Play! Festival: “Gewoon een echte rave met de vetste ingrediënten voor een eerlijke prijs”

Shenna van der Velden
Door Shenna van der Velden

Dit jaar is het alweer tijd voor de achtste editie van Play! Festival. Ieder jaar pakken ze uit met een groots thema, dit keer staat er een Italiaanse editie op de planning. Één van de unieke dingen aan het festival is de locatie, namelijk aan het water bij een verlaten boerderij, maar dit is niet het enige… Wij spraken met de organisatie over hoe ze ooit zijn begonnen en de unieke punten van het evenement. 

Voordat Play! Festival werd georganiseerd, organiseerde de eigenaar (Kornelis Punter) een aantal illegale feesten. “In 2007 gaf ik een illegaal feest onder een brug vlakbij Sneek en daarna eigenlijk 5 jaar niks.” In die 5 jaar, heeft Kornelis veel evenementen bezocht en werd de drang om meer te organiseren alsmaar groter: “Geïnspireerd door mijn wekelijkse festivalbezoeken, gecombineerd met mijn drang om weer eens wat te organiseren, heb ik de eigenaar van een hippie boerderij gevraagd of ik een buitenrave op zijn erf mocht organiseren.”

Play! Festival was geboren en werd in 2012 voor de allereerste keer illegaal georganiseerd. Het festival bestond toen uit 2 stages met artiesten van verschillende muziekstijlen als techno, houseclassics en early rave. “De eerste blijft altijd speciaal! Dat vroeg meteen om een vervolg en die kwam er, met bijna 2x zoveel bezoekers op de allerlaatste Koninginnedag in 2013.” Ook in de jaren erna was er veel techno en hardcore te vinden op het festival, dit is een combinatie die we niet snel zien op feesten. “De wisselwerking in het publiek tijdens onze feesten is mooi om te zien, gabbers staan soms bij de techno en andersom. Alleen maar goed!”

De organisatie beschrijft Play! Festival als een plek waar iedereen weer kind kan zijn. “Het festival is een complete beleving omdat er naast muziek ook veel attributen zijn, zoals speelgoed, schommels, wipwappen en een luchtkussen. Daarnaast is er veel humor verwerkt in de animatie om zo echt een beleving te creëren.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, lucht en buiten

“De meeste festivals duren tot 11 of 12 uur, wij lekker tot half 2.”

Het evenement is één van de weinige festivals die 14 uur lang duurt, dit jaar van 11:30 tot 01:30. “Het is zonde om maar een aantal uurtjes van de lichtshow te kunnen genieten. Wij zijn ook 4 weken bezig met de opbouw voor één dag, laten we die dag dan niet te snel voorbij laten gaan. Het gaat altijd al zo snel.” 

Naast deze unieke festivaltijden heeft het evenement ook een bijzondere locatie. Sinds vorig jaar wordt het festival voor het eerst georganiseerd op een plek aan het water, met onder andere 1 boerderij en bijgebouwen die de organisatie in het decor betrekken, die ze zelf maken. Het festival is altijd al op een bijzondere locatie geweest, de jaren hiervoor was Play! Festival namelijk op een hippie boerderij. “Iets wat verlaten is en afgelegen ligt, is altijd vet, beetje spannend ook. Voor mij echt een voorwaarde voor een goed festival.” De locatie geeft een underground gevoel wat goed bij hardcore past, het maakt Play! daarnaast een echte ouderwetse jaren 90 rave.

“Italië op een manier zoals je dat nog nooit gezien hebt”

Het thema van dit jaar is Italië. Wij vroegen Kornelis waarom hij dit thema gekozen heeft: “Italië is 1 van mijn favoriete landen, daarnaast komt er veel goede hardcore en techno vandaan. In de decoratie kunnen we ook veel kanten op door de veelzijdigheid van dit land.” Dit jaar hebben ze maar liefst 5 stages met artiesten als Noize Suppressor, Art of Fighters, Tommyknocker, Andy The Core, The Stunned Guys en The Sickest Squad die de Italiaanse sound vertegenwoordigen. De organisator bepaalt de line-up door te kiezen voor een goede mix. “Welke artiesten het uiteindelijk worden, heeft voornamelijk te maken met wie qua sound, maar ook als persoonlijkheid het beste bij ons passen. Daarnaast boek ik ook elk jaar wat oude helden van mij, jongensdromen verwezenlijken.” 2 van de stages hebben dit jaar een wall of sound. “Geluid is altijd een aandachtspunt van ons, dat moet gewoon goed zijn.”

Dit jaar is niemand minder dan DJ Ruffneck verantwoordelijk voor het anthem van Play! Festival. Kornelis geeft aan dat de DJ hun grootste ambassadeur is. “Hij wilde graag het anthem maken voor ons, uit liefde voor ons feest! Zijn nieuwe techno-alias, Ruffneck Prime, geven wij op onze techno stage als wederdienst een plek, dit wordt tevens zijn debuut.” Na het eerste optreden van Ruffneck op Play! Festival in 2016, was hij meteen verkocht en vertelde hij vervolgens lyrisch over het festival.

Al sinds de eerste editie zijn de stages en het decor zelfgemaakt van afval en recyclebare materialen. “Hierdoor zit er een ziel in je feest, dat straalt er dan van alle kanten van af. Het verzamelen van alle spullen gaat het hele jaar door en wordt gedaan door zo’n 100 vrijwilligers. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor Kornelis. “Puur goud, het meest dierbare binnen je organisatie. Zonder vrijwilligers, geen bestaansrecht voor zo’n feest. Voor ons duurt het feest op het terrein gewoon 5 weken: 4 weken opbouwen en 1 week afbreken. De voorpret is minstens zo belangrijk.” 

“Play! The underground dance experience”

Het evenement staat ook bekend om de laagdrempelige prijzen. Zo zijn onder andere het parkeren en de garderobe gratis, en zijn er lage ticket- en drankprijzen. De organisatie heeft hier bewust voor gekozen. “Wat vind je zelf prettig als je naar een feest gaat? Dat is altijd mijn manier van denken en vanuit dat punt maak ik beslissingen. Het is sfeerverhogend en geeft ook echt weer dat undergroundgevoel.”

De toekomst van Play! Festival ziet er erg zonnig uit, zo vertelt de organisatie dat ze nog een paar vette thema’s op de planken hebben liggen. “Onze feesten zijn ook altijd zonnig, dus dat komt ons toe. Zo sta ik ook in het leven, wie goed doet, goed ontmoet. De energie is er nog volledig, dus kom maar op.” Dit jaar gaat de kaartverkoop 3x zo hard als voorgaande jaren. “Je moet er dus bij zijn.”

Play! Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 mei 2019 nabij Sneek. Voor tickets en meer informatie ga je naar het officiële Facebook-evenement. 

Omslagfoto via Partyflock-pagina Play Events

Reacties

 • Smit 10 april 2019 - 19:22

  Sowieso beste underground festival van ’t Noorden

  (6)
  Quote
 • Sallomons 13 april 2019 - 09:32

  Voor de mensen die nieuwsgierig zijn wil ik zeggen, ga gewoon eens sfeer proeven! Het zal zeker niet tegen vallen. Ga je niet voor de muziek, dan ga je wel voor de beleving en ervaring.

  (0)
  Quote

Reageren