De sfeer op Thunderdome 2017 is er eentje die we zelden tegenkomen

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Al vanaf het moment dat het meest iconische feest in 2012 zijn afscheid aankondigde, hoopten vele gabbers op een terugkeer. Na vijf jaar lang wachten kwam deze droom dan eindelijk in vervulling en afgelopen zaterdag was het zover. Wat hebben we hier toch ontzettend naar uitgekeken… Welcome to another edition of Thunderdome!

The Wizard is back

Dat wij niet de enigen waren die de terugkeer van The Wizard niet wilden missen, was al duidelijk toen de voorverkoop van Thunderdome – 25 Years Of Hardcore van start ging. In slechts een half uur tijd waren alle 40.000 beschikbare kaartjes over de toonbank heen gegaan.

Al vanaf het moment dat we onderweg, en nog ver buiten Utrecht waren, zag je overal kale koppen, Nike Air Max en plaatselijke regenbogen aan Aussies voorbijkomen. Eenmaal binnengetreden bij de Jaarbeurs werden we overvallen door de grootte van het evenement. Met zes stages en tientallen artiesten was dat ook niet meer dan logisch. De gelukkigen onder ons konden zich gaan opmaken voor een ode aan hardcore en dus rammelden we al vroeg op de avond aan de poorten van de Jaarbeurs om geen enkel moment te missen. Maar dat het zó groot zou zijn, werd ons pas duidelijk toen we de dansvloer van die gigantische mainstage op liepen.

thunderdome 2017 - 1

Groot spektakel op de mainstage

In deze ruimte konden naar mijn idee wel 10 vliegtuigen landen, zó groot dat het was. The Wizard vormde het decor van de stage en was levensgroot, ondersteund door een karrenvracht aan lichten en LED-schermen. Heel tof gedaan! Amada opende deze stage door de vroege vogels te verwelkomen met haar set. Deze chick is één en al bad-ass en als er iemand hardcore is, dan is het wel Amada. Hoewel het evenement pas net begonnen was, kreeg ze de gabbers al aan het dansen met onder andere ‘Raw Generation’ en ‘Drunk With A Gun’. Amada wist tot in de puntjes hoe ze de stage van zo’n legendarisch evenement moest openen en had dit absoluut niet beter kunnen doen.

Ze droeg het stokje over aan Decipher, die alle kanten op stuiterde door het enthousiasme waarmee hij draaide. Al vroeg werd duidelijk dat er vanavond gas gegeven zou worden, want de Australische DJ gooide de BPM al snel omhoog met ‘Breek De Tent Af’. De vloer stroomde snel vol en de ontlading bij veel gabbers was heel mooi om te zien. Het was goed te merken dat zij al lang van dit moment hadden gedroomd. Decipher wist hier goed op in te spelen en zorgde voor een goed begin van de avond.

We gingen maar eens een rondje lopen en kwamen er ondertussen achter dat de organisatie de richting hiervan al voor ons had bepaald. Met hekken, die ze ook voor een kudde koeien gebruiken, werden de gangen rondom de mainstage gestroomlijnd tot eenrichtingsverkeer. Ontzettend onhandig als je het mij vraagt, want het kon nu zomaar drie kwartier duren voordat je terug was van een bezoekje aan de kluisjes. Als je überhaupt weer terug kon komen, omdat bizar genoeg een aantal stages werden afgesloten door ‘overcrowding’. Al heb ik begrepen dat dit een vereiste was vanuit de gemeente en de brandweer waar de organisatie geen invloed op had.

Dus besloten we om de andere stages te bekijken en de ene was nog vetter dan de andere. Als je kijkt naar de tweede area Heroes of Hardcore dan leek dit al een mainstage op zich. Deze was dan ook goed gevuld met millennium-liefhebbers die zich lieten meenemen in een muzikale reis door de tijd. Vooral de set van Endymion & The Viper was naar mijn mening super vet! Gouden oude platen, zoals ‘Payback’ en ‘Coming Home’ knalden over de dansvloer heen en het publiek deed massaal mee. Ja, het sfeertje in deze area was er eentje zoals we dat van de oudere Thunderdome-edities kunnen herinneren.

thunderdome 2017 - 2

Inkakken is BPM bijpakken

Bij de Uptempo Cage vlogen de BPM je om de oren. Er stonden een aantal zwaargewichten in de line-up, zoals Tieum en Andy The Core. Wij bezochten de set van Scarphase en om ons heen stond iedereen bijna vanzelfsprekend te hakken, mede doordat ook Scarphase in de studio was gedoken voor speciale Thunderdome-edits en ‘Cold As Ice’ zo’n verdomd lekker plaatje is. Ook hier was de atmosfeer uitstekend en dit was voor ons de bevestiging dat uptempo hardcore thuishoort op Thunderdome. Net als de legendarische Tunnel of Terror uiteraard, een klein maar fijne stage die bol stond van de terrorfanaten. Drokz leverde weer een setje zoals we die van hem kennen: energiek, maar vooral hard. Toen ‘Hardcore Won’t Die Till I Die’ voorbij kwam voelde je in deze tropisch warme area dat de tracktitel klopte als een bus: hardcore will never die.

The Thundergods-stage was voor de liefhebbers van early hardcore en alle grote helden van vroeger stonden hier geprogrammeerd. Gizmo, Buzz Fuzz, Rob Gee en vele anderen legendes draaiden hier zoals ze dat jaren geleden ook al deden. De oudere garde was hier present en de bezoekers kenden alle tracks moeiteloos uit hun hoofd. We gingen snel door naar de Industrial Dome, want zeg je Thunderdome dan zeg je break beats en snares. Deze area was sick groot, maar door de industriële aankleding bleef het heerlijk intiem. Bovendien was Thunderdome-icoon MC Justice speciaal voor deze gelegenheid teruggekeerd van zijn pensioen om met zijn vocalen de industrial stage op te zwepen. Vooral toen Igneon System en The DJ Producer ‘Push It To The Limit’ door de speakers knalden (uiteraard voorzien van Thunderdome vocalen) leek de zaal wel te ontploffen. Super vet om te zien!

Terug naar de mainstage, waar de laatste uren van de avond inmiddels waren ingegaan en Dr. Peacock in een half uur tijd een lading aan frenchcore door de speakers knalde. Nog steeds stond de zaal bomvol: het ging massaal los toen hij ‘Trip To Ireland’ draaide en duizenden stukjes confetti in de vorm van The Wizard door de lucht heen werden geschoten. De voetjes gingen nóg sneller van de vloer toen Partyraiser en Drokz het hoofdpodium mochten afsluiten. Het was goed te merken dat beide heren, net als de bezoekers, ontzettend hadden uitgekeken naar de terugkeer van Thunderdome. Tijdens ‘Thunderdome Mash-Up 2.0’ van ‘Vandal!sm’ vlogen de lasers over alle kale koppen heen en was het mooi om te zien dat deze arena nog vol stond met mensen die het einde niet wilden missen. Uiteraard werd er afgesloten met een ritueel van Drokz en de microfoon in zijn hand… “THUNDERDOOOOOOME!” Goud!

Conclusie Thunderdome – 25 Years Of Hardcore

Het 25-jarig bestaan van Thunderdome kon niet onopgemerkt voorbijgaan en dus waren we maar al te blij dat het meest iconische hardcorefeest weer terug was. Aan de line-up lag het niet en aan de bezoekers al helemaal niet. Jong, oud, kaal of paardenstaart, gabbers waren hier aanwezig in alle soorten en maten. Dit feest wilden we absoluut niet missen en de sfeer was dan ook van het hoogste niveau.

Hierdoor waren onze verwachtingen misschien wat té hoog, maar er waren bepaalde dingen die in mijn ogen niet Thunderdome-waardig zijn. Het eenrichtingsverkeer bijvoorbeeld, dat voor een hoop onduidelijkheid en chaos zorgde. Het mooie van Thunderdome vroeger was dat hier het beruchte ‘rondjeslopen’ is ontstaan, waarbij je zelf de weg moest vinden. Dit was dit jaar dus helaas niet zo en dat maakte het een ingewikkeld doolhof. Al begrijp ik dat dit een logistieke oplossing is om zoveel mogelijk mensen van het evenement te laten genieten. Daarnaast waren de steunpilaren, waarvan er eentje vijf meer voor de dj booth stond midden op de main, geen prettig gezicht om te zien. Ik begrijp echter wel dat je moeilijk een verankerde paal uit het gebouw kunt halen. Dit probleempje was voor ons dan ook zo opgelost wanneer je jezelf een paar meter naar de zijkant verplaatste, zodat je de DJ’s weer kon zien.

Deze punten wegen gelukkig niet op tegen al die pluspunten die het feest heeft. Thunderdome zorgt voor een enorme lading, iets dat we maar bij weinig feesten tegenkomen. Zoals Thunderdome is er geen ander en daarom zijn we niet normaal blij met de comeback of The Wizard. We hopen dan ook van harte dat deze avond een (jaarlijks) vervolg gaat krijgen. Thunderdome will never die!

Foto’s via Facebook-pagina Danny Rossen Fotografie

Beoordeling

 • Line-up85%
 • Locate65%
 • Geluid75%
 • Podium80%
 • Show90%
 • Sfeer95%

Overall
waardering

82%

“Er zijn veel hardcorefeesten, maar er is er geen eentje zoals Thunderdome.” Deze woorden van een gabber die The Final Exam bezocht had groot gelijk en deze quote onderstreept ook de editie van Thunderdome – 25 Years Of Hardcore maar weer eens. Een gouden sfeer, dikke aankleding en het beste dat hardcore te bieden heeft. Er zijn weliswaar een aantal verbeterpuntjes, maar dat we het 25-jarig bestaan van The Wizard hebben kunnen vieren is het grootste cadeau dat je een hardcoreliefhebber kunt geven.

Reacties

 • Wesley 01 november 2017 - 18:57

  Ik vond het geweldig ik wil terug!!!

  (8)
  Quote
 • Jamie 03 november 2017 - 09:36

  Ik ga sinds 1997 naar thunderdome feesten.
  Dus weet onderhand wel hoe en wat, maar zoals aggelopen zaterdag heb ik er niet veel meegemaakt.
  Zo gaaf !!! En natuurlijk zijn er altijd verbeter punten. Maar men moet niet zeiken. Dit is het beste feest dat er is. Ik hoop op volgend jaar weer maar zeker ook weer met the thunderd gods en the heroes erbij.
  Echt super vet was het!!!!!!!

  (3)
  Quote
 • Jos 01 november 2017 - 23:08

  Het was geweldig .sfeervol feestje.heb erg genoten en lekker kunnen stampen???.hopelijk tót volgend jaar.thumbs up??

  (2)
  Quote
 • Ndy so 02 november 2017 - 12:44

  Het was mijn eerste maar wauw de muziek de mensen legendarisch … Maar eh dan … Het doolhof …. Verders helemaal knettahh !!!!

  (1)
  Quote
 • Hugy86 02 november 2017 - 21:51

  Twas beestig goed. Volgende keer mag de hal van thundergods en heroes of hardcore wel wa groter zijn ??

  (1)
  Quote
 • Nadja 01 november 2017 - 20:04

  Volgende maand weer! Het was geweldig!

  (0)
  Quote
 • Robin 02 november 2017 - 02:10

  Was zeker een goed sfeervol. Ik had er zelf niet zo probleem met het eenrichtingsverkeer er was een snellere weg van de uptempo naar de mainstage die niet iedereen heeft gezien denk ik. Alleen vond ik de mainstage te veel lichtgevend was waardoor ik elke keer met mijn rug naar het podium stond. Wc’s waren goed vond ik zeker die van de jaarbeurs zelf.

  (0)
  Quote
 • Faiez Gommeren 02 november 2017 - 19:39

  Het was af af en nog ies af herhaling vatbaar en mooie evolueerde Thunderdome wil het nog iets meemaken!!!

  (0)
  Quote
 • Pat 02 november 2017 - 21:18

  Thunderdome waar ik was krijgt een dikke 2!
  Zelden zo’n slecht feest gehad.
  Geen sfeer gezien overgens.

  (0)
  Quote
 • Deborah de bruijn 03 november 2017 - 19:49

  Het was echt een mega vet feest.
  Wel de eerste thunderdome dat ik mee gemaakt heb.
  Ik hoop ook zeker dat het nu voortaan gewoon elk jaar komt.

  (0)
  Quote
 • Kasper 07 november 2017 - 09:04

  Super vet gehad jammer dat het al weer voorbij is….. deze editie had van mij voor eeuwig mogen duren… see you all @30 years Thunderdome?!?!

  (0)
  Quote

Reageren