Interview met Sefa: “Ik wil een frenchcore revolutie beginnen”

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Hij is op dit moment misschien wel dé hype uit de hardere stijlen en heeft inmiddels een aardig rijtje met grote evenementen achter zijn naam staan, zoals Defqon.1, BKJN vs. Partyraiser, Vive La Frenchcore, Dominator en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We hebben het natuurlijk over Sefa, die in zijn nog korte carrière al aardig wat heeft neergezet: “Het is behoorlijk ja, ik heb drukke maanden voor me waardoor ik elk weekend weg ben. Laatst had ik nog in één weekend twee boekingen in Frankrijk en Oostenrijk.” O ja, bedenk even dat dit de teksten zijn van een 17-jarige knul, die aan het begin staat van een mooie carrière. Wij spraken uitgebreid met de frenchcore revelatie van het moment.

Zo is zijn collab met Dr. Peacock ‘This Life Is Lost’ meer dan 1,1 miljoen keer bekeken op YouTube en ook op Spotify slaat de teller hoog uit: 600.000 keer. Niet slecht voor iemand van 17 jaar oud die frenchcore maakt.

“Sefa tracks zijn blij, melodieus, maar wél gewoon frenchcore”

Kinderen die 9 jaar oud zijn gaan normaal gesproken een potje knikkeren of buiten spelen. Sefa Vlaarkamp had andere interesses. “Toen ik 9 was ging ik bij iemand op bezoek die een mega grote TV in zijn woonkamer had staan en daar stond FL Studio op”, herinnert Sefa. Hij had op die leeftijd al veel met muziek en keek op dat moment aandachtig naar het scherm. “Toen dacht ik: ‘Ja, dat is leuk – dit wil ik ook doen.’” Sefa vond het zó vet, dat hij op zijn tiende verjaardag een laptop van zijn moeder kreeg en daarmee aan de slag ging. “Ik heb toen allemaal filmpjes op YouTube gekeken, kwam zo in aanraking met hardstyle en heb het produceren op die manier geleerd. Terwijl klasgenoten in de speeltuin zaten, heb ik ontzettend veel aangekloot met muziek.”

Sefa album interview

Geheel toevallig kwam de jonge producer in contact met een pionier uit de frenchcore. “Ik was 11 toen mijn moeder opeens Dr. Peacock tegenkwam in de kroeg, zonder te weten wie hij was. Hij was toen groeiende, maar nog lang niet de artiest die hij nu is. Ze raakten aan de praat en mijn moeder vertelde dat ik als hobby muziek maakte. Peacock zei toen: ‘Leuk, dat wil ik wel eens zien.’ Een week later kwam hij langs, maar ik wist bij god niet wie Dr. Peacock was.” Sefa zocht hem dus maar op via Soundcloud en werd vervolgens omver geblazen door zijn muziek. “Jezus, dit is 10 keer vetter dan hardstyle.”

LEES OOK: Frenchcore’s wonderkind Sefa komt met nieuwe track: ‘Follow’ 

Sefa was in één klap helemaal om. “Frenchcore heeft een drive die hardstyle niet heeft. Je kunt met Frenchcore veel meer kanten op. Of je nou een ‘ik wil de hele wereld kapot maken’-plaat of een ‘huppelen met Taylor Swift’-track wilt maken, het kan allemaal in dit genre. De fans denken ook niet zo erg in hokjes als bij andere genres. Dat vind ik mooi. Al luister ik zelf het meest naar klassieke muziek. Bach, Mozart, Chopin… Als je goed luistert gebruik ik daar ook samples van in mijn muziek.” We worden even muzikaal de les gelezen door iemand die nog niet eens oud genoeg is om een biertje te drinken.

“Organisaties doen nu niet zo moeilijk om mijn leeftijd, al weet ik niet of de vergunninghouders daar zo blij mee zijn”

De frenchcore DJ stortte zich vervolgens op de snellere muziekstijl en zijn producties werden na een aantal jaar aardig opgepikt. Toen kwam er een heel ander aspect van het artiest zijn om de hoek kijken: draaien. “Er lag opeens een contract van BKJN Bookings voor mijn neus. Ze zeiden dat ik maar eens moest leren draaien, want over drie maanden zou ik mijn eerste boeking hebben, haha. Ik mocht toen voor het eerst draaien op de radio bij Gabber.FM en had toen net USB-sticks bij de HEMA gehaald. Die klapten er natuurlijk na 10 minuten al meteen uit. Dat was dan mijn eerste frenchcore set ooit.”

De jonge leeftijd van Sefa kon soms een behoorlijk obstakel vormen. Volgens de ARBO-wet mogen zeventienjarigen bijvoorbeeld niet tussen 23:00 en 7:00 werken; dat zijn de tijden waarop een DJ juist moet werken. Ook begon hij dit jaar tevergeefs aan het VWO (“maar ik werd de maandag na Q-BASE uit de les gestuurd omdat ik lag te slapen”) en dus plande de tiener een tussenjaar in. “Ik wil nu zoveel mogelijk feesten meepakken.”

“Ik doe mijn eigen ding en vind het vet dat mensen het mooi vinden”

Omdat Sefa al zo vroeg begon met het maken van muziek, voelt hij zich meer een producer dan een DJ. Als hij moet draaien op grote evenementen zoals Defqon en Dominator, bereidt hij zijn sets dan ook goed voor. “Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, draai ik wél live en geen afspeelbandje of iets dergelijks. Ik draai niet omdat ik wil laten zien hoe goed ik kan scratchen of mixen ofzo, maar om mijn muziek te laten horen aan de mensen. Ik gebruik wel gewoon Rekordbox, waardoor ik niet zoveel mijn koptelefoon hoef te gebruiken. Als ik draai wil ik zelf ook maximaal losgaan en niet teveel bezig zijn met die CD-spelers enzo. Ik wil de energie van mijn muziek kunnen overbrengen aan het publiek.” Nou, die energie komt wel over. Wie Sefa ooit heeft zien draaien, ziet armen, benen en andere ledematen op hoog tempo door de lucht achter de draaitafels vliegen. We hebben dan ook het vermoeden dat de DJ een bijbaantje heeft als muzikale doventolk. “Ik ga behoorlijk los, ja.”

“Ik vind het super vet dat mijn muziek iets los kan maken bij mensen”, antwoordt Sefa op de vraag wat hij het mooiste vindt aan zijn vak. Zelfs vanuit andere (harde) stijlen kan de producer rekenen op veel support. “Ik hoor ook super vaak dat mensen zeggen dat ze iets voelen bij mijn tracks wat ze bij andere tracks niet voelen. Net als dat de YELLOW-area op de zondag Defqon om 13:00 al helemaal vol staat tijdens mijn set, terwijl de bezoekers al twee volle dagen feest in de benen hebben. Dat is echt ongelofelijk.”

Sefa album interview

De frenchcore is eigenlijk een kleine scene, maar met grote namen. Wat je nu ziet is dat er een split in het genre komt: een soort generatiekloof. “Je ziet dat de oude garde bij hun stijl blijft en de nieuwe generatie, met blije deuntjes en sampletjes, een nieuwe stijl aan het creëren is. Ik doe hier in ieder geval mijn best voor en het zou mooi zijn als we dat samen kunnen neerzetten. Ik ben in ieder geval warm onthaald door grote namen als The Sickest Squad en Peacock natuurlijk, daar was ik wel bang voor toen ik nog maar een 15-jarige snotneus was.” Toch zoekt Sefa nog bevestiging van de gevestigde orde. “Ik zou wel een keertje op Thunderdome willen draaien. Dat is hét feest van de hardcore en ik zou het mooi vinden als de oude garde mij hier accepteert.”

“Sefa, wanneer breng je nou eens je album uit?!”

Maanden geleden onthulde de jonge Nederlander dat hij met zijn grootste productie tot nu toe zou komen: zijn debuutalbum. Maar de laatste tijd hoorden we hier maar vrij weinig over. “Wanneer mijn album uitkomt? Dat is een goede vraag… Ik kan de titel helaas nog niet verklappen. Maar het heeft in totaal een stuk of 15 tracks die mijn sound van A-tot-Z vertegenwoordigd. De langzaamste track is 190 BPM en de snelste 220 BPM; alles wat ik kán doen met mijn muziek staat hier op. Onder andere een aantal tracks die ik heb gedraaid op Defqon, maar dat is slechts 20% van het hele album. De rest is allemaal nieuw materiaal dat nog niet eerder online is verschenen, met veel solo-platen en een aantal samenwerkingen. Wie dat zijn? Eh nee, dat kan ik niet vertellen.”

“Sinds een paar maanden heb ik pas het besef dat wat ik doe echt uniek is”, realiseert Sefa zich. Want waarom wil hij eigenlijk nu al een album uitbrengen? “Wat ik doe is eigenlijk een hybride-genre en dit album moet een soort blauwdruk zijn waarvan mensen zeggen: ‘Hey, dit is dat fenomeen uit de frenchcore’. Dat fans écht iets hebben om op terug te grijpen.” Hij heeft dan ook grote plannen met het uitbrengen van zijn debuutalbum. Ik wil namelijk naast een digitale release, ook een hardcopy neer te zetten en zelfs een vinyl-release. Ik vind het vet om zo’n ouderwetse plaat fysiek in je handen hebben, dat geeft iets extra’s. Het moet een soort collectors item worden die je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen.

“Ik durf nog niet te zeggen wanneer het album eindelijk uitkomt. Misschien wel rond je jaarwisseling”, biecht de frenchcore DJ geheimzinnig op. En hij weet ook al wat hij als allereerste gaat doen als het album uit is: “Een feestje geven. Kom je ook?”

Reacties

 • Power2All 27 september 2019 - 11:53

  Ach flikker toch op dit is geen ECHTE FRENCHCORE hij en die fucking dr peacocksucker hebben verdomme het keihard verkracht!!! En ik ben geen frenchcore fan (zoals het hoort te wezen) maar wat hun voor voor een happyshit draaien kan ik totaal niet waarderen naar de ECHTE frenchcore fan’s

  Frenchcore is het wel degelijk.
  Het is vooral de kick die Frenchcore style maakt.
  Dat jij niet van happy melodies bent, ga lekker naar Rawstyle of zo luisteren dan, negatieveling.

  (-1)
  Quote
 • Renato 24 juni 2019 - 15:18

  Ach flikker toch op dit is geen ECHTE FRENCHCORE hij en die fucking dr peacocksucker hebben verdomme het keihard verkracht!!! En ik ben geen frenchcore fan (zoals het hoort te wezen) maar wat hun voor voor een happyshit draaien kan ik totaal niet waarderen naar de ECHTE frenchcore fan’s

  (-7)
  Quote

Reageren