
Elitepauper en Vandal!sm lanceren speciaal voor Koningsdag hun allereerste collab: Dit is het land van Hazes, Hardcore & Halve liters. Op de Koningsdag die dit jaar ook…
Het is algemeen bekend dat gabbers zich graag in zwart kleden – al dan niet met een regenboogkleurige trainingsbroek. Maar sinds enkele jaren zie je steeds vaker een bedrukt blik bier, slipper of recht-voor-je-raap-woordlogo op de dansvloer rondhakken. Elitepauper heeft zich in korte tijd weten te nestelen in de gabbercultuur, en dit ontstond allemaal op Thunderdome.
Wij spraken met Freek van Kraaikamp – de man achter het welbekende Elitepauper boek – die ons ten allereerste in geuren en kleuren vertelt hoe het merk ooit haar oorsprong heeft gevonden. “Hoe graag we ook zouden willen zeggen dat het geen uit de hand gelopen grap is, het is een totaal uit de hand gelopen grap. Van een geschreven verhaal werd het onbedoeld een roman. Van een grappig bedoeld shirtje werd het een kledingmerk. En van een kledingmerk werden we één grote movement die de naam Elitepauper trots als een geuzennaam uitdraagt.”
Het begon allemaal met de debuutroman Elitepauper, een verhaal over een voetbal-fanatieke hardcore-liefhebber die doordeweeks een doodsaaie baan heeft en in het weekend finaal van god los gaat. In het boek is naast André Hazes ook veel hardcore van G-Town Madness en Neophyte. “Voor de grap maakte een vriend, Paultje Pils a.ka. #TheIntern die tegenwoordig onze creatief directeur is, ter promotie van het boek een logo, dat ik voor de lol weer op een shirtje drukte en aantrok naar Thunderdome in de Jaarsbeurs.”
En toen… Toen ontplofte het. Bezoekers reageerden zo extreem enthousiast op het shirt, dat ze naast de boeken ook besloten een “paar” shirtjes te gaan verkopen. “Inmiddels kunnen we wel stellen dat dát een klein beetje uit de hand is gelopen. Hier komt onze sterke band met Thunderdome ook vandaan. Het is heel simpel, zonder de terugkeer van Thunderdome in 2017 had Elitepauper nooit in deze vorm bestaan.”
Wanneer we 33 meter naar beneden scrollen op de Instagram-pagina, zien we dat het begon met een paar EP-stickers, t-shirts en buttons. Inmiddels zijn de Elitepauper schappen rijkelijk gevuld met véél meer merchandise. “Ja, toen kwamen de petjes, de hoodies, de vissershoedjes en de nepgouden kettingen. Maar laten we vooral de tattoos niet vergeten, daar zijn we het meest trots op! We kunnen met onmetelijk veel trots zeggen dat er tientallen Elitepaupers het logo op hun lijf vereeuwigd hebben.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Dat ze ooit zoveel Elitepaupers tegen zouden komen, hadden ze van tevoren nooit verwacht. “Eigenlijk is er nooit een idee of plan geweest, het is ons gewoon overkomen. En ergens denk ik ook dat is wat het een succes heeft gemaakt. We doen het gewoon voor de lol, omdat we trots zijn op wie we zijn, wat we doen en wie onze movement vormen. Dat houdt het puur.”
Het Elitepauper boek speelt zich voornamelijk af op de voetbaltribunes. Volgens Elitepauper zijn harde kern supporters en gabbers in de basis haast gelijk, alleen uiten ze zichzelf op een andere manier. “Als ik het even heel filosofisch aanvlieg, dan haal ik cultuurpsycholoog Tom ter Bogt graag aan. Die schreef in een boek van de Mary Go Wild:
“Gabber became like a sort of cult, something previously only associated with football supporters. A ‘one for all, all for one’ thing”
Kijk, of je nu van hardcore of voetbal houdt. Buiten jou en je vrienden zal waarschijnlijk niemand het snappen. Je ouders niet, de buren niet, je ‘normale’ vrienden niet, je collega’s niet. Het zijn allebei werelden die buitenstaanders niet kunnen of willen begrijpen. Sterker nog, de meeste mensen vinden gabbers en voetbalsupporters stom, dom, gevaarlijk, eng of waarschijnlijk allemaal tegelijk.”
Elitepauper ziet de werelden zoals ze echt zijn: strijders stuk voor stuk op hun eigen manier. Rebels, eigenwijs, trots, tegendraads, stoer, puur, zuiver en gelijk. “Of je nu op een verregende voetbaltribune tegen de zoveelste achterstand van het seizoen aan staat te kijken, of dat je het in de ochtendkou na een feest weer licht ziet worden op een verlaten treinstation in the middle of nowhere. Op maandag zit je toch weer op je werk, met je brakke kop. Dan zit je er weer spijt van te hebben, maar diep van binnen kan je niet wachten tot het weer weekend is.” En dat gevoel, dat is Elitepauper. “Je doet het samen. Je doet het voor elkaar. Je doet het voor je cluppie, je muziek en je vrienden.”
Freek kwam zelf in aanraking met het hardcore genre begin 2000, toen het net over haar piek heen was. “De zogenaamde donkere jaren, vlak na de milleniumwisseling. Heel eerlijk, mijn eerste houseparty was Trance Energy in het Thialf stadion in Heerenveen. Met Johan Gielen, Marco V, fluoriserende beenkappen en heel veel héé-hóó-gezang door de zaal heen. Helemaal kut dus.” Na wat rondzwerven door de house scene belandde Freek in 2002 op Hardcore Ressurection in de HMH. “Rechts vooraan in de zaal, pal tegen die grote boxen. Die dikke bassen van Armageddon Project door je lijf voelen trillen. Na Spawn of Misantrophy door mijn lijf getrild te krijgen was ik in één keer verkocht. Dat gevoel is nooit meer weggegaan.”
Ook hardcore DJ’s zien we regelmatig met een Elitepauper shirt de pannen van het dak af draaien. Volgens Freek is dat omdat iedereen die het draagt, “het” ook snapt. Want, Elitepauper moet je voelen. “De termen en de logo’s zijn niet zo ingewikkeld. Je voelt het of je voelt het niet. Natuurlijk is het geweldig en vaak onwerkelijk om een DJ in je shirt te zien staan draain. Maar om heel eerlijk te zijn is de kick van een ‘gewone’ gabber net zo groot. Als we op een feest lopen en we hebben zelf een shirtje aan, dan krijg je vaak een knikje van iemand die het ook aan heeft. Even die herkenning. Dat is onbetaalbaar.”
Het merk Elitepauper, dat moet trots uitdragen. En niets anders. Trots op wie je bent en trots op wat je doet. “Als mensen de naam Elitepauper voelen en willen uitdragen dan is het goed. Als mensen ons bier & slipper logo voelen dan is het goed. Als mensen voelen dat Hazes, Hardcore & Halve liters of Hardcore Strijder hún statement is dan zijn wij ongelofelijk blij. Wij willen gewoon heel graag de liefde voor die gekke werelden uitdragen.”
“Dat gevoel van die plakkende gympen op een met bier overgoten hardcore vloer. De hele week lang zwarte prut uit je neus peuteren na een stoffige Dominator. Het gevoel die rottige voetbalclub die nooit iets wint, maar waar je wel van houdt. Gewoon lekker een barbecue in de achtertuin op je slippertjes, met een halve liter in je klauwen en je favo hardcore plaatje net even te hard door de boxen. De buren weer over de zeik. Dat gevoel willen we uitdragen.”
Van Dominator tot Masters of Hardcore en Beter Kom Je Niet, de strijders zijn overal in de Elitepauper stijl te vinden. Mensen die het als een badge of honour dragen, waar gelijken elkaar aan herkennen, is volgens Freek het mooiste dat ze hier ooit mee zouden kunnen bereiken. “Dat is gewoon geweldig en onwerkelijk. Als je een collab mag doen met Hong Kong Violence én ze dragen het ook nog op een feest, dan is dat een droom. Als we horen dat mensen elkaar groeten, biertjes drinken, dat er vriendschappen ontstaan en avonturen beleefd worden omdat mensen gelijkgestemden herkennen aan onze shirts, dan is dát de allergrootste kick.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoewel de toekomst van Elitepauper er natuurlijk goed uit ziet, zit er volgens Freek geen meerjarenplan achter. “Waar ik wel langzaam mee ben begonnen is een nieuwe roman. De eerste Nederlandse gabber-roman: Na Het Sportpaleis. Over een groep gabbers die in de donkere jaren na de eeuwwisseling één nacht helemaal los gaan. En we gaan volgend jaar iets tofs doen in het buitenland.” Verder moet het vooral leuk blijven. Leuk, puur en zuiver.
“Dat is waar we vandaan komen, en waar we naartoe gaan. Als dat niet meer lukt kappen we ermee. Iedereen met een shirtje, een petje, hoodie of een tattoo moet trots blijven op wie hij of zij is. Als dat lukt, dan is Elitepauper geslaagd.”
Reageren