We sloopten de militaire vliegbasis Twenthe tijdens AIRFORCE – Unified Demolition

Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Menig raver zal het met me eens zijn dat een feestje eigenlijk al begint op het moment dat je het parkeerterrein op komt rijden. Bij AIRFORCE zit je op dat gebied helemaal goed: meteen als je de oude vliegbasis oprijdt, krijg je de vibe van het festival mee. Een oude legerbasis. Stoer, rauw, hard. Drie woorden waarmee je AIRFORCE prima mee zou kunnen omschrijven. Ik ging dit jaar voor het eerst naar AIRFORCE en ik kan alvast verklappen: het was een prachtig feest.

Om de dag nog even rustig te beginnen, namen we eerst een kijkje bij een stage die we de rest van de dag hoogstwaarschijnlijk over zouden slaan: de Radar. Net wanneer we hier aankwamen startte Mark With a K het nummer ‘Fear Of The Dark’ in. Wat een lekker begin van de dag, zo in het zonnetje! Mark With a K wist dat het op dat moment al bloedheet was, want hij stond zijn hele setje lekker met waterpistolen te spuiten om het publiek een beetje verkoeling te bezorgen. Ook gooide hij volle waterflesjes het publiek in, zodat niemand uitdroogt. Klasse!

Het was inmiddels hoog tijd voor wat hardcore. Nadat we ook de stages Killzone en Hellfire even bekeken hadden, liepen we richting de mainstage. Hier draaiden Bodyshock en Dyprax, waarvan we onder andere de nummers ‘The Virus’ en ‘Zultkoppen Koorts’ konden meepakken. We konden helemaal naar voren lopen, want het was op dat moment nog vrij rustig op het festivalterrein. Maar hier kwam al vroeg op de dag verandering in.

Een overvolle mainstage, want Sefa draait

Zodra het tijd werd voor Sefa om de mainstage af te breken, werd het ineens wel een stuk drukker on ons heen. De populariteit van deze jonge dj is immers niet te ontkennen. Sefa begon zijn set met ‘Get It Cracking’. Natuurlijk liet hij ook zijn versie van ‘Release The Kraken’ horen (waarvan we de volledige versie op het album van Destructive Tendencies terug gaan horen), gevolgd door ‘Help Me’ en ‘Wat Zullen We Drinken’. Als één van de laatste nummers knalde de keiharde kick van ‘The Human Mind’ door de speakers, waar iedereen met een luid ‘ooooh’-geroep op reageerde. Na nog een paar lekkere nummers met distorted frenchore kicks waren Sefa’s dertig minuten helaas weer veel te snel afgelopen. Die live-setjes gaan eigenlijk altijd veel te snel.

Wij verplaatsen ons naar de hardstyle stage genaamd G-Force, waar Act of Rage net begonnen was met zijn set. De hardstyle stage was overdekt, wat ervoor zorgde dat we even konden afkoelen na een uur in de felle zon gestaan te hebben. Al werd dat afkoelen ons heel moeilijk gemaakt, want met de kicks van ‘Gangsters For Life’, ‘Sabotage’, ‘Mean Machine’ en ‘D.R.U.G.S.’ gaf Act of Rage ons geen kans om even stil te staan. De ene klapper volgde de andere klapper op, wat ervoor zorgde dat hij een heerlijk setje neergezet heeft.

Een thuiswedstrijd voor Denekamps Gespuis

AIRFORCE vindt plaats op de luchthaven Twenthe in Enschede, hemelsbreed nog geen vijftien kilometer van Denekamp. Op zich is er in Denekamp niets bijzonders te beleven, verder dan dat het de geboorteplaats van Angerfist, Crypsis, Radical Redemption, Dyprax én MC Prozac is. De mannen stonden de vorige edities van het festival ook al op de mainstage (het is immers een thuiswedstrijd), want een set van Denekamps Gespuis staat gegarandeerd voor knallen. Dat knallen gebeurde meteen al toen het eerste nummer ‘Vol Gas Met Die Bak’ ingezet werd. Hoewel de gevoelstemperatuur op dat moment meer dan veertig graden geweest moet zijn, was daar in het publiek niets van te merken. Het ging los, en hoe!  Uiteraard kwamen ook solonummers en collab’s van de dj’s voorbij, zoals Radical’s ‘Scream’ met Miss K8, en ‘Repercussion’ van Radical Redemption en Angerfist. De set werd afgesloten met het hardste nummer van Angerfist: ‘Stabwound’. MC Prozac vatte het na het setje allemaal goed samen: “Dit was Denekamps Gespuis, krijg allemaal de tering. Later!”

Na tien minuten het geweld van The Sickest Squad meegepakt te hebben (waar de sfeer ondanks de hitte in het te kleine gebouw toch onbeschrijfelijk goed was), was het tijd voor Deadly Guns om het podium van de Hellfire af te breken. Als één van de eerste nummers was zijn nieuwe collab met Rebelion aan de beurt, waarna ‘The Gunshow’ en ‘The Chosen Ones’ werden ingezet.

The Sickest Squad AIRFORCE Festival

Natgespoten worden bij de Warzone

Maar het was warm bij Deadly Guns. Te warm. Op een gegeven moment kwam ik op het punt waar zelfs mijn knieën en handpalmen aan het zweten waren. Ik koos ervoor om eerder weg te gaan bij het setje en mezelf naar de sproeiers te slepen. Dat had de organisatie namelijk heel goed geregeld: er was een speciale afkoel-area, de Warzone. Hier mocht je onbeperkt schieten met waterpistolen (die je overigens gratis kreeg bij een flesje Ice Tea Green, goed geregeld!) en even afkoelen onder een in elkaar gefabriceerde paal met zo’n tien sproeiers. Ideaal om tussen de setjes door even weer het hoofd koel te krijgen.

Vuisten in de lucht voor Angerfist

Met een vers, knapperig patatje in de hand, en onze andere hand gebald als een vuist in de lucht, liepen we naar de mainstage. Angerfist was hier nét aan zijn set begonnen. Toen hij ‘Creed Of Chaos’ inzette, knalde er confetti door het publiek. Er kwamen veel nummers van Angersfists nieuwe album voorbij, zoals ‘Pennywise’, ‘Just Like That’ en ‘Necronomicon’. De Air Maxjes werden helemaal de lucht in getrapt met de System Overload remix van ‘Stainless Steel’, een nummer dat altijd keihard door de speakers knalt. Lekker!

Wanneer Partyraiser opkomt, weet je dat het een vol uur knallen wordt. Dat bevestigde hij meteen met zijn eerste nummer, waarmee met een keiharde kick zijn setje werd afgetrapt.  Daarna startte hij al snel ‘Dynamite’ van Furyan in. Een opvallend nummer tijdens het setje van Partyraiser was de intro-tune van de ongekend populaire Netflix-serie Casa de Papel. Het populaire ‘Bella Ciao’ kennen we inmiddels allemaal wel, maar deze had ik nog nooit gehoord. Een echte toevoeging aan zijn setje. Maar onze oren worden pas echt op de proef gesteld wanneer tegen het einde van het setje ineens ‘B@SS SL€T’ van Cryogenic ingezet werd. Ja, die drop, dat nummer, het was helemaal Partyraiser.

N-Vitral AIRFORCE Festival

Ook besloten we om nog even bij Radical Redemption te kijken. Radical heeft immers ook een paar heerlijke nummers op de plank liggen die we maar al te graag willen horen. Zo werden we getrakteerd op ‘Road To Redemption’, ‘Brutal 6.0’ én ‘Brutal 7.0’, en het nieuwe nummer ‘Gods Fury’ dat hij onlangs samen met Warface maakte. Hij sloot zijn set in stijl af met één hardcore nummertje af (zijn andere hardcore nummers hoorden we natuurlijk al op de mainstage tijdens Denekamps Gespuis), namelijk ‘Sacrifice’. Een heerlijk nummertje om mee te eindigen, want je merkte dat het hele publiek nog een keer lekker opgezweept werd en helemaal los ging.

De vieze kickdrum van N-Vitral

Toen het eenmaal donker begon te worden, kwam de mainstage ineens nog meer tot zijn recht. Vanaf het setje van N-Vitral presents BOMBSQUAD live werden er veel lasers gebruikt en zien we ook aardig wat vuur de lucht in spuwen. N-Vitral begon zijn set met het Snakepit-anthem ‘Poison Spitter’, gevolgd door ‘Voel Je Die Bass’ en de N-Vitral remix van ‘Hardcore To The Bone’ van Masters of Ceremony. Als één van de laatste nummers gooide N-Vitral ‘Chronic Disorder’ er nog even in, waar de creative response steeds harder wordt. We gaan van 150 BPM naar 260 BPM, 270 BPM, 280 BPM en uiteindelijk tikten we zelfs de 300 BPM aan, waarna er werd afgesloten met een nummer van de Greazy Pussy Fuckerz.

Ready or not, F.Noize sloopt de mainstage

Ook bij F.Noize werden de BPM’s uiteraard flink opgeschroefd. Zo kregen we de nieuwste mashup van Deadly Guns te horen, ‘Gangsta Mashup 2.0’, waar onder andere ‘Ready Or Not’ van The Fugees en ‘Lean Back’ van Terror Squad in verwerkt zijn. F.Noize draaide ook het heerlijke nummer ‘La Bomba’, dat hij een tijd geleden met Partyraiser maakte.

F.Noize AIRFORCE Festival

Na nog een klein rondje over het terrein gelopen te hebben (en stiekem nog even bij Killshot en Delete te hebben gestaan, want wat een geweld leverden de mannen in de G-Force!), was het alweer tijd voor het laatste setje van de avond. Deze werd verzorgd door Destructive Tendencies, die druk bezig zijn met het promoten van hun nieuwe album. Het was dan ook geen verrassing dat we veel nieuwe nummers van dit album te horen kregen. Wat zeker geen straf is, want er staan fantastische nummers op het album. Zo werd er plaats gemaakt voor ‘Wodka’, de hardere remix van het nummer van Da Tweekaz. En dat is niet alles, ook de nieuwe versie van ‘Fortress Of Solitude’ en ‘Armageddon’ knalden lekker uit de speakers.

En toen was het tijd om de legers in te laten rukken en de vliegbasis te verlaten. Het was warm, maar wat hebben we genoten. Wat een fantastische setjes hebben we gehoord. Het was mijn eerste keer AIRFORCE, maar zeker niet mijn laatste.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina AIRFORCE Festival

Beoordeling

 • Line-up90%
 • Show80%
 • Stage85%
 • Locatie100%
 • Sfeer85%
 • Geluid80%

Overall
waardering

87%

AIRFORCE is een uniek feest met een goede line-up en toffe live-acts. Als je nog nooit op AIRFORCE geweest bent, is het zeker een feest om op je bucketlist te zetten. De toffe locatie zorgt er eigenlijk meteen voor dat de sfeer er goed in zit. Mijn enige minpunt is dat ik het geluid op sommige stages echt te hard vond staan. Gelukkig is dat probleem met een set goede oordoppen snel op te lossen.

Reacties

 • Eva 23 augustus 2018 - 22:12

  Angerfist is niet in Denekamp geboren maar in Almere.

  (0)
  Quote

Reageren