Een dikke show & veel nieuwe muziek: dit was Angerfist – Creed of Chaos

Tamara Den Boer
Door Tamara Den Boer

Al een tijdje keek ik hiernaar uit: Angerfist – Creed of Chaos. Met als thema de lancering van het nieuwe album, moest dit wel een goed feest worden. De nummer één hardcore DJ (die op de 40e positie in de DJ Mag Top 100 eindigde) zou namelijk bijna zes uur lang met collega-artiesten draaien in een uitverkochte AFAS Live. De ligging van deze locatie (de voormalige HMH) in Amsterdam maakte het ideaal om met het openbaar vervoer te reizen, dus dat deden we dan ook.

‘Welcome to The Creed of Chaos’

Bij aankomst bleek dat je geen rugtassen mee naar binnen mocht nemen. Hiervoor stond een stukje verderop een tent met kluisjes. Dit was verder goed geregeld, maar het nadeel was wel dat je moest betalen. Dit betekende dat je hierdoor tweemaal een kluisje moest kopen (buiten en binnen). Al begrijpen we dat dit een maatregel was vanuit AFAS Live zelf. Het scannen van de kaartjes en de fouillering gingen vervolgens aardig snel, en zo traden we binnen voor een avondje Angerfist.

angerfist creed of chaos party report

Eenmaal binnen gingen we eerst opzoek naar de kluisjes. Dit werd goed aangegeven door middel van mensen met bordjes en borden die aan de muren hingen. Nadat we alle jassen in de kluisjes hadden gepropt, was het tijd om munten te halen. Deze kon je bij verschillende balies en automaten aanschaffen. Voor 14 euro kreeg weliswaar 7 muntjes, maar een flesje water kostte alweer 3 muntjes.

‘It’s motherf*cking game time!’

Nadat we alles hadden geregeld, was het dan eindelijk tijd om de zaal in te gaan. We liepen rond half 12 de zaal in en Furyan was inmiddels bezig met de tweede set van de nacht. Het was nog redelijk rustig, maar ook nog best vroeg. Ik hoorde onder andere ‘Wie De Fok?’, ‘Killswitch’ en zijn collab met Angerfist ‘Hoax’ voorbijkomen. Er kwamen een aantal tracks voorbij die nog niet gereleased zijn en wat mash-ups, van onder andere Skrillex.

LEES OOK: Interview met Angerfist over zijn nieuwe ‘Creed of Chaos’ album

De derde set aan de avond was het de taak van D-Fence om het publiek los te laten gaan. Als opening draaide hij zijn collab met Sub Sonik – ‘Wazzup’. We stonden links vooraan en op het geluid was niets aan te merken. Nummers als ‘Biem’, ‘Koekoek Jonghuh!’, ‘Breek de tent af’ en ‘Penta – Bassdrop’ knalden door de speakers heen. Het publiek kwam al aardig los en richting het einde van de set zijn we even een rondje gelopen.

Angerfist in vuur & vlam

Plots werd het rumoerig om ons heen. Al snel bleek waarom, Angerfist zou namelijk het feest gaan openen. We snelden ons dan ook terug naar de zaal, waar hij net was begonnen. Het grote masker boven de booth ging langzaam omhoog richting het plafond. Terwijl ‘Send Me To Hell’ door de zaal galmde, verscheen Angerfist letterlijk in vuur en vlam op het podium. Ondertussen zag je de tekst uit de track achter op een groot scherm, terwijl alle lichten en lasers overuren draaiden. Nummers als ‘Boomstick’ en ‘Incoming’ klonken ongelofelijk hard door de zaal heen. Aan het einde van zijn set kwam ook nog het anthem ‘Creed of Chaos’ voorbij. Dit terwijl er vuurwerk uit het plafond droop, fonteinen op de stage afgingen en er zoveel lasers waren dat je bijna niet meer wist waar te kijken. Het was een opening zoals verwacht, vol met lasers, harde kicks, vuurwerk en een vlammende Angerfist.

Na de live opening was het tijd om even wat te gaan eten. Om je een beetje mee te nemen naar het feest, zal ik kort beschrijven hoe alles was ingedeeld. Er was beneden één grote zaal waar het feest plaats vond. Hieromheen liep een gang, met onder andere de kluisjes. Achterin en aan de zijkanten had je een aantal eten en drink stands met meer dan genoeg aanbod. Denk hierbij aan saucijzenbroodjes, Angusburgers, frituur, Mentos-rollen, lolly’s en zelfs M&M’s. Ook was er een kraampje waar je het benodigde fruit kon halen, ook niet heel onbelangrijk op zo ’n intensieve avond.

De wc’s beneden waren aardig druk en die ontweek ik dan ook. Als je een trap naar boven ging, had je het rokershok en nog meer wc’s. Hierna kon je een nog langere trap naar boven en kwam je op de tribune uit. Deze zat over de hele avond heen aardig vol.

“This is the Voice of Maaaayhem!”

Nadat we hadden gegeten, was het weer tijd om de zaal in te gaan. Inmiddels stond Angerfist samen met Miss K8 op het podium. Ze openden de set met het Syndicate anthem van 2017: ‘Resolute Power’. Natuurlijk mochten nummers als ‘The Deadfaced Dimension’, ‘Battlefield’ en ‘Voel je die Bass’ niet ontbreken. Wat ik zelf heel vet vond, was het moment waarop ‘The Voice Of Mayhem’ werd gedraaid. Iedereen schreeuwde uit volle borst mee met de lyrics en de sfeer was ongelooflijk goed.

Inmiddels zijn we al op de helft van deze fantastische nacht. Tot dusver is de sfeer geweldig, de licht- en lasershows over the top en zijn de tracks om je vingers bij af te likken. De volgende track was van het nieuwe album: ‘Gangsterizm’. Deze klapte er meteen goed op en zette meteen de toon voor de rest van de set. Hierna volgden onder andere ‘Sei2ure – Suck My Dick’ en één van de betere platen van het vorige album: ‘Just Like Me’.

Na al het keiharde losgaan en meeschreeuwen, begon ik het wel wat in mijn benen te voelen. Het laatste deel van de avond heb ik dan ook wat rustiger aan gedaan. De enige echte zitgelegenheid was op de tribune, maar aangezien we niet elke keer de lange trap op wilden gaan, zijn we maar af en toe in de gangen gaan zitten. Maar toen het tijd was voor Denekamps Gespuis, ben ik toch mooi maar weer even de zaal in gegaan en hier had ik dan ook geen spijt van: bij binnenkomst werd namelijk ‘Gas Met Die Zooi (Tha Playah Remix)’ gedraaid.

‘Gas Met Die Zooi’

Als één van de laatste sets van de nacht was het de eer aan Partyraiser. Rond vijf uur merkte je wel dat het al wat rustiger in de zaal werd en vooral aan de buitenkant kon je zo doorlopen. De laatste twee sets draaide de gemaskerde hardcore DJ met Le Bask en Drokz & Akira en tijdens deze sets werd het tempo flink opgeschroefd. Dit uitte zich al snel in dikke terror. Na de show vertelde Angerfist ook dat hij dit het hoogtepunt van de avond vond. Er werd uiteindelijk afgesloten met – hoe kan het ook anders – het anthem van de avond. Hierna werden Angerfist en Nolz bedankt en was de nacht toch echt tot zijn einde gekomen.

We liepen rustig naar de kluisjes, waar het qua drukte prima te doen was. De kluissleutel kon ingeleverd worden bij de balie. Hier was het geld echter snel op, dus moest ik het bij de ingang inleveren. Dit werd allemaal heel snel afgehandeld. Ook kon je hier je overgebleven munten inleveren, wat een groot pluspunt was.

angerfist creed of chaos party report

Conclusie Angerfist – Creed of Chaos

Al met al heb ik een geweldige nacht gehad. De show was heel goed in elkaar gezet. Alle lichten, lasers en het vuurwerk zorgden de hele nacht voor een geweldige belevenis. Bij de barren kwam je overal redelijk snel aan de beurt en dit gold ook voor de kramen aan de buitenkant van de zaal. De wc’s waren beneden erg druk, maar als je naar boven ging was er haast niemand. Ook waren ze daar redelijk schoon. Enige minpunt was dat de vloeren heel snel erg glad waren. Dit heb ik bij voorgaande feesten ook al gemerkt, dus ik was hierop voorbereid. Wel heb ik menig mens uit zien glijden en zich net op tijd staande zien houden. Het nieuwe album werd vol enthousiasme ontvangen door alle hardcore fans in de zaal. De sfeer was over het algemeen erg goed en op het einde van de avond stonden we vooraan zelfs met de bewakers te hakken. Ik zeg op naar het volgende Angerfist evenement!

Afbeeldingen via ‘Angerfist – Creed of Chaos’-album | Facebook-pagina Art of Dance

Beoordeling

  • Line-up85%
  • Locatie60%
  • Geluid95%
  • Podium70%
  • Show100%
  • Sfeer85%

Overall
waardering

83%

De hele avond kunnen genieten van een geweldige show. Het nieuwe album klonk zoals verwacht heel vet en de sfeer was super.

Reageren