Amada: “Als ik iets voor de scene kan betekenen, dan zal ik alles geven”

Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

Op 7 april keert Earthquake Festival terug in de voormalige discotheek Peppermill, dat nu bekend staat als Beitel 90. Amada, een rasechte Limburger maar voornamelijk bekend als hardcoreliefhebber, draaide al eerder op Earthquake in Duitsland en staat ook deze editie op het programma. Wij spraken met Joyce over het festival, hardcore en feesten.

Hoi Joyce! Jij was er op de laatste editie in Duitsland ook al van de partij: Earthquake 2013 – Seismic Intensity. Wat kan je je nog herinneren van de vorige Earthquake editie?

“De DJ-set up is me het beste bijgebleven van die nacht. Het was namelijk een line-up bestaande uit alleen maar battles. Er was on stage een gigantische double deck opstelling neergezet , dus 6 CDJ-2000’s (2×3 stuks per artiest) met elk een DJM en nog een derde om de beide decks te verbinden!” vertelt Amada. “Tha Playah en Nosfearu hebben zich toen helemaal uitgeleefd op zes van die apparaten, dat was super vet om te zien!”

Interview met Amada: “Op Earthquake Festival kan je geweldige rondjes lopen”

Wat zijn jouw ervaringen met de locatie Peppermill van vroeger?

“Haha, de Peppermill! De scene in Limburg had alle bekendheid aan deze locatie te danken, maar dat was voor mijn tijd. Desalniettemin heb ik er in de beginjaren van mijn feestcarrière genoeg nostalgische momenten mogen beleven! Vanaf 2006/2007 pakten ik en m’n kameroaden waar het kon elke Hardcore gerelateerde party mee! Die bestonden toen grotendeels nog uit de Early Rave en Back 2 Basics concepten! Ik heb er in elk geval al die jaren alleen maar maximaal genoten!”

amada interview earthquake festival

Sinds kort is de locatie in ere hersteld en jij hebt nog niet zo lang geleden al in deze vernieuwde Beitel 90 mogen draaien. Wat vond je van de locatie en waarom is deze perfect voor events zoals Earthquake Festival?

“Wat ik van de locatie vond? Nou, het was gewoon de Peppermill, geweldig dus! Nostalgie en oude herinneringen voor iedereen en dat past perfect bij de terugkeer van Earthquake naar mijn mening.”

Je staat op 7 april in de tweede area van Earthquake Festival. Wat kunnen de mensen verwachten van je set?

“Deze keer sta ik samen met mijn partner-in-crime: tha Mixmeister X-treme! Denk dat het inmiddels voor de meeste mensen duidelijk is dat ze in een Amada of X-Treme set altijd op millennium kunnen rekenen. Als we b2b draaien is de kans op een volledige millennium dedication set ontzettend groot. Verder moet je je laten verrassen door de classics en meer vergeten tracks die er op je afgevuurd gaan worden!” Amada schuift na haar set dan ook sowieso aan op de dansvloer en neemt zich voor niks te missen in de area waar ze draait. “Noize Suppressor als Bike, Promo en Panic en natuurlijk early terror held Frantic Freak zijn mijn favorieten. Maar ik pendel de hele nacht tussen deze area en de mainstage, haha. Sets van Nosferatu en locals Deadly Guns & Mr Sinister zijn de moeite waard. Gelukkig is Beitel90 de perfecte rondjesloop locatie!

Wij komen zelf niet uit Limburg en kunnen hier dus niets over zeggen. Maar hoe hardcore is Limburg volgens jou?

“Limburg was altijd ontzettend Hardcore! Zo’n jaar of 10 geleden ongeveer en nog langer daarvoor bijvoorbeeld. Ik heb die periode meegemaakt als bezoeker, maar veel grote namen zullen bevestigen hoe het destijds hier leefde! Iedereen in (Zuid)-Limburg kent elkaar wel ergens van. Hierdoor is er meer een gevoel van verbondenheid!”, legt Joyce uit.

“Helaas zijn we daarna langzaam veel belangrijke spelers kwijt geraakt: tenten als de Dilligence gingen dicht, een feest als Overdosed stopte, het legendarische Raving Nightmare in t MECC begon slechter te lopen en Peppermill sloot ook. Daarnaast nam het aantal kleinschalige events ook af. 20 Years of Raving Nightmare in 2014 (dat dan wèl weer een afgeladen MECC was) voelde voor mij echt als een soort afscheid voor hardcore in Limburg. Toch denk ik dat RAW Hardstyle toch de leiding neemt nu. Zoals het was, zal het nooit meer worden. Al ben ik zeker niet pessimistisch voor een wederkeer van een hardcore scene in Limburg. Ik zou ook niet zo snel een rol voor mezelf weten om een bijdrage te leveren. Maar als ik iets voor de Hardcore kan betekenen – zéker in Limburg – zal ik, net als vroeger, alles geven!”

amada interview earthquake festival

“Als ik iets kan doen voor de hardcorescene, dan geef ik 100%”

Denk je dat de hardcore scene in Limburg anders is dan in de rest van het land? En zo ja, waarom?

“Ja, tegenwoordig is het aanbod gigantisch. Overal in het land zijn events te bezoeken elk weekend. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen je om de zoveel tijd 1 bruut feest ergens in Nederland kon bezoeken. Mensen reizen niet meer ‘effe’ naar Limburg voor een feestje als er dichterbij een is dat qua line-up hetzelfde is. Limburg is daardoor meer afgezonderd en geïsoleerd. Ook omdat we geen andere provincies, maar België en Duitsland als buren hebben in Limburg. Andere nationaliteit bereik je toch lastiger dan Nederlanders.”

Maakt het jou blij als een hardcore festival/feest in Limburg neerstrijkt, aangezien de meeste hardcore evenementen toch op andere plekken in het land te vinden zijn?

“Ja! Ondanks de scene tegenwoordig anders is dan vroeger, is het toch altijd motiverend om te zien dat iemand toch een poging doet om een hardcore feest in Limburg op te zetten!”

Je staat bekend als iemand die wel van feestjes houdt. Hoe ben jij in aanraking gekomen met hardcore?

“Haha, dat was in de brugklas, toen ik nog niet oud genoeg was voor Hardcore feestjes. Toen heb ik thuis achter de pc gezeten om alles te downloaden wat ik tegenkwam. Ook zijn er uren doorgebracht met MOH-radio luisteren en sterke forumverhalen lezen op Partyflock! Je kan je voorstellen hoe blij ik was toen ik eenmaal oud genoeg was om binnen te mogen op feestjes.”

In een eerder interview vertelde je dat je toevallig DJ bent geworden nadat je door een dronken scratch-actie een weddenschap bent aangegaan. Later gaf je aan dat je ook bezig bent met produceren, met als mentor (en goede vriend) Nosferatu. Kunnen we binnenkort iets van je verwachten of staat dat op dit moment op een lager pitje?

“Dat klopt! Dat heeft inderdaad een tijd op een laag pitje gestaan – voor de buitenwereld nog steeds voorlopig – maar dit jaar kan er weer vanalles verwacht worden ja! Meer kan ik helaas nog niet vertellen, je moet m’n socials maar in de gaten houden.”

“Earthquake zou bij de muzikale opvoeding moeten horen”

Laatste vraag: voor de late beslissers die nog geen kaartje voor Earthquake Festival hebben gehaald, hoe zou je hen overhalen om dit alsnog te doen?

“Tegen de twijfelende ouwe rotten kan ik alleen zeggen: kom achter die geraniums vandaan, trek je dansschoenen aan en ga met ons als vanouds los. Tegen de nieuwe generatie: ‘Earthquake’ en ‘De Peppermill’ zijn geschiedenis die deel moeten uitmaken van jullie muzikale opvoeding! #keepithardcore en TOT OP EARTHQUAKE!“

Voor de laatste tickets en meer informatie over Earthquake Festival, ga je naar de officiële website van het evenement.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Amada

Reageren