is er volgens hem dan ook eigenlijk helemaal niets veranderd. “Het is natuurlijk wel vele malen groter geworden. En wat me ook is opgevallen, is dat er echt een groot publiek naar Decibel komt om even de ‘brabantse gezelligheid’ op te zoeken bij de Pussy lounge.” Het is en blijft volgens Drokz gewoon een gek feestje: “Decibel is voor de jonge en oude generatie de place to be, omdat de oude generaties het stokje nu overgeven. Je hoort van je broer of zus wat een gek feest Decibel wel niet is, en daardoor ga jij zelf ook – en blijf je gaan!”

Jaarlijks waarschuwt Drokz via zijn socials dat de Beekse Bergen zich mogen opmaken voor DeciHELL in de terror area, zijn favoriete plek van het festival. “De intimiteit maakt de terror area zo goed. Wij hoeven niet de allergrootste stage te hebben; in terror gaat het niet om aantallen, maar om de echte toegewijde Terrorheads. We hoeven ook geen bizarre decoratie, WIJ WILLEN HARD GELUID!” Volgens Drokz houdt B2S hier nu veel meer rekening mee en is er zo een goede relatie ontstaan. “Ik weet dat Tony Papa het geluid gaat regelen en dat is in de terrorscene een cultheld. Als die zijn zin krijgt, komt het helemaal goed.”

Hou je van hardcore en ga je naar Decibel? “Gewoon lekker rondjes lopen en als je wat lekkers hoort blijven plakken. Die timetable van het publiek loopt toch altijd in het honderd haha!” Zelf blijft Drokz dit weekend – zoals verwacht – bij de terror plakken. “Dat zijn mijn mensen, daar voel ik me het meeste thuis. Maar misschien ga ik even bij Tha Playah en Angerfist kijken. Die producties klinken zo goed, en ondanks dat het niet altijd mijn muziek is kan ik daar wel enorm van genieten. Maar, dan snel terug voor Tripped vs, Striker, hun zijn ongeëvenaard!”

“Ik hoor veel hardcore en terror die mij persoonlijk niet aanspreken, dus dan moet ik niet teveel klagen, m’n waffel houden en het zelf gaan doen”

Deze zaterdag zal Drokz een speciale 2 uur durende set draaien, die je als terrorliefhebber zeker niet wil missen. “De kracht van die set gaat diversiteit worden. Ik heb geen grenzen en mijn trouwe volgers weten dat. Oud, nieuw, industrieel, dark, moeilijk, recht toe recht aan; ik ga gewoon met veel passie een bak herrie draaien.” Maar, je hoeft van de terror held geen ‘rare komedie’ op het podium te verwachten. “Ik neem mijn muziek serieus. Ga gewoon lekker met me mee op reis voor 2 uurtjes en je zal zien dat die zo voorbij zijn!”

Ook voor de toekomst is Drokz weer ontzettend druk bezig met verschillende projecten, en mogen we nog genoeg van hem verwachten. “Ik werk aan mijn album ‘Defender of Terror’ en natuurlijk Proactive HC. Het album krijgt steeds meer vorm, de dansvloer tracks zijn zo goed als gedaan en nu is het tijd voor de wat experimentelere tracks.” Alles no-nonsense, recht to recht aan hardcore op een hogere snelheid. “Ik hoor veel hardcore en terror die mij persoonlijk niet aanspreekt, dus dan moet ik niet teveel klagen, m’n waffel houden en het zelf gaan doen. Je zal ook zeker wel op Decibel een paar van dit soort nieuwe tracks horen!”

SPITNOISE

Als Spitnoise heeft Stan Slegers de afgelopen jaren hard gewerkt aan zijn weg naar de top van de hardcore scene, met zijn energieke uptempo sound. Ook dit weekend is Stan weer op Decibel outdoor te vinden, en zal hij hier zowel op zaterdag als op zondag draaien!

Stan bezocht Decibel outdoor voor de eerste keer in 2014, wat destijds ook nog eens zijn allereerste weekend festival was. “Ondanks het slechte weer toen, hebben we toch maximaal kunnen genieten!” How the tables had turned in 2015, toen Spitnoise namelijk voor de eerste keer op Decibel mocht draaien. “Mijn absolute hoogtepunt was mijn allereerste set op Decibel outdoor. Het was één van mijn eerste grote festivals als DJ en de sfeer tijdens mijn set was echt geweldig!” 

“Er staan zoveel acts op het programma die je gewoon niet mag missen!”

Dit gevoel was wederzijds, en vanaf 2015 heeft Spitnoise ieder jaar op Decibel mogen draaien. Ook Stan is van mening dat de sfeer op het festival eigenlijk niet veranderd is door de jaren heen. “Qua evolutie zie ik de podiums, aankleding en activiteiten ieder jaar wel beter en groter worden. Gelukkig blijft de sfeer en dat echte decibel gevoel altijd aanwezig!” 

Decibel outdoor is één van de grootste hardere stijlen evenementen die er bestaan, en staat al jarenlang aan de absolute top. Voor Spitnoise is het festival dan ook uniek in vergelijking met andere events. “De toffe locatie, het grote aantal verschillende genres binnen de hard dance scene die worden vertegenwoordigd en de camping met alle activiteiten zijn de drie dingen die voor mij Decibel echt uniek maken.”

Hardcore is natuurlijk goed vertegenwoordigd op Decibel: zowel mainstream hardcore, uptempo, millennium, terror, oldschool & early rave én industrial zijn terug te vinden op het festival. Volgens Spitnoise moet je dan ook zeker een kijkje gaan nemen op alle stages. “Er staan zoveel acts op het programma die je gewoon niet mag missen! Zowel gevestigde namen als nieuw talent. Zelf zal ik vooral te vinden zijn bij de uptempo hardcore stage en de Hardcore4life!”

“Op zondagochtend wordt er gewoon net zo hard geknald als op de zaterdagavond!”

Ook over de indeling van het festival is de uptempo DJ erg te spreken. “Op veel festivals worden bijvoorbeeld uptempo, industrial en terror samengevoegd op één podium. Hier ben ik zelf gewoon echt geen voorstander van. Op Decibel hebben alle stijlen gewoon een eigen stage gekregen, waardoor iedereen dus echt heel de dag naar zijn of haar favorite muziek kan luisteren, en dat is echt top!” En als je zelf Stan nog even gedag wil zeggen… “Ik ben zeker aanwezig bij de setjes van Trespassed en Vandal!sm!”

Een groot deel van de Decibel experience is natuurlijk verbonden aan de bijbehorende camping, waar ook Stan de enige uurtjes heeft doorgebracht als bezoeker én DJ. Zo heeft Spitnoise op zowel de pre-party als de beruchte foamparty gedraaid. “De Decibel camping onderscheidt zich door alle activiteiten die er te vinden zijn. Op zondagochtend wordt er gewoon net zo hard geknald als op de zaterdagavond!”   

“Deze editie van Decibel wordt zonder twijfel legendarisch”

Deze vrijdag is het alweer tijd voor de nieuwe editie van Decibel outdoor, waarbij we deze keer welgeteld 3 dagen mogen genieten van het festivalterrein. Spitnoise draait dit jaar één keer solo op de hardcore en één keer vs System:Overload op de uptempo stage. “Tijdens beide sets gaat er veel nieuwe muziek voorbij komen! Mijn vorige sets vs. System:Overload gingen altijd lekker en ook zaterdag gaan we weer maximaal gas geven. Zondag sluit ik de hardcore af met een 1,5 uur durende set om de laatste energie uit jullie te trekken!”

En last but not least: waarom moet zowel jong als oud een kaartje voor Decibel kopen? “Deze editie van Decibel wordt zonder twijfel legendarisch. Voor het eerst kan er meerdere dagen gebruik worden gemaakt van het festivalterrein waardoor er dus altijd wel een vette act op het programma staat! Ik kan echt niet wachten, tot zaterdag!”

Decibel outdoor zal 16, 17 en 18 augustus 2019 plaatsvinden in Hilvarenbeek. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement, waar je ook meer informatie over deze editie kunt vinden.

Afbeeldingen via officiële website B2S

Reageren