Staatssecretaris Blokhuis: “Ketamine wordt steeds meer mainstream”

Shenna van der Velden
Door Shenna van der Velden

Het drugsgebruik onder jongeren is erg zorgwekkend volgens staatssecretaris Blokhuis. Hierbij gaat het om hoogopgeleiden jongeren tussen de 20 en 25 jaar, die het gebruik van XTC en ketamine vrij normaal vinden.

LEES OOK: Arjen Lubach pleit voor legalisatie XTC: “Het is gezonder dan een biertje!”

Met name door preventie in te zetten, wil de staatssecretaris deze trend tegen gaan volgens de NOS. Dat de meningen verdeeld zijn in de politiek is wel duidelijk: eerder pleite Groenlinks nog voor de legalisatie van XTC. Maar het aantal te sterke XTC-pillen dat in Nederland circuleert blijft toenemen. Dit melden het Trimbos-instituut en onderzoeksinstituut WODC in een jaarlijks rapport over drugsgebruik.

Maar liefst 90 procent van de onderzochte pillen bleek een te hoog gehalte MDMA te hebben en Nederland blijft koploper in Europa. Volgens Blokhuis zijn mensen die het gebruiken onvoldoende op de hoogte van de risico’s.

Ketamine: van subcultuur naar mainstream

Ook blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van ketamine toeneemt. Volgens de onderzoekers is de drug verschoven van een subcultuur naar mainstream. 17 procent van de uitgaande jongeren heeft ooit ketamine gebruikt.

In het onderzoek wordt er ook aandacht besteed aan cocaïne. De gemiddelde hoeveelheid cocaïne in het poeder is gestegen wat betekent dat er minder versneden wordt. Jaarlijks overlijden er gemiddeld ongeveer 29 mensen aan een overdosis.

Hoewel er risico’s aan het gebruik van harddrugs zitten, zijn tabak en alcohol nog altijd het dodelijkst. Jaarlijks zijn er ongeveer 20.000 mensen die overlijden aan de directe gevolgen van roken. Ook zijn er jaarlijks gemiddeld 1800 sterfgevallen te wijten aan het gebruik van alcohol.

“Die normalisering wil ik tegengaan, met name door in te zetten op voorlichting en preventie.”

Hoe staatssecretaris Blokhuis de voorlichting en preventie precies voor zich ziet, is nog de vraag. Gezien de vele discussies en verschillende meningen kunnen we stellen dat de politiek nog lang niet uitgepraat is als het gaat om legalisering en drugsgebruik.

Omslagfoto via Facebook-pagina Shockerz  

Reageren