Wognum: een prijswinnende documentaire over de piano spelende gabber

Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Matthijs Wognum is een 42-jarige gabber, die net even wat anders is dan de rest in de gabberwereld. Waarom? Zijn grootste droom is om pianist te worden. Filmmaker Tim Bary besloot een documentaire over Matthijs en zijn twee conflicterende werelden te maken: Wognum. 

De documentaire vertelt het verhaal van Matthijs, een gabber die na discussie over zijn outfit het Concertgebouw ingaat terwijl hij zijn Aussie aanhoudt. Het feit dat hij hier ook nog eens een andere bezoeker kon corrigeren op zijn kennis over Chopin, zei genoeg voor de filmmaker Tim Bary”Wij gaan die mensen in het Concertgebouw eens laten zien wat jij kan.” De afstudeerfilm van de student heeft de volgende verhaallijn:

Sinds tien jaar is de 42-­jarige Matthijs gabber. Na een jeugd vol pesterijen en eenzaamheid vond hij tussen het raven, slikken en stampen door echte vriendschappen en warmte in deze toch ruig ogende dansscene. Maar ondanks alles blijft Matthijs in deze documentaire vastzitten in een moeras van teleurstellingen. Zijn relatie met z’n vriend René loopt niet lekker en Matthijs voelt zich overdag vooral prettig op zolder, tussen zijn modeltreintjes. Ook daar achtervolgt zijn grote droom hem alsnog: het liefst werd hij pianist.

Wognum wint Beste Film

De première van de documentaire vond gister op het Nederlands Film Festival plaats. Tim Bary heeft hiervoor de NFF Talent Award voor beste film en de Filmfonds wildcard gewonnen. Wanneer en of wij de documentaire te zien kunnen krijgen, is helaas nog onduidelijk. Hiervoor moeten we het nieuws over Wognum goed in de gaten houden, volgens Tim.

Update 7-12

Inmiddels is de documentaire officieel uit en kun je hem hieronder helemaal bekijken.

Omslagfoto via Facebook-pagina Tim Bary Films 

Reacties

 • Matthijs 26 oktober 2018 - 00:10

  Momenteel hard bezig met Liszt en Chopin.
  In de toekomst meer eigen werk ook. En misschien dat ik ook voor de hardcore melodien ga schrijven en geheel nieuwe nummers ga producen.

  (49)
  Quote
 • Daan 05 oktober 2018 - 23:04

  Wanneer geeft hij een concert? Ik wil komen luisteren. Doen Matthijs!!!!

  (7)
  Quote
 • Greet 05 december 2018 - 23:50

  Ik ben fan!!! Laat me weten wanneer je weer een concert geeft!

  (6)
  Quote
 • Margriet 05 december 2018 - 23:52

  Heb het gezien…en gehoord…ontroerend wat speelt hij geweldig

  (6)
  Quote
 • Anton 06 december 2018 - 17:03

  Weet iemand welk muziekstuk hij speelde in de docu, aan het eind in het concertgebouw? Is dat een eigen werk of een prelude van Chopin?

  (4)
  Quote
 • Annemieke 06 december 2018 - 00:15

  Wat ben ik blij dat er nog gasten zijn net als Matthijs! Ik hoop dat hij zich nooit door wie dan ook nog tegen laat houden. Wat een enorm talent…

  (3)
  Quote
 • Sjaak 12 december 2018 - 21:35

  Mathijs, als je dit leest, dankjewel voor deze unieke blik in je leven. Ik zit met tranen in mijn ogen je recital in het concert gebouw te bekijken. stop nooit met spelen, blijf gaan en doe waar je gelukkig van wordt!

  (3)
  Quote
 • Anny 14 november 2018 - 14:53

  Doen Mathijs, go for it!

  (2)
  Quote
 • Ruud 06 december 2018 - 00:11

  Met tranen in mijn ogen dit prachtige portret gezien! Gewoonweg prachtig!
  ….is het misschien een idee om tijdens de avond van Frenchcore S’il Vous Plaît! · Part 15, op 2 maart 2019 22:00 in Beesd, Club Rodenburg een opwarmconcert te geven?

  (2)
  Quote
 • Josje 17 december 2018 - 19:47

  Fantastisch. Volg je droom. Je kunt het!

  (1)
  Quote

Reageren