St. Jan kerk schudde op zijn grondvesten tijdens de eerste editie van Religion

Maartje Hagenbeek
Door Maartje Hagenbeek

De christenen vieren met Hemelvaart dat Jezus overgedragen werd aan God en velen van hen zullen om die reden dan ook in de kerk te vinden zijn. Dit jaar was het de beurt aan de gabbers om naar deze heilige plek te reizen om de gabbercultuur te eren. De bedevaart bracht ons naar de St. Jan in Roosendaal, waar de eerste editie van Religion zich zou afspelen.

Hardcore in a church

Na een lange pelgrimstocht komen we eindelijk aan in Roosendaal waar alle hardcoreliefhebbers zich verzamelen. Op het Marktplein midden in de stad staat de kerk en het hele plein is gevuld met gabbers die wachten tot zij de kerk in kunnen. Wanneer we het heiligdom betreden, zijn we helemaal ondersteboven door deze unieke locatie. Er is weinig festival aankleding, maar de kerk is van zichzelf al schitterend. Gevuld met altaren, beelden en kandelaren heeft een locatie als deze ook helemaal geen verdere aankleding nodig. Het plafond is hoog en een paar meter voor het altaar staat de DJ-booth. Hierdoor lijkt het echt alsof de DJ’s de kerkdienst voorgaan. Wanneer je ziet dat zij in een monnik gewaad gekleed zijn met een kruis om hun nek, is het plaatje helemaal compleet.

Religion BKJN St. Jan kerk report 2018

De toon is gezet

Onder de monnikskap van de hardcore apostel die het heiligdom betrad, schuilde Vandal!sm. Hij is de eerste DJ die de anderen voorgaat in deze heilige ceremonie en dat doet hij in stijl. Tracks als ‘The Day Reckoning’ en ‘The Promqueen’s Finest Drugs’ knallen de kerk in. En niet alleen binnen, maar ook buiten de kerk kun je dit goed horen. Wanneer je buiten staat, hoor je de dakpannen bijna van het dak af trillen. Vandal!sm draait hard en de snelheid van de tracks neemt steeds toe naarmate het einde van de set dichterbij komt.

De eerste apostel heeft ons zijn verhaal verteld en dan is het tijd voor Sefa en aan het begin van zijn set gebeurt er iets heel speciaals. Alle neuzen zijn gericht op het podium wanneer ineens de stem van MC RG van achter uit de kerk klinkt. Alsof we geleid werden door een hogere macht, draait iedereen zich meteen om. De ogen zijn gericht op het orgel dat achterin de zaal staat en monnik Sefa blijkt hierachter te zitten. Iedereen pakt meteen zijn telefoon om dit moment vast te leggen. De MC roept het publiek op te klappen totdat we de klanken van het orgel horen en iedereen doet gestaag mee.

BKJN Religion 2018 Sefa

De organist bespeelt de gelovigen

Het orgel begint te spelen en de gabbers herkennen al snel de klanken die uit het orgel komen. De klanken van ‘Follow’ van Sefa galmen door de zaal en iedereen is overdonderd door dit speciale moment. Wanneer het nummer afgelopen is, snelt de jonge frenchcore DJ zich naar de andere kant van de zaal en knalt ‘Leven=Lijden’ door de speakers. Het geweld van zijn set barst nu echt los en geen ziel in de zaal zingt niet mee tijdens zijn ‘Suffering Matters’ en ‘Get It Crackin’. Vrijwel elk nummer van het album van Sefa komt voorbij, hoewel ook een track als ‘Wat Zullen We Drinken’ een plek verdient in deze set. Ook het publiek is blij dat dit nummer gedraaid wordt en toont zijn tevredenheid met een luid ‘ooooh’ geroep.

Het uur vliegt voorbij en met een hoger tempootje komt de set van Sefa ten einde. De volgende kloosterling staat al te wachten om het stokje van hem over te nemen. System Overload staat nu voor de taak om de dienst voort te zetten. De kerk is inmiddels vol en de sfeer zit er lekker in. Bij zijn remix van Angerfists ‘Stainless Steel’ en ‘Crispy Bassdrum’ die nog sneller gaat dan de BOMBSQUAD remix, gaat het publiek dan ook helemaal los. De ene track gaat nog harder dan de ander en je voelt dat de St. Jan op zijn grondvesten staat te schudden. Eén van de laatste nummers van zijn set is ‘Groeten Uit Brabant Kut!’ van hem en Vandal!sm. Tijdens deze track wordt zelfs de polonaise nog even gelopen, wat alleen maar weer laat zien hoe gezellig een avondje in de kerk kan zijn.

Dr. Peacock Religion 2018 BKJN Events

Hierna is ook deze set afgelopen en we zijn alweer op de helft van de kruistocht aangekomen wanneer Dr. Peacock het overneemt. Deze dokter is hier om je mee te nemen in een reis rond de wereld. Hij bestijgt het podium en opent zijn set met ‘Frenchcore Worldwide’. Wanneer de tekst van het nummer – “Frenchcore worldwide, GO!” – weerklinkt in de kerk, springt het vuurwerk in het podium aan. De bekende Peacock viool galmt door de kerk en iedereen weet het: dit wordt een lekker setje. ‘Sterf Met Een Gezwel Aan Je Kontgat’ van Neophyte is het punt in de set waarin Dr. Peacock nog sneller gaat. Met zijn allen steken we onze vuist in de lucht en rammen mee op de beat. De beats per minute worden steeds hoger en ook de dokter sluit zijn set af met een waar terror nummer gevuld met engelengezang, wat helemaal aansluit bij het thema van Religion.

The masked crusader neemt het over

Tijdens de set van Dr. Peacock hebben we allemaal weer mee geklapt, geschreeuwd en gestampt. Het enige moment om even op adem te komen, krijgen we tijdens de wisseling van de wacht. Maar voordat je het weet, klinkt de stem van MC RG alweer door de kerk. “When I say anger, you say fist”, roept hij en dan weet je hoe laat het is. Uit volle borst schreeuwen alle gabbers in de St. Jan “FIST” wanneer Angerfist tevoorschijn komt van achter de DJ-booth. Hij opent zijn set met ‘Just Know’ van hem en Tieum en wederom schiet er vuurwerk uit het podium.

Wanneer “Big G’s” door de zaal klinkt en de drop van ‘Gangerizm’ erin knalt, merk je dat het veel sneller is dan de normale versie. En dat terwijl we nog niet eens op de helft van de set zijn. Dit belooft een lompe set van de gemaskerde monnik te worden. Vanaf dat moment gaan de nummers alleen maar harder en harder. ‘Necronomicon’ en ‘Still Pissin Razorbladez’ van het Creed of Chaos album komen onder andere voorbij, maar de set bestaat niet uitsluitend uit nieuwe tracks. ‘Incoming’ en ‘This Is Sparta’ komen ook voorbij, de oude tracks die door het publiek net zo goed worden ontvangen. Wanneer het nummer van Angerfist en Drokz ‘The People Got A Choice’ klinkt, weet je dat ook deze set er alweer bijna voorbij is. Na dit “power to the terror” nummer, klinkt er nog één keer ‘Angerfist’ vanuit het publiek voordat hij het podium verlaat.

Angerfist Religion BKJN Events 2018 report

De verlossing van de zonden

Het einde is nu echt nabij, slechts een laatste kloosterling die ons naar de verlossing zal begeleiden. DRS sluit de avond namelijk af en hier hebben vooral zijn warriors, die in grote getalen aanwezig zijn, op gewacht.

Nog geen maand geleden kwam zijn debuutalbum Underground Empire uit en een groot deel van de tracks van dit album knalden dan ook de kerk in. De titeltrack van het album en ‘Dominate’ worden gedraaid en iedereen, DRS warrior of niet, doet aan het einde van deze avond voor de volle 100% mee. Al snel hoor je dat DRS precies brengt wat je van hem verwacht super snelle kicks. Nog geen 10 minuten na het begin van zijn set, staat de DJ al op de booth te springen en zorgt voor een super sfeer tijdens deze laatste set van Religion. Hij toont geen genade en blijft steeds snellere nummers draaien. Wanneer we ‘Horror On Mind’ van Zanzibar horen, besluiten we toch richting de auto te gaan.

Wanneer we ons naar buiten wurmen, zien we dat de hele zaal nog steeds helemaal uit zijn plaat gaat. De verkoeling van de nacht voelt fijn, want in de kerk was het heet, maar toch balen we dat er een einde gekomen is aan deze plechtige ceremonie. Deze bedevaart was één groot succes en volgend jaar zal ik zeker weer deelnemen hieraan want deze eerste editie van Religion, is er eentje voor in de Bijbel.

Foto’s via Danny Rossen / BKJN events

Beoordeling

  • Line-up90%
  • Show85%
  • Stage80%
  • Locatie100%
  • Sfeer95%
  • Geluid95%

Overall
waardering

91%

De eerste keer hardcore in een kerk met Religion was erg geslaagd. Het enige punt van kritiek is de warmte die in de kerk hing, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. De unieke locatie, de sfeer en het geluid in combinatie met de line-up maakten het tot een uniek feest dat wat mij betreft vaker gehouden mag worden!

Reageren