Restrained slaat de spijker op z’n kop met debuutalbum ‘The Mental Asylum’

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Niemand minder dan Restrained presenteerde vorige week zijn debuutalbum The Mental Asylum, waarbij hij in welgeteld 17 tracks zijn sound aan de hardcore wereld introduceert. Wij vertellen je precies wat je van dit gloednieuwe album mag verwachten: dit is Restrained presents The Mental Asylum

“He has been locked away for long enough. Withstanding the stress of isolation only made his resolve to break out even stronger. As he now ventures into the outside world, his menace will reverberate throughout the land. Take the stand and join Restrained on his first artist album, The Mental Asylum!

Om het album te introduceren begint Restrained met de titeltrack ‘The Mental Asylum’ – ook meteen één van de hardste tracks die je op deze muzikale verzameling zal terugvinden. Samen met MC Diesel zet hij hiermee de toon voor de rest van het album, dat compleet gevuld wordt met keiharde kicks en machtige melodieën.

“Somebody scream!”

De verzameling vervolgt met de Refired remix van ‘Gangsters’, waarin het tempo flink opgeschroefd wordt. Track nummer 3 op het album ‘Court Of Justice’ met Rejecta, volgt deze op en is ook weer meteen één van de hardste klappers van het album. Met invloeden uit de raw hardstyle komen de twee sounds perfect samen, en is het dan ook begrijpelijk dat deze track al de enige mainstages veroverd heeft de afgelopen maanden – waaronder zelfs Power Hour op Defqon.1!

The Mental Asylum gaat door met de lekkere solo track ‘I’m A RCKSTR’ en nummer 5 ‘The Grimy Way’. Deze Restrained collab met GridKiller is een gegarandeerd succes om door je autospeakers te knallen, met een build-up en tempo waar je u tegen zegt zal je het gaspedaal nog nèt niet door de grond trappen…

“My house is your house and your house is mine!”

De volgende absolute klapper van het album is de Restrained remix van de welbekende ‘This One Is For You’ door Neophyte & Scott Brown. Deze track representeert de állereerste hardcore productie die Restrained ooit hoorde, waardoor hij deze ook graag wilde remixen. Dit heeft hij nu voor The Mental Asylum werkelijk geweldig gedaan: “My house is your house and your house is mine!” 

De collabs gaan rustig door, met op nummer 7 ‘All About Crime’ van Restrained en Mental Disorder. Deze is gevuld met een keiharde bass waarbij je jezelf al hélemaal los kunt zien gaan op de dansvloer. Overigens valt zo halverwege het album ook op dat Restrained een ontzettend grote variatie aan sound kan laten zien: met invloeden uit verschillende muziekstijlen weet hij bij iedere track echt iets unieks neer te zetten.

“BREEKIJZER, komt ‘ie!”

En we gaan door met weer een solo klapper: ‘Dark Dreams’. Als er één titel perfect bij de track past is het deze wel: hoewel het natuurlijk een hardcore klapper blijft, ondersteunt Restrained de harde kicks met een donker en droomachtig tintje. ‘Dark Dreams’ heeft een heerlijke melodie en is er ook zeker ééntje die je in je afspeellijst wil zetten.

De volgende collab op het album is met niemand minder dan Tha Playah, een artiest waarvan we allemaal natuurlijk al weten wat hij in zijn mars heeft. In ‘Heart Attack’ bundelt hij zijn krachten met Restrained voor wederom een heerlijke track, waarin beide invloeden van de producers samensmelten in één hardcore klapper. Nummer 10 ‘BREEKIJZER’ is nogal een opvallende titel naast alle dure Engelse namen, maar ook deze past wederom: deze track is gewoon genadeloos beuken en een leuke afwisseling – hélemaal omdat de oma van Restrained de “komt ieee!” heeft ingesproken!

“Let’s bring this shit back to the oldschool”

Na de harde solo ‘Hardcore Chemical’ volgen meteen twee 5-sterren tracks. Als eerste sloeg Restrained de handen ineen met Nosferatu en Rob GEE voor ‘Lack of Creativity’ – ontzettend grote namen die samen een absoluut geweldige track neerzetten. De drie heren beginnen meteen sterk met de echte oude sound: “Let’s bring this shit back to the oldschool!” In het tweede deel van de track wordt deze oldschool sound gecombineerd met de hardcore van nu, wat een flink staaltje heerlijkheid oplevert.

Vervolgens worden de mannen van Destructive Tendencies voor het eerst op The Mental Asylum geïntroduceerd met hun remix van ‘Concrete Jungle’. Van deze track krijg je spontaan zin in een feestje, mede door de lekkere uptempo melodie die erin geblazen wordt. Deze remix is een échte aanrader! Na de GridKiller Remix van ‘How i Roll’  en ‘Bounce 2 Diz’ met Neophyte – twee harde tracks waarbij je zeker merkt dat het einde van het album eraan begint te komen – verschijnt het DT duo wederom op je scherm.

In ‘Lead The Pack’ combineren Restrained en Destructive Tendencies namelijk de invloeden van beide artiesten; een grootse track die melodisch sterk opgebouwd wordt. En hiermee is het tijd voor de állerlaatste klapper van het album, nummer 17: nóg een keer ‘Bounce 2 Diz’, maar dan de Relianze frenchcore remix. Dit is natuurlijk de perfecte manier om The Mental Asylum af te sluiten: het tandje harder van frenchcore gecombineerd met het muzikale en melodieuze dat je ook hoorde in de rest van het album.

Conclusie Restrained presents: ‘The Mental Asylum’

Restrained heeft met zijn debuutalbum The Mental Asylum de spijker absoluut op z’n kop geslagen. Deze muzikale collectie is compleet gevuld met melodieuze klappers, bestaande uit zowel sterke solo’s als indrukwekkende collabs waarin Restrained een ontzettend grote variatie aan muzikale invloeden laat zien. The Mental Asylum is zeker een must-listen voor de hardcore-liefhebber!

Restrained’s debuutalbum The Mental Asylum is officieel gereleased via Neophyte Records en te beluisteren via deze link. Om op de hoogte te blijven van het laatste Restrained nieuws, kun je zijn socials in de gaten houden. 

Omslagfoto via Facebook-pagina Restrained

Reageren