Roken in een festivaltent? 54.000 euro boete!

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Je weet heel goed dat het niet mag, maar doet het toch: roken in een tent op een festival. Hoe onschuldig het ook lijkt, jouw overtreding alleen kan een festival letterlijk tienduizenden euro’s kosten.

Het is sinds 2008 verboden om te roken in de horeca, in verband met de gezondheid van het personeel. Festivaltenten waar alcohol wordt geschonken, vallen ook onder deze regel. Festivalorganisatoren staan daarom vaak met hun handen in het haar: anti-rookborden, anti-rook teams en final info voor de bezoekers lijken stuk voor stuk niet te helpen.

De gevolgen? Organisaties betalen duizenden euro’s aan boetes. Volgens de NOS is het zo geregeld dat hoe vaker een festival een boete krijgt, hoe hoger die wordt: het bedrag kan oplopen tot 13.500 euro per tent waarin wordt gerookt. Emporium Festival drukte dit de feestgangers nog op het hart afgelopen week:

“De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft aangekondigd te komen controleren. Mocht iemand betrapt worden dan kost dat de Matrixx 54.000 euro aan boetes. Dit geld besteden wij liever aan nog mooiere stages of een nog dikkere line-up dan aan een extra zakcentje voor de fiscus.”

“Dit geld besteden wij liever aan nog mooiere stages of een nog dikkere line-up, dan aan een extra zakcentje voor de fiscus”

Denk er de volgende keer dus nog maar even twee keer over na wanneer je weer een peuk opsteekt. Al die tienduizenden euro’s aan boetes zouden namelijk ook gebruikt kunnen worden voor mooiere stages, grotere line-ups en misschien wel een extraatje voor jou: als Emporium Festival dit jaar geen boetes krijgt, zullen ze namelijk een 50.000 euro wens in vervulling laten gaan.

Omslagfoto via Facebook-pagina Dominator 

Reacties

 • Dennis van dartel 24 mei 2019 - 18:49

  ZONDER ROKERS HEB JE GEEN LINE UP nodig

  (0)
  Quote
 • Pieter Puksma 26 mei 2019 - 12:54

  Dus de horeca naar buiten de tenten verplaatsen is de oplossing.??

  (-1)
  Quote

Reageren