Rob & The Stunned Guys over nieuwe editie back2school: “Een ode aan de Energiehal & Parkzicht!”

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Op kerstavond zullen The Stunned Guys en Rob tijdens back2school – het langstlopende concept van B2S – terugblikken op de goede oude tijd. “Terug naar de roots”, de roots die zij hebben meegemaakt en waar zij natuurlijk alles van weten. Wij praatten met de mannen over het 30-jarig jubileum van house in Rotterdam, de iconische Energiehal & Parkzicht locaties, het afscheid van The Stunned Guys en veel meer!

THE STUNNED GUYS

Dit jaar vieren we het jubileum van 30 jaar house in Rotterdam. In deze jaren heeft The Stunned Guys de periode dat house en hardcore muziek hun oorsprong vonden haarfijn beleefd. “Ik zal mijn eerste optreden in Rotterdam nooit vergeten: Nightmare in de Energiehal op 25 februari 1995. Naast de geweldige ervaring om daar te mogen draaien, was ik volledig weggeblazen door de sfeer en het publiek.” Aangezien er toen nog geen internet was, had Maxx nog niet echt een idee over hoe het was om gabber te zijn, “maar ik voelde gelijk dat ik me aansloot bij een hele speciale familie van feestgangers, compleet toegewijd net als ik.

“Energiehal is als een tweede thuis geweest voor gabbers, en voor een goede reden”

Tijdens back2school 2019 zet B2S twee legendarische locaties van vroeger nog een keer in de spotlights: Parkzicht en de Energiehal, “de bakermat van hardcore”. Door de jaren heen heeft The Stunned Guys ontzettend vaak in de Energiehal tijdens de meest iconische hardcore feesten gedraaid. “Ik denk dat de Energiehal altijd als een soort ‘tweede huis’ voor gabbers is geweest, en voor een goede reden: het was echt een ‘harde’ locatie, straight to the point, net als hardcore muziek. En bovenal was het plek waar de allereerste grote hardcore raves gehouden werden, die de hardcore scene zijn identiteit hebben gegeven.”

Hoewel Maxx natuurlijk talloze speciale momenten heeft meegemaakt in de Energiehal, kan hij nog snel zijn favoriete herinnering terughalen. “De dag voor ons allereerste optreden op Nightmare in Rotterdam ging ik naar de Energiehal voor de sound check – het was namelijk een instrumentaal live optreden.” Na de set up was alles ready to go en mocht The Stunned Guys wat plaatjes gaan draaien. “Dus drukte ik op de kickdrum knop op mijn TR-909… Het geluidssysteem was echt ongelofelijk, het was net een aardbeving! Zo’n knal was volledig onverwacht, en dit moment zal ik werkelijk nooit meer vergeten.”

“Back in the days noemden Italiaanse feestgangers het hardcore genre zelfs ‘Rotterdam'”

Door deze iconische feesten werd Rotterdam internationaal bekend binnen de house scene. Aangezien hij Italiaans is, kon The Stunned Guys deze groei van zowel Rotterdam als hardcore internationaal op de voet volgen. “En als we dan toch over iconische dingen praten, heb ik nog wel een leuk verhaal om te vertellen: back in the days noemden Italiaanse feestgangers het hardcore genre zelfs ‘Rotterdam’. Toen ik terugkwam van mijn allereerste Nightmare gig in de Energiehal in 95 heb ik een paar club evens georganiseerd in Milaan onder de naam ‘Milano-Rotterdam'”. 

Inmiddels 30 (!) jaar later zijn zowel de scene en de muziek natuurlijk erg veranderd – een evolutie waarover ook Maxx je alles kan vertellen. “Hardcore muziek is de afgelopen jaren vooral geëvolueerd door de pure passie en toewijding van artiesten & producers die de kwaliteit van de sound verbeterd hebben én nieuwe stijlen hebben geïntroduceerd. Op deze manier blijft de scene verfrissend zonder dat de roots vergeten worden.” Als er een advies uit de early days is dat The Stunned Guys de artiesten van nu mee kan geven is het dan ook: “Focus op de muziek. Goede, inspirerende muziek maakt het fundament van onze scene.”

“Jongens, bedankt voor deze geweldige decennia aan hardcore”

Op 24 december staat een gloednieuwe editie van back2school op het programma, waarbij er in de Maassilo wordt teruggeblikt op de roots van hardcore. Voor Maxx wordt deze editie extra speciaal, aangezien het zijn allerlaatste optreden in Nederland zal markeren. “Ik zal mijn muzikale carrière als The Stunned Guys beïndingen in dezelfde stad waar het allemaal begon, dus dat betekent ontzettend veel voor me. Tijdens back2school zal ik mijn allerbeste tracks draaien, met focus op de tracks die connectie hebben met de vroegere scene in Rotterdam.” 

Volgens The Stunned Guys wil je daarom absoluut deze nieuwe editie niet missen. “Hardcore-liefhebbers krijgen hier de kans om dezelfde vibe van vroeger te beleven, waar gabbers in de jaren 90 zoveel geluk mee hadden: sommige bezoekers van back2school zullen hun passie herbeleven en sommigen – de nieuwe generatie – zullen beter begrijpen waar de hardcore vibe van de jaren 90 nou echt voor stond.” Om het interview af te sluiten neemt The Stunned Guys zijn afscheid van de hardcore scene.

“Vanaf 1993 heb ik het voorrecht gehad om de sound van de hardcore scene te ontdekken en ontwikkelen, ik heb over de hele wereld op mogen treden, altijd met dezelfde energie en passie als die allereerste keer. Ik ben altijd gesteund door het geweldige hardcore publiek, dat voor altijd het enige echte hart van de scene zal blijven. Ik mocht werken met geweldige artiesten en ik heb ontzettend veel vrienden gemaakt die ik zonder hardcore muziek niet zou kennen. Ik weet dat ik de stage en de fans erg ga missen: jongens, bedankt voor deze geweldige decennia aan hardcore.”

ROB

Ook Rob is er vanaf het allereerste moment bij geweest, en kan méér dan genoeg vertellen over 30 jaar aan house muziek in Rotterdam – waar hij zelf ook een groot aandeel in heeft gehad. “De bakermat van de hardere en totaal andere sound die ik draaide na een periode van één jaar Parkzicht was een shock voor house minded Nederland. Je moet je voorstellen dat ik een soort revolutie heb doorgevoerd qua wat er standaard in clubs werd gedraaid. Ik wilde me echt richten op een totaal ander iets – het niet volgen van de patronen die toen waren ingebakken in het uitgaan. Nee ik was op zoek naar nieuwe muziek met een ietwat ruigere sound!”

Rob bezocht platenzaken in België, Duitsland en Engeland voor de “gekste muziek, waarvan iedereen dacht wat de fuck draait deze gast haha!” Live verbouwde hij deze platen op 3 draaitafels in combinatie met een Roland TR0909, “dat was altijd echt vet en tof om te doen. Door dit alles bracht ik ook onder de DJ’s om mij heen veel inspiratie mee, die vervolgens ook aan de slag gingen met nieuwe kicks en sounds. Denk aan jongens als Gizmo, Michel de Heij, Paul Elstak. Ze gingen experimenteren en Rotterdam kreeg zijn sound… HARDCORE!”

“Ik woonde bijna in Parkzicht, was er van 9 ’s avonds tot 9 ’s ochtends”

En zo onstond ook de gabber, een ware subcultuur binnen de Nederlandse samenleving. Volgens Rob is er sinds die tijd eigenlijk helemaal niets veranderd: “We gingen dwars er tegenin; privé problemen, school, politiek, de bureaucratie. Dwars net als hoe de muziek door je lichaam loopt, omdat de kicks en sounds alles reflecteerden van wat jij en je vrienden dachten.” Voor Rob was gabber dus een echte levensstijl, “een stijl die leefde op de dansvloer en in je vriendengroep.” 

Zoals back2school voor de nieuwe editie de Energiehal in het zonnetje zal zetten, mag ook Parkzicht natuurlijk niet uitblijven. Ook hier werden door de jaren heen de meest iconische hardcore feesten georganiseerd, en Rob was één van haar residents. “Ik woonde bijna in Parkzicht, was er van 9 ’s avonds tot 9 ’s ochtends haha! Wat deze locatie zo legendarisch maakt is dat er zo’n toffe sfeer heerste. Er was zo’n gevoel van saamhorigheid en dat iedereen welkom was; het maakte niet uit hoe je er uitzag of waar je vandaan kwam, je werd opgenomen in de groep, telefoonnummers werden uitgewisseld en je vriendengroep bleef maar groeien!

“Sommige dingen in je leven mag je niet missen, en dit is er één van!”

Parkzicht heeft volgens Rob dan ook een flinke bijdrage geleverd aan iedereen die in deze periode muziek produceerde, omdat het daar anders kon en anders mócht. “Parkzicht heeft aan de wieg gestaan van een complete revolutie in muziek. Rotterdam de havenstad met zijn ruige en ruimdenkende mensen; de ‘niet-zeuren’ mentaliteit! Hardcore is Rotterdam: de sound, de beleving en de sfeer.” Alles klopte, en het genre zorgde voor een cultuurshock die tot vandaag nog doorklinkt tot alle hoeken van Nederland – en internationaal.

Over precies één week zal er in de Maassilo teruggeblikt worden op deze roots van hardcore, waarbij je je volgens B2S kunt voorbereiden op het beste van oldschool & early rave. Ook Rob zal hier een ode brengen aan Parkzicht en de hardcore roots. “Ik heb echt zin om de Maassilo te laten trillen met een flinke berg Parkzicht klappers. Wellicht wil ik zelfs nog even wat dieper gaan om weer euforische kippenvel momenten te creëren. Sommige dingen in je leven mag je niet missen, en dit is er één van!”

back2school zal plaatsvinden op 24 december 2019 in de Maassilo in Rotterdam. Tickets voor dit Kerstavond spektakel zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement, waar je ook meer informatie terug kunt vinden. 

Reageren