Mega-interview met de artiesten van Hardcore4life

Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Nog maar twee weken te gaan en dan keert Hardcore4life weer terug binnen de muren van de iconische Maassilo. Het is alweer de 39e (!) editie van het hardcore concept en ook dit jaar heeft organisatie b2s alle stromingen binnen de hardcore laten samenkomen. Of het nou gaat om hardcore classics of dikke vette uptempo, alles is aanwezig op de 24e van februari. Wij spraken met een hele waslijst aan artiesten, die hun genres vertegenwoordigen op één van de vier stages tijdens Hardcore4life: Furyan & N-Vitral (Mainstage), Spitnoise & Sjammienators (Uptempo), Dither & Thrasher (Industrial) en The Viper & Catscan (Early Rave).

Furyan & N-Vitral over de mainstage van Hardcore4life: “Alles kapot!”

Voor rasechte Rotterdammer Furyan is Hardcore4life als thuiskomen. Buiten de keer dat hij vier jaar geleden hier zelf moest draaien, heeft hij ook heel wat edities als bezoeker bijgewoond. “Het is een begrip in de Randstad”, legt Furyan uit. “Dit feest bestaat al 17 jaar! Ook de locatie – de Maassilo – is naar mijn mening episch en straalt puur hardcore uit.” Mede daarom kwam Furyan speciaal voor dit event met groot nieuws naar buiten. “Dit jaar mag ik namelijk het Hardcore4life anthem produceren”, roept hij enthousiast. “Samen met LXCPR heb ik in de studio gezeten om deze track tot in de details te finetunen. Check ‘m uit en sloop die speakers!”

Ook N-Vitral is geen onbekende voor H4L, want – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – was Hardcore4life in 2002  één van zijn allereerste boekingen. “Ik weet er jammer genoeg niet zoveel van, maar wél dat ik mijn set toen afsloot met een vinyl van Laurent Ho, die ik een uur daarvoor in de trein van iemand had gekregen”, herinnert N-Vitral zich. Nu, 16 jaar later, staat hij met zijn live-act BOMBSQUAD op de mainstage. “Ik hoorde F.Noize een tijdje geleden draaien op een feest en ik verbaasde me over de rauwe maar toch vrolijke energie en doeltreffende effect op de dansvloer. BOMBSQUAD staat voor snellere hardcore/uptempo, maar dan in N-Vitral stijl. Zo rond de 200 BPM met zo nu en dan een uitschieter richten de 300.” Oftewel, heerlijk rammen dus op de mainstage.

Uptempo is the tempo met Spitnoise & Sjammienators

Vier jaar geleden stond hij nog in zijn slaapkamer mixtapes te maken en nu staat hij alweer voor de vierde keer op Hardcore4life. Spitnoise is, net als de populariteit van uptempo hardcore, ontzettend hard gegroeid. “Ik denk dat de mensen het een tandje sneller wouden”, antwoordt Spitnoise als we vragen hoe dat kan. “Kijk maar naar Partyraiser. Je kan al je energie kwijt tijdens een uptempo set en een uur lang maximaal uit je plaat gaan.” Sinds de invoering van de uptempo-stage op Hardcore4life, heeft Spitnoise geen editie gemist. “Het is maximaal genieten van de muziek in die area. Beuken op een hoog tempo, korte breaks en een mega harde kick. Dat zorgt wat mij betreft altijd voor een top sfeer die je alleen maar op hardcorefeestjes vindt.”

LEES OOK: Dit is de volledige line-up van Hardcore4life 2018

Sjammienators vindt vooral de Maassilo een groot pluspunt van het feest. “Maar ook omdat het in 2016 onze eerste grote boeking was. Het was een mega toffe avond en heeft veel goed gedaan voor onze naam in de scene. Verder komen hier verschillende soorten hardcore bij elkaar en dat maakt het concept zo dik.” Hij neemt in ieder geval een hoop nieuwe muziek mee naar Rotterdam, want één week voor Hardcore4life is de release van zijn debuutalbum. “Ik zal dus sowieso een aantal tracks van mijn nieuwe album draaien”, verzekert Sjammienators. “Vooral de energiekere dansvloer gerichte tracks zullen tijdens mijn set voorbij komen.” Zet jezelf dus maar schrap.

hardcore4life area's interview

Industrial moet volgens Dither & Thrasher ruig en hard zijn

Hardcore4life heeft al jarenlang een industrial-stage en deze muziekstijl wordt steeds meer omarmt bij het grote publiek, ziet ook Dither. “Het was vroeger vooral duister en langzaam, maar het is tegenwoordig vrij breed en fungeert als de experimentele hoek binnen het hardcore genre. Oftewel, het groffe beukwerk. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat grote organisaties, waaronder b2s, het een plek geven, omdat dit weer kans biedt voor groei in beide scenes. Producers worden hiermee uitdaagt andere dingen te proberen.” Ook Dither probeert een hoop nieuwe dingen, zo kwam zijn Full Throttle EP recentelijk uit en werd zijn track ‘Raggacore’ op o.a. de mainstage van Thunderdome gedraaid. “Ik ben heel blij met de response op deze release en het is super vet om te zien dat ‘Raggacore’ support kreeg op zo’n groot podium! Er zijn voor dit jaar een paar vette collabs gepland, met onder andere Deadly Guns en wat solo’s die bijna af zijn. Deze zal ik sowieso in mijn set op Hardcore4life stoppen, dus de bezoekers mogen zeker wat nieuws van me verwachten.”

Als opperbaas van PRSPCT, het grootste label dat tussen drum and bass en hardcore zit, heeft Thrasher zo’n beetje overal opgetreden. “Maar dit wordt mijn eerste keer op Hardcore4life. Veel van mijn collega-artiesten we en die waren er altijd heel erg over te spreken.” Hij is echter geen onbekende in de Maassilo, waar Thrasher zelf ook edities van PRSPCT XL organiseert. “De locatie is zo industrieel als maar kan. Een grote, oude graansilo waar je letterlijk kan verdwalen tussen alle oude machines. Daarom vind ik de Maassilo persoonlijk de vetste locatie van Nederland. Dus ik weet zeker dat het een hele toffe nacht wordt.” Ook de labelbaas heeft niet stilgezeten de laatste tijd. “Ik ben op dit moment met heel veel nieuwe projecten bezig waarvan ik over sommigen nog even niets kwijt wil. Wat ik wel kan vertellen, is dat ik op dit moment hard aan het werk ben aan een nieuw full length album samen met Limewax en Hardcore punk icoon Sjarm 13. Persoonlijk vind ik dit een van de beste muzikale projecten waar ik ooit aan heb gewerkt en ga ik weer helemaal terug naar mijn muzikale roots. Punk, Hardcore en Black metal gemixt met een dikke dose Industrial en Drum & Bass uiteraard.”

The Viper & Catscan als routiniers bij de Early- & Millennium stage

Drie keer raden wie in 2001 al bij de allereerste editie van Hardcore4life was… Juist, The Viper. “Wauw, wat gaat de tijd toch snel”, antwoordt The Viper. “Het was een magistrale tijd. De hardcore was opnieuw aan het opborrelen met nieuwe artiesten als Endymion, Nosferatu, Evil Activities en Catscan. Zij zorgden voor een frisse wind in hardcore-land. Dit motiveerde mij toendertijd om X-terminate te maken, wat het heel goed deed op de dansvloer. Het was een nieuw geluid, al zitten de tracks tegenwoordig wat complexer in elkaar. Maar het zal nooit meer zo nieuw zijn als toen.” Op 24 februari draait The Viper alweer voor de 15e keer op Hardcore4life. Volgens de doorgewinterde veteraan ligt de toewijding en het party-gehalte hier ontzettend hoog. “De roots van hardcore liggen ook in Rotterdam, dat blijf je altijd terugzien. Ik zie dat bij back2school-feesten ook altijd, dat is al jaren een succesvol feest waar ook de oudere generatie nog steeds komt. Net als bij Hardcore4life.”

hardcore4life area's interview

Aankomende editie staat Catsan alweer voor de achtste keer op het hardcore-concept van b2s en dit maal op de Early Rave & Hardcore Classics-stage. Hij beaamt dat de early- & millenium sound de laatste jaren steeds populairder worden. “Veel mensen missen de party sfeer uit die tijd”, legt Catscan uit. “Het is nu vooral harder en sneller – wat ik ook vet vind – maar we missen de stijl uit die goede oude tijd. De hardcore-aanhang wordt steeds groter maar de oude garde wil nog ouderwets feesten zoals ze vroeger deden.” Catscan weet waar hij over praat, want het is zoals gezegd niet zijn eerste keer op Hardcore4life. “Ik heb hier veel goede herinneringen aan, vooral bij de locaties Tropicana en Ministry of Dance vroeger. Ik elke zaal was altijd een ‘ons-gevoel’ en dat is waar ik van hou. Ik ben daarom blij dat ik ook nu weer ben uitgenodigd in de Maassilo.”

Hardcore4life vindt plaats op zaterdag 24 februari in de Maassilo in Rotterdam. Voor tickets en meer informatie, ga je naar de officiële website van het evenement.

Reageren